Miért fontos a vallásos családokban, hogy az elsőszülött gyerekük mindenképp fiú legyen, és csak a másodszülött lehet lány?
Hát a Bibliában van egy rész, amiből kiderül, a fiút szült anyáknak kevesebb ideig kell szülés után vezekelni:
1
Szóla ismét az Úr Mózesnek, mondván:
2
Szólj Izráel fiainak, mondván: Ha az asszony lebetegszik, és fiat szül, tisztátalan legyen hét napig; az ő havi betegségének ideje szerint legyen tisztátalan.
3
A nyolcadik napon pedig metéljék körül a fiú férfitestének bőrét.
4
Azután harminchárom napig maradjon otthon a vértől való tisztulás miatt; semmi szent dolgot ne illessen, a szent helyre se menjen be, míg el nem telnek az ő tisztulásának napjai.
5
Ha pedig leányt szül, két hétig legyen tisztátalan, mint havi betegségekor, és hatvanhat napig maradjon otthon a vértől való tisztulása végett.
6
Mikor pedig letelnek az ő tisztulásának napjai, fiú miatt vagy leány miatt, hozzon egészen égőáldozatul esztendős bárányt, galambfiat vagy gerlicét bűnért való áldozatul, a gyülekezet sátorának nyílása elé a paphoz.
7
És áldozza meg azt az Úr előtt; és szerezzen néki engesztelést; így lesz tisztává az ő vérfolyása után. Ez a törvénye a fiút vagy leányt szülő asszonynak.
Off az előzőre: erről még sose hallottam, hogy ez vezeklés lenne. Bár gondolkodtam a logikáján, és azt hiszem a nő védelme lehet benne. A fiúnak az ókorban örültek: családfenntartó és katona lesz majd, a lány a szükséges rossz: "felesleges" Szóval szerintem a hosszabb tisztulás védte a lányos anyát a férj túl korai közeledésétől, hogy "legyen már végre fia".
A kérdésre válaszolva: én sem ismerek ilyen összefüggést.
Akkor másképpen értelmeztük. Szerintem viszont igenis azt sugallja, hogy lányt szülni nagyobb bűn, ezért kell tovább tisztátalannak maradni, stb.
Egyébként is itt Magyarországon is korábban nagyobb érték volt a fiúgyerek, ahogy máshol a világon mindenhol, csak mára csak bizonyos vallásoknál maradt ez meg. Vagy legalábbis ilyen erősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!