Hogyan próbáljam nevelgetni 5 éves unokatesómat?
Nagyon rossz, hisztis.Szülei mindent megengednek neki, hisztivel mindent kiharcol magának, nem törődik semmivel és a szülők nem következetesek.Hogyan próbáljam meg rávezetni dolgokra, nevelgetni abban a pár napban amíg nálunk van ? ( minden héten 2 nap ) Tudom, hogy a nevelésre nem elég heti 2 nap és, ha haza megy ugyanúgy folytatódik minden, de engem zavar a viselkedése és szeretmém, ha tisztelne és az lenne amit én mondok, nem az amit ő akar.Előre is köszönöm a segítő válaszokat !
19/ L
Én is 19 éves lány vagyok, és nekem is 5 éves az egyik unokatesóm :)
Imádom őt, nagyon édes, de néha ki tud borítani... Viszont az a helyzet, hogy nem neked kell nevelned, hanem a szüleinek. Neked sajnos semmi beleszólásod nincs a nevelésbe. Viszont ha heti két napot nálad tölt, akkor jogod van elvárni, hogy ne borítsa fel a lakást, ne tegyen tönkre semmit, és valamilyen szinten te diktálod a szabályokat. Ezt jobb, ha a szüleivel is közlöd.
Amíg nálad van, semmiképp ne kiabálj vele, próbálj mindent megmagyarázni, ha ennek ellenére hisztizik, akkor egyszerűen hagyd figyelmen kívül. Ha látja, hogy semmi értelme, úgyis abbahagyja. Azt mondod, szeretnéd, ha tisztelne - azért egy kisgyereknél nem hiszem, hogy tisztázott lenne a tisztelet fogalma. Azt viszont megértheti, hogy te vagy a főnök, mert te felnőtt vagy, okosabb, tapasztaltabb, és ha nem engedsz meg valamit, az azért van mert veszélyes/árt neki/nem tartod helyesnek. Azt szeretnéd, ha az lenne, amit te akarsz - remélem, nem úgy érted, hogy ő bújócskázni akar, te meg társasozni, és akkor társasoztok. Azért valamennyi szabadságot kell neki engedni, ne legyél diktátor :) De persze ne hagyd, hogy mindent ő mondjon meg.
Szóval a lényeg, hogy te nem fogod megnevelni heti két napban, viszont azt nem vagy köteles tűrni, hogy bajt, kárt, bosszúságot okozzon neked, hiszen nem a te gyereked. Ha így lenne, mondd meg finoman a szüleinek, hogy gondot okoz neked.
Nem úgy értettem, hogy bujócska nincs, társas van :D
Nagyon akaratos és ezt én tűröm.Szivesen vagyok vele, nagyon szeretem, nem akarok diktátor lenni, de én pl.azt nem engedem, hogy kiabáljon és megüssön azért, mert valamire nemet mondok.
Amikor lemegyünk játszótérre, nagyon okos és szót fogad.Itthon nem :D
Nem vagyok szülő, de van két kistesóm, sokat vigyázok rájuk.
Először is, minden gyerek más, lehet, ami az egyiknél beválik, a másiknál csak ront a helyzeten. Kísérletezned kell majd. (Húgom és öcsém van, ég és föld a két gyerek, abban egyezenek csak, hogy imádják gyepálni egymást :D )
Nem szabad engedni a hisztinek, de azt sem, hogy belelovallja magát, valamivel el kell terelni a figyelmét. Mindig elmagyarázni, hogy mit miért nem tehet/kaphat meg. A kisgyerekek sem buták, ha szépen beszélsz velük, megértik. És fontos is a magyarázat, egyébként csak annyit vágnak le, hogy valamit nem kaphatnak meg, és ez rossz, és aki nem engedi az is rossz. Valamit ajánlani kell helyette.
Akkor fog csak tisztelni, ha te is tiszteled őt, és nem borulsz ki előtte. Nyugodtnak kell maradnod, kialakítani a saját szabályokat, amik mellett jól tudja érezni magát. Mozogjon sokat, akkor kevesebb ereje lesz a hisztire. Mutass neki érdekes dolgokat, olyanokat, amik lekötik.
Ha valamit csinálnál egyedül, és ő megzavar, vondd be őt is. Mutatsd meg neki, hogy mit csinálsz, és hogyan. A picik szeretik, ha a "nagyok" dolgaiba beleláthatnak. :)
Ha játszott valamivel, kérd meg, hogy pakoljon el maga után, te pedig segítesz neki. Ha takarítanál, kérd, hogy segítsen. Jó érzés segíteni másoknak, és nevelő hatású.
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe. Remélem jól ellesztek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!