Szerinted nem fejlesztenek a szülők/rokonok mostanság túl sokat?!
Egyszerű példa: a gyerek megkérdezi, hogy mi az a pénz. Erre egy teljes történetben kap választ, példákkal illusztrálva, közben bemutatva a pénz fajtáit, milyenségét, teljes metodikában. Egy másik: Mi az? - közben a tejes kupakra mutat. És az egyszerű válasz helyett a szülő már elmesélte, hogy mi a kör, a fehér, hogyan kell tekerni, miért kell visszarakni időben a hűtőbe és miért nem jó a hűtőt sokáig nyitva tartani.
Minkét példának fültanúja voltam. De miért kell ez?! Vagy csak én vagyok ennyire visszamaradott? Manapság nem lehet egyszerűen nézni a levelek hullását, hanem muszáj rögtön tanítani valamit? Ebben az esetben az időjárás változást, a gravitációt, stb.
Köszi a véleményeket!
Majd ha a gyerek napi 500 alkalommal teszi fel a kérdést, hogy mi ez, meg miért, akkor a szülő annyit mond: Csak, meg azért. Jó, hogy vannak türelmes emberek, akik igyekeznek kielégíteni a gyerek tudásszomját. Lesz idő, amikor a beste kölyökből már harapófogóval kell kihúzni a kérdést, választ.
Nem fejlesztenek túl sokat. Tudás még nem ártott meg senkinek. Tudtommal.
Akkor valóban csak én vagyok ennyire korlátozott. De persze kinek milyen tapasztalata van. Én szerettem egyszerűen csak gyerek lenni. És nem szerettem, ha apukám a velem töltött napi tíz percében matekra tanított és fizikára. Elég tanítót kellett csodálnom az iskolában. :-(
Én az arany középútban hiszek, és abban, hogy van, hogy elég csak egyszerűen játszani, nem folyamatosan tanítani. A két évest már számolni, olvasni, stb. És igen, feláll a hátamon a szőr még ma is, ha egy egyszerű kérdésre kiselőadást kell végighallgatnom...
szerintem meg pont ez a hasznos. a gyerekekben hatalmas a kíváncsiság, és nagyon tanulékonyak. miért lenne baj, h intelligens, érdeklődő gyereket nevelnek egyesek?
ezzel nem csak tanul, hanem azt is megtanulja, h elvárható a pontos, részletekre kitérő válasz, nem elég annyi, h csak, mert akkor bólogató birkát nevelünk belőle.
a nevelőapum egy nagyon intelligens, nagytudású ember volt, és egy egyszerű játék kapcsán annyi mindent elmagyarázott a világról, hogy csak lestem. a mai napig emlékszem minden szavára, hála neki, sokkal tájékozottabb voltam mint a kortársaim.
tudod, a gyerek nem hülye, csak kicsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!