Anyukák, szerintetek mikor és mennyire a szülő dolga a szexuális felvilágosítás?
Az iskolai felvilágosításra ne nagyon számíts (legalább is mostanában).
Az én gyerekeim 10, 13 és 16 évesek. Bármit kérdeznek, válaszolni kell rájuk és őszintén. Az iskolában a gyerekek közt úgyis sokkal előbb szóba kerül a téma, mint gondolnánk, és ha jó a kapcsolatod a gyerekeiddel, akkor otthon el tudtok ezekről beszélgetni.
Mennyire picik a gyerekeid? Mert pici korban kell kezdeni. Mindig az értelmi képességeinek megfelelően.
Ha kérdez, válaszolj őszintén.
Nem az iskola dolga. Az iskolában csak azért van, hogy ott, ahol a szülő ezt elmulasztotta, mégis legyen némi fogalma a gyereknek.
Szerintem nem lehet elég korán kezdeni. Sok hülyeséget hallanak minden felől, jobb ha az alapokat már kiskorban elkezded lerakni. Nem azt mondom, hogy 4 évesen mesélj nekik a méhecskékről, de ha jön egy-egy kérdés, akkor válaszolj rá őszintén, a saját szintjükön. Mi most tartunk ott, hogy a fiuknak kukijuk van, és hogy kerül a kistestvér anya pocakjába.
Biztos van szexuális felvilágosítás az iskolában, de mire odáig jutnak a gyerekek, már nagyon sok téves infó van a fejükben, hála a tévének, internetnek, meg az idősebb és szintén "tudatlan" haveroknak.
Pár éve teljesen ledöbbentem az egyik 8 éves rokon kisfiún, amikor elmesélte milyen oldalon milyen képeket látott a barátjánál. Vagy pár napja volt egy kérdés a GYK, az ovis kisfiúnak azt mondta egy másik, hogy akkor lesz kisbaba, ha apa rámászik anyára.
Jobb az ilyen dolgokat megelőzni. És a mesébe belecsempészni egy két aktuális infót. Persze a saját szintjükön.
Teljesen a szülő feladatának tartom, amit aztán az iskola kiegészít.
Nekünk most két éves a lányunk. Egyenlőre csak annyit tud, hogy vannak fiúk és lányok, a fiúknak kukijuk van a lányoknak meg puncijuk.
Nem tudom, mikor fogjunk konkrétan felvilágosítani. Mivel egyre korábbra tolódik a menstruáció, így olyan 10-12 éves kort mondanék most. Persze majd akkor látjuk, hogy érzelmileg, értelmileg mennyire felkészült.
Én sajna semmilyen felvilágosítást nem kaptam a szüleimtől, meg is rémültem, amikor barna folyásom lett. Ha nem lettek volna osztálytársaim, iskolai felvilágosítás, biológia óra, akkor az első menzeszemnél pánikrohamot kaptam volna.
Szóval mindenképpen beszélni kell a szülőnek vele, ha pedig a lány melle nőni kezd, szőrösödik, akkor a menzeszről mindenképpen beszélni kell vele, de 12 évesen legkésőbb.
Nálunk az iskolai felvilágosítás abból állt, hogy bejött a védőnő és olyan 10 oldalból álló felvilágosító füzetett osztott, ami mellett ingyen kondom volt... és ezzel letudva. Biológiából az év végén kellett volna tanulnunk a szexről, de nem jutottunk el odáig, következő évben meg már új anyagot vettünk.
Egyetlen normális olyan óránk volt, ami témába vág és a iskolaorvos tartotta, de az is csak a menstruációt és a mellrákot foglalta magában.
És ez egy erősebb gimnázium volt, előtte mégúgysem volt szó róla.
Az én szerencsém az volt, hogy kíváncsi természet voltam és imádtam olvasni. Így színte mindent elolvastam a témával kapcsolatban. Szüleimet hiába kérdeztem még 16 évesen is azt válaszolták, hogy ráérek ezzel foglalkozni. Holott barátom nem is volt, csak érdeklődtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!