Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet feldolgozni azt,...

Hogy lehet feldolgozni azt, ha az embernek még felnőttként is állandóan a testvérével kivételeznek a szülei?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, a testvérem 18. Régen azt hittem - mivel ezt etették be nekem - hogy csak egy gyerekkori hóbort, testvéri féltékenység volt az, hogy mindig is azt hittem, úgy éreztem, hogy a húgomat jobban szeretik, ő több szeretetet, törődést kap, míg én vagyok a fekete bárány, akit, mintha képtelenség lenne szeretni. Ő mehetett sítáborba, külföldi utakra, engem még az osztálykirándulásokra is alig akartak elengedni, mert sajnálták rám a pénzt (azt mondták, "jobb ha itthonmaradsz, legalább megmarad a pénzünk". Én csak olcsó ruhákat kaptam, ezért le voltam nézve az osztályban, míg a húgom felsőkategóriás márkás dolgokban rohangál. Pedig mindig is jómódúak voltunk, de nem annyira, mint amit a húgom akar! Felnőttként a kiskori videókat nézegetve is csak szörnyülködni tudok, hogy bántak velem, nem csoda, hogy soha nem tudtam tisztelni őket. Velem mindig is csak egy dolgot hajtattak: tanuljak kitűnően. Azon már ki sem akadok, hogy a húgom bukdácsolhat, tudom, hogy ez a legtöbb családban így van. Ahogy azon sem csodálkozom, hogy én 16 évesen mehettem először buliba, ő meg 13 évesen már többször részeg volt. Itt nem erről van szó.

Most odáig jutottunk, hogy a húgomnak drogügyei vannak, lop tőlünk, nem is akárhogy és egy szavát sem lehet elhinni, mániákus hazudozó, szerintem tényleg pszichiátriai eset. Agresszív, mindig annak nyal apám és anyám közül, aki a több pénzt adja, ha nem adnak neki zülleni, akkor k*rvázik, anyázik, ami éppen kifér a száján. Mégis ő a kis kedvenc.

1 éve vette nekem egy autót, hogy eljárhassak dolgozni, de mivel úgy olcsóbb volt, anyám nevére lett iratva (amúgy nagy részét apám fizette és ő javíttatja a mai napig). Eddig én használtam, én takarítottam, szépítgettem, elintéztem az apróbb szerelési dolgokat, fizettem, tankoltam nem csak magamnak. De mióta a úgom letette a jogosítványt, teljesen kisajátította a kocsit, olyannyira, hogy én már bele sem ülhetek! 1 hét után összetörte a kocsit, 100 ezres kárt csinált, de a szüleim gond nélkül kifizették (pedig dolgozott a nyáron, kifizettethették volna vele), csak egy enyje-bejnyét kapott, és amikor én kiakadtam, még én voltam a szörnyeteg, a mocskos szemétláda, amiért el merném kérni tőle azt a kis pénzt, amit keresett a nyáron. A képembe vágták, hogy az nem az én kocsim, nem az én nevemen van, így hagyjam békén, azóta a párom kocsijával kell járnom, mert nem engednek vele. A húgom naponta eljár suliba vele, tankolják neki, nekem sosem tankoltak, egyszer csináltam egy 4600Ft-ot parkolási büntetést, akkor is a fejemhez vágták, hogy "van ám annak postai költsége is, x Ft, azt nem fizetted ki nekünk!".

Régen, ha mentünk valahova, mindig csak az ment, hogy én vagyok a sz*r, szemét alak, a húgom bezzeg milyen kedves, milyen édes és aranyos. Persze, ha meg akartam védeni magam, csak bizonyítottam, hogy undok vagyok (ki ne lenne az hamis vádakra?).

Mindemellett persze, ha fát kell hordani, gyümölcsöt szedni, a húgom sehol nincs, ő megy bulizni, míg mi este 9-ig pakoljuk a fát a párommal (ő sokszor a napi 8,5 óra munka és 2 óra vezetés mellett rakta nyáron) - elég nagy házunk van, nagy kerttel, így sok a munka - de mindig mi vagyunk elővéve, a 18 éves húgom 100%-ig ki van szolgálva és még a pénzt is nyomatják neki, míg engem a párom tart el, még kaját sem vesznek anyámék. Sokszor a húgom is azt eszi, amit a párom vesz a pénzéből és azt a ruhát hordja - ellopja - amit ő vett a fizetéséből nekem! Most összejött egy 20 évvel idősebb férfival, ő is pénzeli, és ez imponál neki, de a szüleim gond nélkül vendégelik a férfit, nem számít, hogy korukbeli, ezért még csak ejnye-bejnye sem volt. Ha én meg szólni merek,a húgom csak lerendez egy "na most már fogd be a mocskos pofádat!" szerű mondattal.

