Ti mit gondoltok az olyan szülöröl, aki ezt mondja a gyerekének: Kussolj már! Vagy ez normális?
Kérdező, semmi... nekünk az általános iskolai tanítóbácsink (3.-4.) mondta anno elég rendszeresen, hogy "kussoljatok már", és érdekes módon, senki sem lett ettől se lelki sérült, se rablógyilkos, sőt, a 30 éves osztálytalálkozón is egyértelműen kiderült, hogy az illető tanítóra emlékezünk a legnagyobb szeretettel az általánosból, mert egy hihetetlenül tisztességes, emberséges figura volt, semelyikünk nem őriz semmiféle sérelmet vele szemben. Nem történt semmi, bejött az osztályba, a gyerekek felét természetesen már akkor se - 1972! - érdekelte a becsöngetés, ment a zsivaj, kellő hangerővel - hogy mindenki fülébe eljusson - közölte, hogy "kussoljatok már" vagy "kuss legyen", erre mindenki leült a helyére, elhallgatott, és békében elkezdte tartani az órát...
Meg kellett volna ettől sértődnünk szerinted?
Nekem ez normális. Indokolt esetben határozott felhívás lecsendesedésre.
Persze nem mindegy, milyen körülmények között, hogyan mondják. De én simán el tudom képzelni, hogy még idegesség se kell hozzá, csak ott csivitel a gyerek és koncentrálni akar a szülő s teljesen lazán, nyugodtan szól rá így. Kinél mi a szokás. Nem mindenkinél jelenik meg pontosan ugyanolyan hangulattal és jelentéssel ugyanaz a szó, de ugyanazon embernél is változhat ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!