Nagyon le leszek szidva este, ha szüleim hazaérnek. Mit csináljak?
A héten, hétfőn érettségiztem (szóbeli), szerdán lett meg a bizonyítványom, minden ötös, kivéve a töri, ami négyes (tehát nem egy "éppen átmentem"). Szerdán volt a bankett. Megbeszéltem szüleimmel, hogy a barátomnál alszok, ő közelebb lakik a bankett helyszínéhez. Mondta hogy oké, vigyázzak magamra, stb, aztán majd másnap jöjjek haza. Reggel mentünk haza barátomhoz, felkeltünk valamikor dél után, hazahoztak, délután 3-ra értem haza. Fel is hívtam anyát, hogy minden rendben, most jöttem haza, jó volt a buli, stb. Semmit nem mondott, csak hogy jólvan, majd mutassak képeket. Kipakoltam a cuccaim, kajáltam, mindegy, utána elmentem wcre, ott hallottam hogy csönget valaki. Hát nem tudtam kirepülni, szóval mire kiértem, sehol nem volt senki. Gondoltam, ha fontos, majd visszajön.
Este anya hazaért, és kb elkezdett velem ordítani, hogy hol voltam dél és 4 óra között, mert jött a villanyórás, de nem mentem ki, és most több tízezer ft-ra büntetnek meg minket. Elmagyaráztam neki, hogy mi volt, azt mondta, ma megbeszéljük, mert mennem kellett el itthonról akkor.
Ma előbb felhívtam, és kb csak azért nem ordított, mert munkában van. Megkaptam, hogy hazudok, meg hogy engem a világon semmi nem érdekel azon kívül hogy hova menjek bulizni, meg hogy küldtek értesítést, miért nem voltam itthon időben. Mondtam neki, hogy azért, mert fogalmam nem volt, hogy jön valaki, vagy küldtek értesítést... Ha mondta volna, hogy délre legyek itthon, akkor tudja nagyon jól, hogy itthon vagyok addigra, elég megbízható vagyok, de mivel semmit nem mondott, úgy voltam, hogy majdcsak hazaesek valamikor, ráérek. Erre kiakadt, hogy miért kéne az ilyet mondani.
Mindig ez van: soha nem szól előre, hogy mi lesz, mindig csak utólag tud lecseszni, hogy miért nem tudtam. A héten valóban nem csináltam itthon semmit, a szobám is kupis, mert hétfőn reggeltől délutánig a suliban voltam, mert megnyitó + szóbeliztem, kedden szintén bementem segíteni, meg barátomba önteni a lelket, szerdán bizonyítványosztás, aztán haza, villámgyors készülődés, aztán indulás a bankettre, tegnap aludtam, délután pakolásztam, meg scanneltem a bizonyítványom, este meg elmentem egyik barátomhoz, ahova anya elengedett, és mondta hogy peeersze menjél. (Utólag meg a fejemhez vágja hogy állandóan csavargok...) Pedig nem vagyok túl bulizós, 2-3 havonta van egy-egy baráti összejövetel este, meg kb. évente kétszer elmegyünk diszkóba. Persze bankettre nyilván elmegyek, a haveromnál rendezett kis grillezésre meg minek enged el, ha baj hogy megyek??
Viszont itthon megcsinálom amit rámbíznak, hónapok óta segítek anyának a munkájában, begépelem a papír alapú dokumentumokat, amiket neki kéne, elmegyek postára, meg hát azért tanulgattam az elmúlt hetekben.
Azt mondta, majd ha hazaérnek, akkor megbeszéljük.
Elég rosszul esik, hogy nem ismerik el az eredményeimet, de ha valami apróságot elrontok, akkor egyből két napig balhé van itthon.
Mit csináljak? Mit mondjak nekik majd este?
Az már elég szégyen, ha egy szülő nem tudja, hogy a gyereke igazat mond, vagy füllent.
Szerintem kérd meg, hogy hallgasson végig, és mondd a szemébe.
Egy jó anya/apa meglátja a gyermekének szemében, hogy mikor hazudik.