Hogy hogy bírtuk ki eddig, gyomorgyörccsel és folyamatos bezárkózással. Szerencsére egész nap mindenki megy erre-arra, ha meg itthon vannak, bezárkózom a szobámba, így nem kapok idegösszeomlást. Szerintek érthető, hogy azt tervezem (arra gyűjtünk), hogy jövőre lelépünk Európa másik felébe és ott fogunk élni? És hogy tudnám feldolgozni, hogy ok nélkül mindig a húgom kap mindent, hogy mindent leszed tőlem, hogy legszívesebben még a földet is kiszedné a talpam alól? Minden kell neki, ami az enyém, régebben már egy pasimra rá is mászott! Anyám meg igazi csicskája, bele van bolondulva. Egyedül apám az, aki érti, mi a bajom, de ő meg nem tesz semmit. Régen ő is ajnározta a húgomat, de már rájött, milyen. De csak a vállát vonogatja. Mellesleg őt még meg is érteném, mert pár hónapja megtudtam, hogy komoly kételyei voltak mindig is, hogy ő-e az apám, mert anyám többször megcsalta már.

2013. okt. 19. 13:14
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%
Saját tapasztalatból mondom, (nekem is mindig igazmondó, megbízható, főleg anyuka szeme fénye húgom van) amint lehet költözz el. Én is nagy 3 szobás, hatalmas kerttes házból jöttem el egy egy szobás, bútorozatlan lakásba párommal. Nagyon sok kiadásunk lesz még, de így is azt mondom, megérte. Mert ezt a nyugalmat és szeretetet és békét semmilyen felszerelt ház nem tudja nyújtani. És nem is cserélném vissza soha. A családról meg annyit, ahol van kicsi, ott mindig ő lesz a kedvenc. Ezen nem tudsz változtatni. Szintén saját példa, de erről a témáról beszélni sem lehet a szülőkkel, mert nem látják. Nálunk konkrétan anyám azt mondta, hülyeséget beszélek. Ja és az elköltözés, hiába sok kiadása lesz, de lelkileg nagyon sokat segít. Annyi dolgod lesz, hogy lelki világodon elég hamar rengeteget fog javítani. Engem pl otthon napi szinten kerülgetett a sírás. 2 hónapja jöttem el, de egy kezemen meg tudom számolni hány alkalommal sírtam (inkább csak pityergetem nem szomorú dolog miatt) itt.
2013. okt. 19. 14:07
 12/29 A kérdező kommentje:
Ez durva... apám a beosztásánál fogva kapott egy munkahelyi telefont, egy 120 ezres, nagyon komoly telefont. A húgom persze most is kapott az alkalmon és kisajátította. Először csak "elvitte megmutatni a barátainak", majd el is kérte örökbe apámtól (persze nekem még az 1620 Ft-os telefonszámlámat sem fizetnék ki soha). Ez volt 1 hónapja. ma apám meglátta a telefont és nagyo kiakadt: a telefon kijelzője ripityára volt törve! 1 hónap alatt egy 120 ezres telefon kijelzőjét teljesen ripityára törte! De pl kb 2 hete kapott a pasijától egy drága karórát, az üvege már annak is be van törve több helyen. De mindent lerendez annyival, hogy "ne aggódj apu, majd kicseréltetem a kijelzőt a pénzemből" (ami nincs, mert tőlünk lopja) és máris le van nyugtatva apám, többé nem is mer szólni neki. Velem meg fél óráig kiabált, amiért kb 5 db tányér összegyűjtve a szobámban hevert, mosogatásra várva.
2013. okt. 19. 14:08
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Mutasd meg neki ezt a kis írást. Mit lépne rá? Talán rájönne pár dologra.
2013. okt. 19. 14:16
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Az én húgom 21 éves, de agyilag néha egy 5 évessel többre lehetne menni. Arról meg ne is álmodj, hogy a szüleid fognak neked bármit is fizetni. A hugod meg csak úgy viselkedik, amilyen nevelést kapott. Mivel ő a kicsi, ezért mindig minden rá lett hagyva, semminek nem volt következménye soha, így nem is ismeri a normális élet alapvető dolgait. Ne veszekedj vele, ne próbáld nevelni, mert nincs is értelme, mert csak az lenne, hogy te beleszólsz az ő dolgaiba és csak magad alatt vágnád a fát. Amennyire csak lehet maradj ki a dolgaiból.
2013. okt. 19. 14:20
 15/29 A kérdező kommentje:

Sajnos mindannyiótoknak igaza van, igyekszem minél előbb szabadulni tőlük. hamarosan befejezem a sulit, utána mindenképp összekapjuk magunkat.

