Mit ajánjak fel a szüleimnek amiért cserébe kérhetek pénzt?
Ne hurrogjátok már le. Kicsiben kell elkezdeni, meg kell tanulni, fizetés rendesen elvégzett munkáért jár. Ha házimunka, akkor házimunka, a gyereket is ösztönözni kell valahogy, a kérdező meg ráadásul meg is mondja, hogyan lehet őt ösztönözni. És nem csak elvárja a zsebpénzt.
Kérdező, szerintem ezt a szüleidtől kérdezd meg, így, ahogy itt. Ők tudják, miben segíthetsz nekik.
12-es: barátnő apjának segítettél, az egy másik dolog. De az otthoni normális házkörüli tennivalókért pénzt kérni gyerekként még káros is!
Az unokaöcsém is ilyen volt. Mosogatásért ötven forint, bevásárlás száz. Ma már arra sem lehet megkérni, hogy elvigyen tíz kilométerre egy kanapét az autójával, csak ha kifizetjük a benzinpénzt....
Hát én nemhogy pénzt nem kaptam a házimunkáért, de lecseszést azt igen, ha nem végeztem el a dolgom. Mikor mit osztott ki anyám. Mosás, teregetés, porszívózás, felmosás, mosogatás.
Kaptam zsebpénzt. 4000 Ft-ot. Az már akkor sem volt nagy pénz. De kaja volt a hűtőben, ruha a szekrényben, szóval ezt csak arra kaptam, hogy mondjuk vegyek magamnak IM magazint meg hasonlók. Amikor nagyobb voltam akkor meg diákmeló.
Ha egy családban pl csak apa keresne pénzt és ő osztaná szét, hogy ezt a mosogatásért, azt a...stb. Akkor nem maradna a családi dolgokra. A pénzt máshonnan kell behozni, nem a meglévőből kivenni. Annak nincs értelme.
Azért előfordulhat, hogy egy családban a zsebpénzt nem alanyi jogon kapja a gyerek, hanem tegyen is érte. Vagy jó bizonyítvánnyal, vagy tüntesse ki magát a ház körüli teendőkben. Nálunk is így volt, bár mi év közben kaptunk pénzt, ha kértünk, de nyáron a telken a kerti munkákért (nagypapámnak segítettünk), vagy ha szüleim munkájába beszálltunk (évkönyvek készítése, naplók, tablók digitalizálása), kaptunk plusz pénzt.
Itt valóban az számít, mennyi idős vagy, mennyit bírsz. A kisebb házimunkákért az ember nem kér pénzt, mert egy mosogatás vagy felmosás nem akkora munka. De az említett üvegvisszaváltás, tied a pénz jó ötlet kezdésnek. Vagy elmenni bevásárolni, a visszajáró apró a tied lehet. Nagyszülőknek esetleg segíthetsz, nekik biztosan több nehézséget okoznak a házimunkák. Akár tőlük, de szüleidtől is kérdezheted, van-e segítsére szoruló nyugdíjas a környéken, neki is segíthetsz (persze ezt előtte nem árt megbeszélni, testvéreim régebben egy nagyobb felújítás után eltakarítottak a szomszédnál, a hetedikről lecpelték a régi ablakokat, ajtót és bútorokat, egy csokit nem kaptak érte). Vagy marad a diákmunka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!