Hány éves kortól javasolt felügyelet nélkül hagyni az otthonában a kisgyereket nyári szünidő alatt, ha egész nyáron nem megoldható a felügyelet?
Szerintem nincs egy egységes kor, hogy pl. 10.
Függ a gyerektől, a körülményektől (lakás, szomszédok akik esetleg figyelnének rá, környezet).
Hát ez engem is érdekelne, és bocsánat, hogy nem a kérdésre válaszolok!
Van olyan ismerősöm aki simán pár órára egyedül hagy egy 9-10 évest, persze szólnak a szomszédnak, meg ott a telefon, meg nem engedhet be idegent, stb.
Aztán van olyan ismerősöm is, akinek a gyereke 11 éves, és még talán 5 percet sem volt egyedül, vagy nem ment el még a legközelebbi boltba sem egyedül (millió gondot okozva a család minden tagjának).
Úgyhogy nemcsak a kor, hanem az értelem is számít.
Plusz ugye, hogy mondjuk a belvárosban lakik, vagy egy külső kerületben, esetleg vidéken egy kis faluban.
"1-2. osztályos koromban ha nem is egész napra néhány órákra már otthon hagytak,"
Sajnos a mai gyerekek már nem ilyenek.
A kislányok már fel vannak háborodva ha az óviban/iskolában nem festhetik a körmüket, 100 ezer forintos okos telefon már az alap, de az 50 méterrel arrébb lévő suliba nem tudnak egyedül menni.
TISZTELET A NAGYON-NAGYON KEVÉS KIVÉTELNEK!!!
Amikor én kicsi voltam nem volt telefonunk (nem azért mert 100 éves lennék, hanem mert nagyon szegények voltunk)
De nem jelentett gondot hogy általános iskolás 2-os koromtól egyedül menjek ide vagy oda, illetve hogy pár órát egyedül legyek otthon. (főváros, belváros)
Volt olyan hogy otthon volt anyu, de rosszul lett, és képes voltam átmenni a szomszédba, hogy megkérjem őket, hogy hívják ki a mentőt. Nem csak sírtam és jajveszékeltem.
Egy normális gyerek 7-9 évesen nem fogja magára gyújtani a házat, vagy nem fog a konnektorba nyúlni, illetve nem nyit ajtót idegennek.
Kedves Kérdező! Ne egyik pillanatról a másikra hagyd egyedül a gyereket, csak fokozatosan.
Először 1-2 óra, vagy azt mondod otthon leszel 3 óra múlva, de hazaugrasz fél időben, megkéred a szomszédokat hogy figyeljenek, felírsz minden fontos telefonszámot, stb.
Én nagycsoportos ovisként már egyedül jártam óvodába, ha kellett, beugrottam a boltba... másodikos voltam, amikor egyedül mentem a fogorvoshoz tömésre :)
Mindig is önálló, erős gyerkőc voltam. Az öcsémnek akkor még törölni kellett a fenekét... Tehát tényleg, nem kortól függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!