Kaphatok -e köteles részt?
Apám nevére vett, de csecsemő otthonba adtak,onnan egy gondozó nő kivett és felnevelt.
Apámmal 6 éve beszéltem, de azt mondta ne zaklassam, mert új családja nem tud rólam. Anyámat soha nem találtam meg.
Segítség!
Jár-e nekem a köteles rész: Vagy mit kell tennem? Segítség. Köszönöm szépen....el vagyok keseredve
Szerintem ha nincs külön végrendelet akkor apád vagyonából nem csak a köteles rész jár hanem x százalék. Ha mondjuk a ház fele a felesége nevén van akkor az egész házból a rád eső rész kisebb lesz mint annnak a gyereknek akinek mindkét szülője tulajdonos.
Ha végrendeletben zárt ki az örökségből akkor jár a köteles rész.
Ugyanakkor szerintem törvényes kötelessége megmondani ki az anyád, többek közt ezért: az ő irányából is jár neked örökség amit jogod van megkapni. Javaslom keresd fel s mond meg neki hogy vagy megmondja ki az anyád vagy perelsz s akkor minden kiderül. Téged eldobhatott magától de az örökségedtől nem foszthat meg!
Örökségről mintha mindenkinek milliói lennének főleg annak aki otthonba adják a gyereküket.
Lehet jár lehet nem. PL ha eltartási szerződést kötött a többi gyerekkel akkor semmi köteles rész nem jár neked. Majd kiderül, de én nem nagyon számítanék rá a helyedben.
Akkor ez egy nyílt örökbe fogadás volt.
Titkosnál nem kaphatnál semmit mert megszakadna a vérségi kapcsolat.
De mint egyenesági rokona kaphatsz köteles részt az új PTK szerint az örökséged egyharmadára vagy jogosult.
Feltéve h sose törtél apád életére v nem folytattál erkölcstelen életvitelt.
Mert így nem lennél.
De ha ezt sose csináltad nyugodtan óda állhatsz és tarthatód a markod a téged megillető részért.
Ebből nem túrhatnak ki.
Azt viszont nem tom h még életében el lehet kérni v pl holnap megtehetnéd e de halála után biztos kapsz megfelelő százalékot.
Meny be a helyi közjegyzői hivatalba ott elmondanak mindent pontosan.
Vagy ajánld fel neki h v mit amit kérsz egy ajándékozási szerződéssel megkaphasd pl X autó, lakás, földterület...
És akkor ezért cserébe te lemondsz az örökséged többi részéről.
Mert ezt akár holnap is megkaphatód feltéve h jó ez a megoldás neked.
Így hirtelen ennyit tudnék mondani örökösödési jogból.
Remélem okosabb lettél :)
Ja ok de az összes többi stimmel.
Tehát van köteles rész kaphat vmit ajándékozási szerződéssel.
Tudom mert nekem is felajánlotta az anyám h vett nekem egy saját lakást ami az ő nevén van most is de azt mondta h ha akarom egy ajándékozási szerződéssel nekem adja.
De mondtam nekem nem kell hiszen én úgy is akkor megyek óda amikor akarok.
Húgommal meg nem fogunk össze veszni ezen mert ő nem is MO-n él.
Neki tök mind 1 h az enyém lesz, úgy se jön vissza.
Most ezen nem vitatkoznék, keresd fel a helyi közjegyzői hivatalt.
Ott mindent megmondanak.
Köszönöm szépen a válaszokat, kedvesek vagytok. Igazából szeretnék segíteni ennek a barátnőmnek, tekintettel arra, hogy sajnálom őt.
Az adatait tudjuk az "édesanyjának"
Szerintetek akkor mi legyen az első lépés?
Illetve, hogyan tudjuk meg, hogy él-e az "édesapja" (Félek, hogy lépéseket tesz, ha szagot kap, hogy a lánya keresgél.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!