" Nálunk konkrétan anyám azt mondta, hülyeséget beszélek." Az én anyám dettó. De érdekes módon apám látja, hogy anyám kivételezik vele. Azt mondja, az ő anyja is ezt csinálta az ő hugával (aki végül az alkoholizmusába halt bele). De hogy miért nem segít akkor engem, erre maga sem tudja a választ. Talán mert azt sem tudja, az ő lánya vagyok-e. :/

2013. okt. 19. 14:24
 16/29 A kérdező kommentje:

"Mutasd meg neki ezt a kis írást. Mit lépne rá? Talán rájönne pár dologra."

Mit lépnének? Gyerekkoromban a naplómban sem írtam szebbeket, elolvasgatták mindet, aztán a felismerés helyett az egyetlen, amit kaptam, az a büntetés, pénzmegvonás, internet- és tévémegvonás volt,persze jó nagy üvöltözéssel, káromkodással és fenyegetésekkel megspékelve. De sosem látták be, hogy mennyire jobban is lehetett volna ezt csinálni és hogy még nem lett volna (akkor) késő máshogy bánni velem. Mindig is utáltam a húgom, mert amíg én mindig azon voltam és vagyok, hogy valamit építsek, fejlesszek, segítsek, tanuljak stb., addig a húgom mindig is imádott pusztítani, különösen körülöttem. Látjátok, egy 120 ezres telefont is képes 1 hónapon belül szétbarmolni. Vagy a szeretett kocsimat (ami csak volt az enyém) 1 hetes jogsival összetörni. Pedig én mindig mindenre úgy vigyázok, mint a szemem fényére, mert tudom, mibe került az másoknak. De ahová ő lép, ott fű többé nem terem. Ráadásul szólni sem lehet neki, mert agresszív, verekedik, csúnyán beszél. Mintha megszállta volna a gonosz, gyerekkoromban sokszor úgy csúfoltam anyámat meg őt, hogy boszorkányok. :) De tényleg azok, már rájöttem. :D

2013. okt. 19. 14:30
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
Kizárólag szakember segítségével: pszichológus (klinikai), illetve pszichiáter segítségével. Egyedül pokoli nehéz, majdhogynem lehetetlen (mert magad nem látod azt, amiben szenvedsz, sem az abból vezető kiutat).
2013. okt. 19. 19:56
 18/29 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk ugyan ez volt, csak itt én vagyok a lány, a fiatalabb, a bezzeg-gyerek pedig a 6 évvel idősebb bátyám. Most 34 éves, saját családja van és stabil egzisztenciája, de még mindig anyámékat pumpolja, és van hogy nem szégyell hozzám is átjönni és rinyálni hogy adjak neki kölcsön mert éheznek a gyerekei, miután magának a harmadik okostelefont vette abban a hónapban. Undorító az ilyen szülő, de az a gyerek is, aki felnőve képtelen erőt venni magát és normálisan viselkedni.
2013. okt. 20. 15:12
 19/29 A kérdező kommentje:
Pontosan, egy ideig a szüleimet hibáztattam, amiért ilyen lett, de már úgy gondolom, 18 évesen lassan kéne annyi eszének lenni a húgomnak is, hogy megtanuljon normálisan viselkedni. Hogy rájöjjön, hogy nem az az alap, hogy lopunk-csalunk-hazudunk, ahogy csak lehet, mert ez hosszú távon nem vezet sehová. 18 évesen egy normális embernek kellene ennyi eszének lenni.De valószínűleg túl sokat várok el tőle. Anyám még közel az 50-hez is sokszor úgy viselkedik, mint egy 15 éves kamasz.
2013. okt. 20. 15:15
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ebben a családban te vagy a kakukktojás, mert az elmondottak alapján egy épeszű sincs köztük. Részvétem, tényleg csak annyit tehetsz hogy menekülsz amint tudsz.
2013. okt. 20. 15:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!