Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Jogászoknak szól elsősorban a...

Jogászoknak szól elsősorban a kérdésem. Apám kitagadott. Mit csináljak?

Figyelt kérdés
Ha apám kitagad és nem hajlandó tovább finanszírozni a tanulmányaimat akkor mit tudok tenni? Egyedül lakom a fővárosban. Anyum minimálbérből él vidéken. 19 éves vagyok. Kötelezhetem arra hogy fizessen valamennyit havonta vagy nem?

2013. okt. 30. 00:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
76%

7: Nem úgy, Ő MIT TETT, amit kitagadásnak mondasz?

Mert ilyen jogi fogalom nincs, hogy kitagadás, ezért nem tudom, mit jelentsen az, hogy kitagadott.

2013. okt. 30. 05:20
 12/22 anonim ***** válasza:
Nos, kiratadni nem tudott. Beperelheted rokontartasért, de ezzel együtt anyádat is be kellene.... Keress inkabb diák munkát.
2013. okt. 30. 06:09
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy már előttem is írták: az apádnak, ha elvált szülő, 18 éves korodig kell gyerektartást fizetnie, utána rokontartásról beszélünk, amennyiben első szakma megszerzése végett tanulsz és nem vagy érdemtelen rá, továbbá a saját tartását nem veszélyezteti a finanszírozásod. Ez annyiban különbözik a gyerektartástó, hogy nem automatikus kötelezettség, hanem kibújhat alóla. Pert indíthatsz ellene, aztán vagy megítélik vagy nem.

A kitagadás teljesen más: ez arra szolgál, hogy a halála esetén ne örökölhess utána, és a Ptk.-ban meghatározott okok valamelyikének fenn kell állnia (érdemtelenség, mert pl. az életére törtél stb.) Amíg él, a kitagadásnak semmi jelentősége.

2013. okt. 30. 07:33
 14/22 anonim ***** válasza:
50%
25 éves korodik, ha még tanulsz, addig köteles eltartani.
2013. okt. 30. 10:23
 15/22 anonim ***** válasza:
23%
19 évesen biztosan tudsz munkát vállalni, és nem kell apádra támaszkodni.
2013. okt. 30. 10:32
 16/22 anonim ***** válasza:
70%
18 éves korod után NEM kötelezheted arra, hogy tartson el. Felnőtt ember lettél (jogilag), és innentől kezdve mondhatja, hogy állj a saját lábadra. Pereskedni lehet rokontartásért, de mint írták, nem biztos, hogy jól jönnél ki belőle.
2013. okt. 30. 23:19
 17/22 anonim ***** válasza:

Beperelheted,...utána majd eltelik 10 év, és sírsz, hogy milyen jó lenne ha normális kapcsolatod lenne az apukáddal. De akkor már késő, mert a pereskedéssel ezt végképp elrontottad. Ráadásul az új törvény szerint még ő kérhet majd rokontartás fizetést tőled a bíróságtól, amit meg is ítélhetnek, ha rászorul. Sőt, ételt, lakhatást is köteles lehetsz majd neki biztosítani.

Nekem sosem jutna eszembe, hogy bármelyik szülőmet bepereljem. Azért, mert szeretem őket, ennyi.

2013. nov. 26. 18:31
 18/22 A kérdező kommentje:
Majd ha a te édesapád is azt mondja neked, hogy nem érdekli van-e pénzed kajára, akkor lehet kicsit máskép fog állni a szád. :)
2013. nov. 27. 02:13
 19/22 A kérdező kommentje:
*másképp
2013. nov. 27. 02:13
 20/22 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Az én apám meghalt. Nekem kellett megoldanom mindent az életemben.Mégis elvégeztem a főiskolát.

2013. dec. 8. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!