A villanyórásból nekünk is volt probléma,jött ellenőrizni, de döngött a zene és nem hallottam bent a garázsban, azóta kaptam egy nyakast hogy rég le lenne tudva a villanyóra leolvasás, erre majd jön megint :D
Ilyenekre figyelni kell mert nem szeretik a szülők úgy látszik :D
21/F
az enyémek is hasonlóak. Jól tanultam, keveset jártam el, erre megkaptam, hogy majd úgyis "felcsinálnak" valahol, ha ilyen sokat csavargok, meg milyen nagyon el van engedve velem a gyeplő. (Évente háromszor mentem olyan buliba, ahol néha ott volt az iskolánk igazgatója is, még csak nem is diszkó, és este 10-kor már a barátnőméknél voltunk, szóval még csak nem is pasiztam.) Ezek nem esnek jól, de aranyszabály, hogy amíg lehet maradj higgadt. Sokkal könnyebb meggyőzni a szülőket, ha nyugodtan beszélsz velük. Meséld el, hogy mi történt, magyarázd el, hogy te mindent megteszel és az átlagnál is jobb gyerek vagy, jól tanulsz, nem jársz el sokat, és mégis mennyire igazságtalanok veled. Mondd el, hogy a problémád, hogy nem mondják előre, hogy mit csinálj, hanem utólag hápognak, hogy miért nem csináltad. Nem vagy gondolatolvasó, nem kell neked magadtól tudnod, hogy mikor jön a gázórás, vagy mennyi a családi költségvetés, ha ők ezt nem mondják. Mondják el mit akarnak, mert szóból ért az ember. kérjél bocsánatot, hogy nem nyitottad ki az ajtót. Ez fontos, mert ugye úgy érzik, hogy te most ezzel összedöntötted a világot, hogy nem nyitottál ajtót. Lehet hogy a lelkivilágukba gázolt az eset, ki tudja. Nem igazságos, de egy bocsánatkérés sok szülőt megenyhít. És végül kérdezd meg, hogy miért is probléma, ha eljárkálsz néha, ha egyszer ők engednek el? Nem kiosonsz a házból és napokig haza se mész...
Az én szüleim is állandóan utólag voltak okosak. Egyszer hazaérve otthon várt engem egy adag tök, hogy főzzem meg főzeléknek, megcsináltam receptből, de nem sikerült, mert csomós lett. Erre anyám velem ordítozott, hogy miért nem csináltam meg rendesen, miért nem így meg úgy csináltam, hogy ne legyen csomós, mikor ezt ő mindig is így szokta, és hogy ezt most nem lehet megenni, stb. Pedig életemben nem főztem előtte főzeléket, honnét kellett volna tudnom, ha ő nem mondja? A te eseted is hasonló.
Az meg nonszensz, hogy azért kaptok büntetést, mert egyszer nem tudta leolvasni a villanyórás az órát. Pláne, hogy gondolom hétköznap jött, munkaidőben, tehát EZÉRT senkit sem lehet megbüntetni, hogy nem volt otthon. Valószínűleg másért kaptátok a büntetést, amiben meg a szüleid a ludasak vagy a szolgáltató, de biztos, hogy nem te, csak mert nem tudtál ajtót nyitni. Az is lehet, hogy nem is büntetnek meg, pláne, ha bejelentitek pl. interneten a villanyórát. A szüleid járjanak utána, ne veled ordibáljanak.
Én is ezt mondtam, hogy mi a fenéért hétköznap munkaidőben jönnek, de azt mondta anya, hogy már régen küldték az értesítést hogy ma dél és 4 között jön, és akkor el kell intézni hogy itthonlegyen valaki.
Amúgy köszi mindenkinek a választ :D
Utolsó: elmondtam ezek nagy részét már nekik, de nem akarják megérteni egyszerűen..
11:07-es válaszolónak tökéletesen igaza van.
Anyád és apád kapcsolata valószínűleg rossz. Persze nem biztos, hogy ezt te látod, de este, villanyoltás után az ágyban nem tudhatod, hogy mi történik - valószínűleg semmi...
A kielégületlenség pedig elég nagy belső feszültséget tud okozni...
Hogy mit csinálj, mit mondj nekik este?
Szerintem az igazat. Úgy, ahogy itt is leírtad. Tarts ki az igazad mellett, ne üvöltözz, ne kiabálj - csak végső esetben, mikor már úgy érzed, hogy nem bírod tovább...
Egyébként a villanyóra állást online és telefonon is be lehet jelenteni... nem kell ahhoz otthon lenni.
Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagy - bár ezzel nem mész semmire.
Bye
Nem tudom, hogy melyik szolgáltató, de be lehet jelenteni az óraállást pl telefonon vagy weben is:
Csak ezért nem kell izgulni, megbüntetni nem fognak. Már csak azért sem, mert egy szolgáltató nem bíróság, hogy büntethessen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!