Anyukám 8-után nem enged sehova a "törvény" miatt. Hogyan mondjam neki meg hogy ezzel ne zaklasson?
Nézd #25, ez a "lelki sérültség", ez bizony nagyon relatív... mert hát ja, vannak olyanok, nem is kevesen, akik a beléjük nevelt ám de saját énjüktől idegen vaskalapos konzervativizmus tényleg lelki sérültté tesz, zavart okoz a társas viszonyaikban, párkapcsolataikban, boldogtalanságra kárhoztatva őket, és busás hasznot csinálva a pszichomokusoknak 20 év múlva... ez egy.
De van egy másik kaszt is, ahova én is tartozom pl. aki az ilyenféle károkon, mint az előbb említett túl tudott emelkedni egy idő után, viszont az, hogy ilyen okok miatt erőteljesen visszafogta a teljesítményét az elérhetőhöz képest, nos, az eléggé meghatározó dologgá vált hosszabb távon.
Ugye Szentgyörgyit anno meg akarták feszíteni, mert dékánként éjszakai mulatót csinált a szegedi egyetem területén... és megfogalmazta a nagy igazságot, miszerint teljesítményt csak attól lehet elvárni, aki pihenni, szórakozni, kikapcsolódni is tud...
Namost Kérdező kora, szintje, és igénye még nyilván nem az éjszakai mulató, az még odébb van vagy 3 évvel... de azért arányosítani kellene...
... vagy nem csodálkozni azon, ha a gyerek ilyen szituban a praktice egyetlen számára elérhető módon reagál, nevezetesen, ha nem hagyják szórakozni, nem lesz kedve tanulni...
Nagyon régen még volt hasonló rendelet és akkor a rendőr vitte haza a gyereket.
Az a helyzet, hogy egy mai 14 éves sokkal szabadosabban és felnőttesebben él, mint egy 10 évvel ezelőtti. Mi 14 évesen nem baxtunk be mint állat, nem volt dicsőség ribizlinek lenni, nem húztunk miniruhákat, nem engedtek be rendes discoba, többségünk még 16 éves korban is szűz volt én egyáltalán nem volt ciki! Persze már akkor is akadt egy két bagós, de nem olyan számban, mint most. Az a poén, hogy én se vagyok "öreg", de már hozzánk képest is rengeteget változott a tinik világa.
Nekem 16 éves korom után jött az az otthoni szabály, hogy a "mai nap folyamán érjél haza", ez általában az utolsó buszt jelentette, ha csak nem rokonnál voltam. És szerintem ez a mai napig egy reális szabály, ha egy tinit nézünk. 14 éves koromig meg addig maradhattam el, amíg nagyon muszáj volt.
Szerintem az a legtisztább, ha leülsz a szüleiddel beszélgetni erről. Ha anyud nagyon erőlteti ezt a törvény dolgot, akkor mondd neki, hogy mutassa már meg neked, hogy hol van ez hivatalosan leírva. Amúgy meg szerintem meg lehet találni a közös nevezőt. Eleinte bizonytínod kell, hogy megbízhasson benned, pl azzal, hogy nem romlik a tanulmányi eredményed (sőt javul), nem a köztudottan balhésabb arcokkal mutatkozol, illetve nem változik meg gyökeresen a ruhatárad (te hát ne tedd ki mindened, mellesleg ezt a fiúk is díjazzák, hiába mutatnak mást kifelé).
#29 "Nagyon régen még volt hasonló rendelet és akkor a rendőr vitte haza a gyereket." - hát, az tényleg nagyon-nagyon régen lehetett, én 1978-1982 között voltam fiatalkorú, tehát az a 14 - 18 közötti korcsoport, ahova a Kérdező is tartozik, meglehetősen rendszeresen kísértem haza az akkori barátnőmet (kora pont mint a Kérdezőé) este 10-re Budapest másik végére (XXII - XVI), általában már éjszakaival értem haza, a röndérek gyakran igazoltattak az igaz, de soha nem szólt egyik se, egy büdös szót se...
Nem kell bedőlni a "bezzeg az én koromban"-marhaságoknak, még ha a szülők imádnak is ezzel érvelni...
(szórakozóhelyen volt korhatár, de ott többnyire ma is van)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!