Most ezért tényleg én vagyok a bunkó? Mit csináljak?
Lényeg a lényeg: 21 éves vagyok, édesanyám 42 lesz. Bevállalt még egy babát, a kisöcsém decemberben lesz egy éves. ( Egyébként négyen vagyunk testvérek, három apától. ) Nagyszüleim pár éve meghaltak, anyu a tesóival nem tartja a kapcsolatot. Mióta megszületett a pici, azonban semmit nem képes egyedül elintézni.Másik városban lakok már párommal, munkát keresek éppen. Ha ő nagybevásárolni akar, át kell buszozzak hozzá. Ha valami ügyet kell intéznie, szintén. Én szívesen megyek, segítek, de néha azért már elég rosszul esik, hogy mindig ugorjak neki. Tegnap este megsértődött, mert 21 órakkor rám írt, hogy holnap menjek át hozzá reggel, ezért meg ezért, én pedig mondtam neki, hogy nem tudok, állásinterjúra megyek.
Értem én, hogy az édesanyám, szeretem is, meg a kisöcsémet is imádom, de ő nem tudja elfogadni, hogy már van saját életem. Ezért tényleg én vagyok a rossz? :(
21L
Kedves Kérdező,
tényleg tanulj meg a sarkadra állni és igenis nemet mondani, ha az számodra már nem segítség és önzetlenség, hanem már kényszer és kihasználás.
Te érzed, hogy nálad hol a határ.
Egyáltalán nem vall érzelmileg intelligens anyára az a zsarolás, amit írtál, hogy "mertbezzeg én neveltelek"- nehéz lehet, de én nagyon higgadtan akkor azt válaszolnám, hogy igen, igazad van, ezért hálás is vagyok és szeretlek-tisztellek, de most nem tudok segíteni, nekem X-kor megfelel vagy hetente 1-2-x alkalommal- az anyai szeretetedet pedig majd a leendő gyermekemnek fogom ugyanígy megadni" :)
Jó lenne egyszer elülnötök kettesben egy beszélgetésre és elmondani neki, hogy
- te már felnőtt vagy, önálló életed és párkapcsolatod van, számodra ez a LEGfontosabb
- fel tudod ajánlani, hogy x időtartamban, hetente x ideig pl. átmész és segítesz, ha igényt tart rá- egyébként sajnos a saját megélhetésedért kell teperned
- kérd meg esetleg, hogy találja ki, hogy milyen fix dolgokban igényelné a segítségedet és akkor te át tudod gondolni, hogy melyik jó neked időben vagy egyébként
Természetesen mindez csak akkor áll, ha valóban függetlenedtél tőle és nem ők tartanak már el vagy nem támogatnak anyagilag- mert akkor azért szerintem beleférhet, hogy segítesz nekik jobban.
Mindezt úgy írom, hogy édesanyádhoz korban sokkal közelebb állok és mivel a férjem külföldön dolgozik, ezért a mindennapokban totálisan egyedül el tudok látni egy háztartást és egy 3 éves kisfiút főállású munka mellett is.
Nem is tudok és nem is akarok senkit megkérni semmire- magam szervezem úgy a napokat, hogy meg tudjak minden ügyes-bajos dolgot oldani és hidd el, nem nagy ördöngősség.
Kifejezetten modortalanságnak tartom, hogy késő este értesít, hogy másnap állj elő úgy, hogy igazából nincs vészhelyzet. (a bevásárlás, az unatkozó anyuka nem ez a kategória)
A kialakult rossz "játszmákon" csak te tudsz változtatni- édesanyád - főleg kis gyerekkel- nehezen ébred rá, hogy felnőttél.
Minden jót.
Kedves utolsó.
Nagyon szépen köszönöm a hosszú, és igazán érdekes kommented. Tudod, tényleg segítek neki, amikor kell. Egy ideig heti kétszer jártam át hozzá, de ez páromnak nem tetszett - keveset voltam vele - , így leredukáltam heti egy alkalomra. Ez viszont anyunak nem tetszik.
Anyagilag nem támogat már jó ideje.
Körülbelül két éve költöztem el páromhoz, ráadásul leendő anyósomékkal élünk, négyen. Ha lehet ilyen csúnyán fogalmazni, ők tartanak el, illetve párom, amíg nem találok munkát. Soha egy rossz szót nem szóltak, szeretnek, én is őket, megvagyunk. Anyu viszont ezt úgy veszi, hogy ez a normális, az utolsó évben hiába járt nekem gyerektartás, ő nem fizetett, illetve azt, amit apám küldött, ő tette el magának. A családiból se láttam egy forintot se. Ráadásul amíg otthon éltem, de együtt voltunk már párommal, nem kaptam anyutól soha egy nadrágot vagy cipőt, bármit, mindent a párom állt, ezen kívül minden hónapban kisegítjük őt pénzzel is, mert nem tudja beosztani. Itthon van kis kertünk, zöldségeket, gyümölcsöket termesztünk, azokból is mindig vittem át neki, egészen addig, míg ki nem derült, hogy nem is ő vagy az öcsém eszi meg, hanem hordja a barátnőjéhez.
Úgyhogy ezért nem értem, miért én vagyok a hibás, holott erőmön felül segítek neki, én is, párom is, leendő anyós-após is, és egy köszönömöt alig bír kinyögni.
Csak fáj, mert pár éve még nem ilyen volt. Aztá tt az új pasi, akitől a pici van, és teljesen megváltozott. :(
...utolsó (hosszabb) válaszoló vagyok.
Ha az édesanyád ilyen inkorrekt volt korábban is (ld. családi és gyerektartás) akkor tényleg ideje egy beszélgetésnek.
Amikor megsértődik és "mertbezzeg"-ezik, akkor esetleg fnoman, és tényleg nagy tisztelettel elmondhatod azokat a sérelmeket, amik benned vannak annak ellenére, hogy segítesz neki.
Egy halvány esélynek azért jó, hátha megérti.
Nem vagyok pesszimista, sőt: de a véleményem továbbra is az, hogy ti egy nagyon erősen függő szülő-gyerek kapcsolatban vagytok még most is.
A világért sem szeretnélek megbántani, de kívülállóként az utolsó kommentedet olvasva az is felmerült benne, hogy te tk. fiatalon nem is tettél mást, csak belementél egy másik kiszolgáltatott és függő kapcsolatba: odaköltöztél egy idegen családhoz jövedelem nélkül és ott is "gyerekszerepben" maradtál.
Ez bőven messze van még a családfenntartótól vagy a felelős kapcsolattól.
Azt csak azért írom le, mert valószínűleg épp ez kellett ahhoz, hogy "besokallj"- hiszen anyukád szemében is gyerek vagy és az aktuális partnered családja számára is egy gyerek, illetve a gyerek aktuális partnere, mitöbb, eltartottja vagy.
A nap minden órájában függni valakiktől nem lehet könnyű sem anyagilag, sem pszichésen akkor sem, ha ilyen családmodellhez voltál szokva.
21 évesen már lehet, hogy függetlenedni kellene vagy anyagilag, vagy pszichésen vagy mindkettő.
Sokat számítana, hidd el- márcsak a saját önbecsülésednek.
(illetve az jutott még eszembe, hogy a fennálló konfliktusos helyzetet még az tudná nagyon durván bonyolítani, ha gyermeket is szülnél az új családodhoz... minden jókívánságom mellett azért remélem, hogy ilyet nem terveztek).
minden jót kívánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!