Jogászoknak szól elsősorban a kérdésem. Apám kitagadott. Mit csináljak?

7: Nem úgy, Ő MIT TETT, amit kitagadásnak mondasz?
Mert ilyen jogi fogalom nincs, hogy kitagadás, ezért nem tudom, mit jelentsen az, hogy kitagadott.

Ahogy már előttem is írták: az apádnak, ha elvált szülő, 18 éves korodig kell gyerektartást fizetnie, utána rokontartásról beszélünk, amennyiben első szakma megszerzése végett tanulsz és nem vagy érdemtelen rá, továbbá a saját tartását nem veszélyezteti a finanszírozásod. Ez annyiban különbözik a gyerektartástó, hogy nem automatikus kötelezettség, hanem kibújhat alóla. Pert indíthatsz ellene, aztán vagy megítélik vagy nem.
A kitagadás teljesen más: ez arra szolgál, hogy a halála esetén ne örökölhess utána, és a Ptk.-ban meghatározott okok valamelyikének fenn kell állnia (érdemtelenség, mert pl. az életére törtél stb.) Amíg él, a kitagadásnak semmi jelentősége.

Beperelheted,...utána majd eltelik 10 év, és sírsz, hogy milyen jó lenne ha normális kapcsolatod lenne az apukáddal. De akkor már késő, mert a pereskedéssel ezt végképp elrontottad. Ráadásul az új törvény szerint még ő kérhet majd rokontartás fizetést tőled a bíróságtól, amit meg is ítélhetnek, ha rászorul. Sőt, ételt, lakhatást is köteles lehetsz majd neki biztosítani.
Nekem sosem jutna eszembe, hogy bármelyik szülőmet bepereljem. Azért, mert szeretem őket, ennyi.

Kérdező!
Az én apám meghalt. Nekem kellett megoldanom mindent az életemben.Mégis elvégeztem a főiskolát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!