Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért igaz az, hogy ha 3-an...

Miért igaz az, hogy ha 3-an vannak testvérek, mindig a középsőn vezetik le az idegességet, és inkább vele igazságtalanok a szülők?

Figyelt kérdés
19 éves làny vagyok, én vagyok a középső. Van egy 22 éves bàtyàm és egy 9 éves hùgom. Tapasztalataim szerint mindig én vagyok az, akit bàntani lehet, és igazsàgtalanok velem. A bàtyàm màr 1 éve elköltözött, éli a nagybetűs életét, de mikor itthon lakott, szò szerint beleszart a hàzimunkàba, ha szòlt neki az ember, talàn 1 mùlva ha kihozta a szobàjàbòl a tànyérokat, talàn ha 1 hònap, mire ráerőltette magàt hogy lenyirja a füvet, szòval ahogy mondtam szò szerint leszart mindent, csak a gép volt az élete, anyàm meg ezt hagyta, nem is baszta le, h megkérte valamire, és nem csinàlta meg, persze erre voltam én jò h csinàljam meg helyette a dolgokat, bàtyàmnak se szakmàja, se érettségije nincs, mert tavaly előtt megbulott angolbòl, pòtérettségire anyàmék kifizettek neki 30-at, el se ment rà, kicsit lebaszta anyàm, màsnap mintha misem történt.volna. Èn most tettem le az érettségimet, nem szép eredménnyel de legalàbb megvan, gratulàlt mikor haza értem de persze csak annyi h adott két puszit meg mondta h grat, és màr mondta is h következő nap milyen hàzi munkàt kéne csinàlnom, ùgy éreztem, mintha semmi örömét nem làttam volna, meg se ünnepeltem, h leraktam. Mikor bátyàmhoz bàrmikor jött haverja v bnője, mindig segitettem neki rendet rakni meg takaritani, de mikor én voltam ilyen helyzetben, le se szatt, tavaly tartottuk a szülcsi bulimat, bàtyàm egy porszemet nem mozditott, meg is mondtam anyàmnak h semmit nem segitett, ő erre azt felelte, hogy az én bulim volt, nekem kell takaritani, jah h én màs picsàjàt nyaljam ki? Èn 8-9 éveesen màr legalàbb eltudtam mosogatni meg kitudtam teregetni, hùgomra rà seszòlnak h teregessen ki, anyàm meg apàm is folyamatos délelőttben vannak, szòval nekem kell főzni, mosni takaritani, még hétvégén is segitenem kell anyàmnak, mert ha nem akkor meg bedurcizik, egyszer kivételesen nem csinàltam semmit, és neki az volt a baja h pàrolni kellett zőldséget meg hozzà kikellett sütni valami szar bolti fasirozottat. Ès h neki nem segitettem, meg ha valamit elffelejtek akk le vok baszva, ha valamit nem ugy csinàlok akkor is, hùgomnak vesz ezt meg azt, bàtyàm is ha kért tőle akkor adott neki, ha én kérek vagy elfelejt adni vagy hùzza szàjàt, mert épp nincs pénz, még csak az sem jut az eszébe h előre oda ad 3000 forintot h tudjak venni bérletet, a baràtom nàlunk lakik, sokszor ő fizette ki a bérletemet h tudjak suliba menni, ő vett nekem 2 évvel ezelőtt ùj bőrkabàtot, mert anyu azt sem vette észre h bomlik le ròla a mű bőr, miòta bàtyàm elköltözött még jobban ùgy érzem h ő a mindene meg a hùgom, pròbàltam màr ezekről beszélni anyàmmal, de ő csak azt tudja mondani nekem, ha nem tetszik a rendszer, akkor lehet elköltözni. Apàm az nem az igazi, ő nevelő faterom, tőle van a.hùgom is, egyedül a bàtyàm édestestvér. Apàm is néha felkapja a vizet mintha ő lenne a mindent tudò, mert mindig neki van igaza. Ès sajnos màr anyàm is elfelejtette, h neki is kötelessége lene csinàlni vmit a hàztartàsban, mert mindent ràm hagy, megtiltotta azt hogy addig amig a baràtom kinem rendezte a hitelét addig nem mehetek hozzà feleségül, màjusban jegyeztük el egymàst, szòval màr egyszerűen gyűlölök itt lakni, nem tudom mi tévő legyek, hogy pròbàljak vàltoztatni a dolgokon, valaki segitsen, mielőtt azt tervezném h elszökök itthonròl a baràtommal.
2013. szept. 5. 22:06
 1/9 anonim ***** válasza:
nálam kb ugyanez a helyzet...bátyámnak meg hugomnak mindent szabad,de én soha semmit nem csinálok jól,mindenért én vagyok a hibás,stb...nem értem miért mindig a középső szív,de tényleg igaz...
2013. szept. 5. 22:27
 2/9 anonim ***** válasza:
Én a legkisebb vagyok 2 nővérrel. Mindig velük foglalkoznak, hogy így, meg úgy. Őket fényezik.
2013. szept. 5. 22:32
 3/9 anonim ***** válasza:
Hát a te esetedben nyilván egy 9 évesen nem verhetik el a port mert még kicsi hozzá, a másik testvér pedig már elköltözött, nincs ott hogy rajta csattanjon az ostor, meg ugye ott félő hogy még látogatóba sem jönne haza ha vele bánnának így. Amúgy ha a "szakvéleményeket" olvasgatod a neten azzal szokták magyarázni, hogy az első gyerek mindig különleges, hiszen ő az aki előtt még soha nem volt gyerekük, a legkisebbet pedig általában elkényeztetik. Szegény középső meg általában kevesebb figyelmet kap, tisztelet a kivételnek.
 4/9 anonim ***** válasza:

Itt a válasz:

[link]

5/9 anonim ***** válasza:
Harmadik vagyok, amúgy hozzátenném, hogy nálunk a középső gyerek költözött el, ezek után rajtam csattant az ostor (én a legkisebb vagyok). :)
2013. szept. 5. 22:33
 6/9 anonim ***** válasza:
Rosszul nézitek a dolgot... Nálunk is én teszem a legtöbb dolgot, velem kapcsolatban nagyobbak az elvárások, de ezért nem haragudni kell a szülőkre.. Anno én is így álltam hozzá.. ma már inkább magamtól csinálom meg..Tudom, hogy a nővérem, az öcsém nem fogja megtenni.. Legalább én segítsek a szüleimnek, én könnyítsem meg nekik az életet ha már a két testvérem nem teszi..A legidősebb gyerek volt az első, anyuci szeme fénye, hiszen először csak ő van, mire megérkezik a második, gyakran elkényeztetik az elsőt, igyekeznek szigorúbban fogni.. A harmadik gyerekkel szemben a második sokszor bele se gondol, hogy a szülők szemében még kicsi.. hajlamosabb elfogult lenni vele szemben, ha nekem meg kell, neki miért nem.. (hiszen ő még gyerek).. segíts a szüleidnek, legalább te.. Ha zavar, hogy a többieknek nem kell vagy anyukád leszúr, mondd neki, hogy igyekszel, szemben a testvéreiddel..Ülj le és beszélgess vele az érzéseidről..
2013. szept. 5. 22:37
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Mindháromnak van előnye meg hátulütője, amik sok esetben, de persze nem mindig igazak:

a legidősebb: eleinte őt féltik a legjobban, később tőle várják a legtöbbet, vele példálóznak a kicsiknek, és neki kell "kitaposni" az utat a szülőknél az olyan kardinális kérdéseknél, mint meddig maradhat, hová mehet egyedül, mikor randizhat először igazán egy sráccal (ez csak lányok esetében, fiúknál nem nagyon szoktak ilyenekkel foglalkozni), ebből a szempontból neki a legrosszabb.

a középső: szürke kisegérként, amolyan "harmadik" kézként mindig ott van, mindenki elvárja a segítségét, de senki sem veszi észre, ő tud a leginkább láthatatlan maradni annak minden előnyével és hátrányával

a legkisebb: két variáció van: vagy mindenki szeme fénye, a kis kedvenc, akinél mindegy, mit csinál, ő a kicsi, a legjobban féltett később, vagy pedig egész életében hallgathatja, hogy bezzeg a testvéreid (különösen a legidősebb), azt már kevésbé látják át, hogy ő egy másik személy, más célokkal, más beállítottsággal.

Mindnek megvan az előnye, hátránya. Te most tapasztalod a középső gyerek hátrányait, mivel a legidősebb elköltözött, talán még erősebben. Tenni nem sokat lehet ez ellen.

2013. szept. 5. 22:42
 8/9 anonim válasza:
100%
Én ezt nem tapasztalhatom mert csak egy öcsém van, de apukám középső gyerek, és ő ennek nem csak gyerekkorában érezte a hátrányát, hanem mai napig. Rajtunk kevesebbet segítenek, a karácsonyozásból tavaly még ki is hagytak, mamánál ott volt a legkisebb és legnagyobb testvér a családdal, de nekünk érdekes módon senki nem szólt. Pedig apukám mindig jó gyerek volt, meg dolgos, nem adott rá okot, hogy így bánjanak vele, ha bármikor segítség kell, akkor neki kell szabit kivenni és menni, ha fütyülnek egyet ő ugrik, és mégis ez van :( és nekem úgy tűnik ez a későbbiekben sem fog változni, bár már mi változna, ha 45 éven át ezt művelték...
2013. szept. 6. 07:19
 9/9 anonim ***** válasza:

nálunk én vok a legidősebb

és mindig én voltam a fekete bárány

bármi volt tuti engem vettek elő

stb...

szal nem mindig a középső az akin csattan....

2013. szept. 6. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!