A szüleim arra próbálnak rávenni, hogy menjek mezőgazdasági növényvédő szakmérnöknek, de én azt se tudom mi az. Csak azt szajkózzák, hogy ezzel nagyon jól lehet keresni. Hogy magyarázzam el nekik, hogy ezzel nem lehet jól keresni?
Elsőnél a pont. Ha azt se tudod, mi az, akkor az a minimum, hogy tájékozódsz felőle, aztán keresel érveket ellene, de felkészületlenül ne bocsátkozz vitába.
Másrészt meg nem a szüleid választanak pályát, hanem te. Bármit mondanak, a saját érdeklődésed, képességeid alapján kell döntened. Azonban be kel bizonyítanod, hogy tudsz felelősségteljesen dönteni. Úgyhogy irány a gugli, nézz utána, mi is ez a szakma.
Szerintem se a fizetés a fontos, mert hiába mész erre a szakra, ha nem érdekel és nem tanulsz rá, mert nem érdekel.
Menj olyanra, aminek van haszna (ne régésznek, meg filozófusnak, hanem mit tudom én villamosmérnöknek ha azt akarod) de olyan ami érdekel. Ez a legfontosabb.
Hát kettes nekem agrárdiplomám van, és az az igazság, ha újrakezdhetném, nem ezt csinálnám, attól függetlenül, hogy szerettem tanulni.
Mivel más agrármérnökkel dolgozom, tudom mi a helyzet, és nem mondhatnám, hogy egy főnyeremény ez a szakma. Mi még jó helyen vagyunk, nincs okunk panaszra, de szénné így sem keressük magunkat. Nem sok lehetőség van az biztos. Esetleg külföldön bejöhet az élet, de minimum anyanyelvi szinten toljad a nyelvet különben mehetsz takarítani, mint az évfolyamtársaim.
Növényvédő szakmérnökök is vannak a munkatársak között, és nem, nem igazán bombázzák őket kiváló ajánlatokkal.
Magáncégnél területi képviselőnek mehetsz (teljesítmény bér mondanom sem kell), vagy esetleg közraktárhoz, de már van elég szakmérnök ehhez. Meg még a közszférában tudsz elhelyezkedni, vagy talán a kutatásban. Egyik sem a kánaán.
Szerintem a szüleidnek ez most bekattant, de fogalmuk sincs semmiről.
Műszaki területek hasítanak mostanában. PL. villamos mérnökök, gépészek, informatikusok (főleg szoftverfejlesztés területen). A közgazdasági irány ugyan sz@rásig van emberrel, de az legalább többfunkciós, sok mindenre jó. Orvosi is okés, bár közgyógyban nem fizetnének túl, de magánpraxisban szépen hozhat az is. A vegyészek is keresettek újabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!