Máshol is így pazarolnak a szülők?
Apám mindig cs*szteti a családot, hogy szerinte miattunk nagy a kiadás. Azt hiszi, ő aztán következetes ember, pedig épp miatta kell kidobni sok ételt.
Pl.: tegnap voltunk mamámnál párommal, tudja jól, hogy a mama rengeteg rántott húst küld, körettel. De ő azért tegnap főzött egy hatalmas fazék májpörköltet, vagy másfél kiló rizzsel. 3-an voltak otthon, simán ehették volna a hétköznapról maradt ebédet (kétféle is volt/van a hűtőben), de nem, neki főznie kellett.
És ha ez nem volna elég, még most is nekiállt kirántani húst, meg cukkinit, úgy, hogy már a második hűtőt be kellett kapcsolni, az első színültig tele van étellel.
Mondtam neki, minek főz, mikor tele a hűtő: szerinte nincs benne semmi.
Aztán persze minden megbuggyan, mert egy 20 tagú család nem tudna ennyit megenni, és akkor mi vagyunk az idióták. Pl. ez a májpörkölt majd csütörtökön kerül elő ebéd gyanánt, mert addigra fogy el a többi.
Nekem rossz látni, mert már éltünk külön, tudom, hogy kell ésszerűen vezetni a háztartást, és még engem akar kioktatni, miközben anyámmal egyetemben ilyen ostobán rendezik a dolgokat.
Hát én értem a dilemmát, csak tudod, lehet, hogy létezik más megoldás. "Elajándékozni" a kaját például.
Na, de akkor most válaszolok: Nem. Ilyenben nem.
Nálunk is sok étel van, a szüleimnél élünk a párommal, de mi azt hétköznap esszük meg mert akkor szinte senki sincs otthon hogy tudjon főzni, ezért csináljuk azt hogy hétvégén kifőzzük magunkat és megvan a kaja egy hétre szinte, maximum a köretet kell hozzá külön megcsinálni de az 20-30 perc alatt megvan szinte.
Nálunk is van a pazarlás az tény, de én megeszem a harmad napos kaját is, mert nincs azzal semmi gond. Mivel a barátnőm napi 8 órát dolgozik plusz több mint 1 óra az út csak hazafelé mivel pont a csúcsforgalmat fogja ki, így nincs ideje főzni. Anyám 12 órázik velem együtt igaz többször itthon vagyunk hétköznap meg valamelyik hétvégéi napon is, akkor megfőzünk előre. Nekünk külön lakrészünk van konyhával mindennel. Mivel mi palackos gázt használunk így mi a kisebb ételeket csináljuk meg, ugye köret, meg olyan kisebb dolgok amiket nem kell úgy sütni igazából, és megvan egy hétre a kaja. Amikor itthon vagyok pihenőn akkor szoktam még főzni valamit ami elég 1 napra az egész családnak hogy ha esetleg elfogyna a kaja akkor legyen valami. A fagyasztó ládába úgy is elfér minden szóval azzal sincs gond, meg jó ha ott is van 1-2 adag étel mert bármikor szükség lehet. Tehát mi megoldjuk így a dolgot. De csináltunk már olyat is hogy átadtuk a szomszédnak, vagy a sógoromékhoz vittünk pár adaggal, és ők cserébe adtak érte valamit. Ilyen is volt.
Szerezzetek be egy fagyasztót!
Amúgy írd össze, hogy egy hét alatt mit összefőz, mennyi megmarad.
Ha már papíron le van vezetve, sokkal reálisabban láthatja.
a pazarlásnál jobban kevés dolgot utálok.
apukád vagy kezd leépülni, ha nem veszi észre, h rogyásig van a hűtő, és még nekiáll főzni.
ha ott vagy, amikor rámegy az agymenés, akkor szépen pakolj ki minden készételt az asztalra, és kérdezd meg, h mi bajuk, h ezeket már a kukába szánja ezek szerint?
ha zsörtölődik, akkor szépen vezesd rá, h miatta van a kukában a drága kaja, mivel nem ette meg, hanem újat főzött helyette, a pár napos meg rátok romlott.
ha nem tudod megváltoztatni a gondolkodását, akkor pakold fel szépen a kaját, és vidd el valakinek a közelben, akiről tudod, h nehéz körülmények közt él, és nála biztos nem veszne kárba. ha apud ezen is megborul, akkor mondd, h inkább a szegény embereket etessétek mint a kukát. sokkal nemesebb cselekedet.
nem tudom, ki szokott bevásárolni, de talán az is megoldás, h csak annyi nyers ételt vesztek, ami a következő főzésre elég, és amíg az a mennyiség el nem fogy, és nem landol a gyomrotokban, addig nem mentek boltba.
A férjem nagyszülei kb hasonló kaliberűek. Minden nap 3 fajtát főz jó nagy adagokban, és sír hogy elmegy a pénz.Ott a kutya az aki igen jól jár.
Amúgy ez az elajándékozod a kaját nem olyan egyszerű. van egy elég lepusztult szomszédunk, évente 1x fürdik, iszonyú büdös, sovány. Régebben volt 1-2 x mikor adtunk neki kaját, de egyszer beszólt hogy mit képzelünk róla, ő nincs rászorulva. Vagy még egy példa a hajléktalanokkal ez többször megtörtént. Mikor odajön és azt mondja kellene pénz kajára. És nem pénzt adtunk hanem a pékségben vett kaját, fel volt háborodva, hogy ő neki a pénz kell, és kidobta a kaját előttünk a szemétbe. De ismerőseim is jártak így párszor.
Szóval nem egyszerű ez az ajándékozás, ha meg utána valami baja lesz pl hasmenés vagy valami úgy is a kajára fogja majd, ha nem is azzal volt a gond.
7 Ezért nem érdemes segíteni az ilyen embereknek.
Apukád elég értelmes ember lehet. Nem veszi észre magát, ennyi.
Nem élnek valami túl jól. Vagyis apám egyedüli kenyérkereső, ha engem és páromat nem számolom, akik úgymond időszakosan élünk csak itt.
Épp azért mindig morog, hogy sok a kiadás, de ezt nem veszi észre.
A kaját meg elosztogatni úgysem hagyná, egyébként is falun élünk, itt nincsenek hajléktalanok, meg a közeli városokban sem.
Az is zavaró, hogy ők gyakorlatilag sosem esznek frissen csinált ételt, pedig anyám marhára ráérne munkanélküliként úgy főzni, hogy friss legyen, nem pedig reggel megfőzi, és délután 3-4-re, mire mindenki hazaér munkából, már újramelegített szar van, vagy eleve több napos mócsing van megmikrózva.
Én 12 óra munka mellett is tudtam albérletben főzni, nevetséges...
Fagyasztó van, de ők nem szokták fagyasztani az ételt, csak az alapanyagot. Az a régi dög fagyasztó is annyi áramot zabálhat, ebben is tékozolnak.
Ha azt mondom neki, ez így kukában köt ki, leüvölt, hogy az miattunk van, mert nem esszük az ételt... Közben esszük, de nem zabálunk. Párom munkahelyén eszik, max vacsorázik, én meg diétázom, salátákat eszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!