Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti szoktatok testi fenyítést...

Ti szoktatok testi fenyítést alkalmazni?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok róla? Ha szoktatok,milyen gyakran és milyen súlyosat? Arra gondolok,hogy pl. valaki szerint egy két pofon elmegy de valaki annyira sem fenyíti a gyereket. Személy szerint én ellene vagyok.
2013. júl. 10. 21:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
50%

Kölyökkoromban bizony kaptam pofont anyámtól, amiket így utólag már belátom, megérdemeltem. Mindemellett nagyon szeretett. Az iskolában is volt pár tanár, aki megráncigálta a pályeszt, vagy nyaklevest adott, ha rosszúl viselkedtünk. Ez így volt rendjén, senki nem reklamált, otthon el se mertük mondani, mert még otthon is kaptunk volna érte. Az osztálytársaimmal rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, mindenki rendes ember lett, ettől nem sérült senki lelki világa. Ez a mai világ elkorcsosúlt, mindenkinek csak jogaik vannak, kötelességük nincs, a sok idióta anyuka meg azért is fel van háborodva, ha a tanár csúnyán szól a gyerekre.

Igen, szoktam, mégpedig azért, hogy rendes, becsületes ember legyen belőle. 40F

2013. júl. 10. 23:15
 12/15 anonim ***** válasza:
72%

A következetes szülői mintában/viselkedésben hiszek. Ilyen esetben hiszti, egyebek is ritkán fordulnak elő, mert rájön a gyerek, hogy nem ér el vele semmit.

Testi fenyítést olyan ritka esetben tartok elfogadhatónak, ha egyrészt ritka (ezért pszichésen hatásosabb), másrészt valamilyen veszélyt küszöböl ki. Ha a gyereknek el lett mondva sokszor - és tudom, hogy értette is - hogy nem rohangálunk ki az útra, mégis elindul, ott igen, inkább egy seggreverés, mint lapos gyerek a lökhárítón.

Ebben az esetben hatásos a félelem, mert összeköti a veszéllyel.

De alapvetően inkább károsnak tartom a félelemre alapozó nevelést.

Ahogy írta valaki, kés-ollót meg lehet mutatni, hogy hogyan használjuk. Ha neadjisten megszúrja magát, akkor az tapasztalattá válik. De az áram veszélyességét már nem lehet így megtanítani, hogy "Pistike, látod, megrázott a 220, ezért ne nyúlj bele máskor". Ha a magyarázat ellenére hazárdírozik a gyerek, akkor igen, rácsapok a kezére, vagy rákiabálok, ha nyúl felé. Ha ettől összerezzen és összekapcsolja, hogy ijesztő a konnektorba nyúlni, akkor megtanulta, hogy veszélyes és félelemkeltő az áram.

2013. júl. 11. 07:03
 13/15 anonim ***** válasza:
73%

Utolsó:

Az tény hogy meglehet mutatni neki, de mi van ha neadj' Isten elkezd rohangálni a késsel a kezèben?! 3 éves gyereket nem tudod biztosra hogy nem indul el a kezében késsel/ollóval, hiába mondtad el neki... Elég egy botlás és ott a baj.

2013. júl. 11. 08:39
 14/15 anonim ***** válasza:
72%

En nem vagyok a testi fenyites hive,soha nem utottem meg a fiamat,sokkal tobbet ertem el azzal,hogy megbeszeljuk a dolgokat.Buntetni igy is lehet,de a kovetkezetesseg fontos.

Pl ha azt mondom neki,ha nem fejezed be a hisztit azonnal haza megyunk,akkor 2-3 perc turelmi ido utan valoban indulunk,ha nincs valtozas a viselkedeseben,majd otthon szamon kerem tole az okot.

Masreszt sokszor a viselkedese oka nem az adott helyzet,hanem annak egy elvonatkoztatott formaja.

Tegnap pl csunyan viselkedett a szomszed kisfiuval,nagyon irigy volt.Persze raszoltam,majd itthon szamonkertem a viselkedese okat.Elsirta magat,majd Kiderult,hogy nem az adott dolgot sajnalta a masik gyerektol,hanem az bantotta,hogy mig en dolgoztam es ra masok vigyaztak,a szomszed gyerek a waterparkban volt az apukajaval.O is nagyon szeretne menni,mondta mar,csak meg nem sikerult idot szakitani ra.

Ha kapott volna egy pofont a viselkedeseert,valoszinuleg sosem mondja el,hogy valojaban az bantotta,hogy szeretne o is velem egyutt szorakozni,mint ahogy a masik gyerek tette az apukajaval.

A dackorszakban persze nehez azonnali megoldast talalni,nalunk ilyenkor addig kellett egy szeken ulnie,mig meg nem nyugodott es bocsanatot nem kert.Ha jatekokat dobalt duheben,akkor elvettem tole,es ki kellett erdemelnie,hogy visszakapja.Ollos,keses,aramos pelda nem fordult elo.A konnektorba lehet gyerekzarat tenni,keseket es ollokat pedig szamara elerhetetlen helyen tartani amig nem erti a veszelyt.Kesobb viszont csak kicsi a gyerek,nem hulye,hogy serulest okozzon maganak ha egyszer mar elmagyaraztuk milyen kovetkezmenyekkel jarhat a targyak helytelen hasznalata.

Veres nelkul,mas buntetesi formaval is megtanulja a gyerek,hogy a dolgoknak kovetkezmenye van,es ha ezt rendszeresen tapasztalja,akkor nem felelembol,hanem az adott kovetkezmeny kellemetlensege miatt nem rosszalkodik.Igenis meg kell beszelni ezeket a gyerekkel,lehetoseget kell adni neki is a magyarazatra.Szerintem ha egy pofonnal lerendezzuk a helyzetet,sokszor nem derul feny a helytelen viselkedes valos okara.A szulot tisztelnie,szeretnie kell,biznia benne,nem pedig felni tole.

2013. júl. 11. 09:47
 15/15 anonim ***** válasza:
72%
engem nagyon sokat vert apukám, jó nem agyba főbe, de könnyen eljárt a keze :( ennek eredményeképpen, hiába költöztem el 6 éve, kb. 8 éve kaptam utoljára pofont tőle, 26 éves koromban még mindig megijedek egy-egy hirtelen mozdulattól, és sajnos én is agresszívabb vagyok a párommal is. Én vagyok a nő, tehát nem verem, de hamarabb felkapom a vizet :( én nem tartom jó ötletnek, de tény, hogy néha 1-1 emberre vagy gyerekre egy atyai suhintás ráférne néha
2013. júl. 11. 11:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!