Mivel járna, ha anyukám gondnoka lennék? Melyik jobb ha én lennék, vagy ha külső gondnok lenne?
Azt hallottam, hogyha gondok szeretnék lenni, az olyan, mintha a gyerekemről gondoskodnék, minden cselekedetével kapcsolatban felelős vagyok.
Ha más a gondnok (külső) mi a helyzet?
Teljesen mindegy ki a gyám. Aki viszont vállalja, az teljes felelősséggel tartozik a gyámsága alá helyezett személyért. Ez alatt azt kell érteni, hogy bármit csinál a gyám vonható felelősségre, a nyugdíjat a gyám veszi fel és évente egyszer elszámolást kell csinálni a kiadásokról, azokat számlákkal alátámasztva.
Nekem apu volt anyu gyámsága alatt, de apu már teljesen beszámíthatatlan volt.
Abban az esetben felmérik hogy indokolt-e a gyámság alá vonása. Ha úgy leszel a gyámja akkor sem kell feltétlen együtt élnetek ha nem szorul 24 órás felügyeletre, de akkor azért figyelik hogy milyen távolságra laktok egymástól. A 10-20 km beleszokott még férni a dologba, de ha bármi van akkor a gyámját vonhatják felelősségre szintén ha nem volt ott. De ha 24 órás felügyelet kell akkor együtt kell élnetek vagy maximum a szomszéd házban legyen. A lényeg hogy akkor hosszú távon ne legyen soha egyedül főleg éjszakára. Olyan esetben ideiglenesen rá lehet bízni másra is ha néhány napról van szó.
De ez olyan mintha a gyerekedről gondoskodnál.
most is majdnem azt csinálom mintha a gyámja lennék.
nemrég' derült ki, hogy elmaradásai vannak, azokat göngyölítem most. :(
nem könnyű.
van még valami plusz "csavar" amire ilyen esetben figyelni kell?
En igazabol nem tudok rola. Asszem evente jell vinni pszichologiai velemenyezesre, felnerik mennyut romlott/javult az allapota. Nalunk anyu csinalta teljesen, en csak egyszer, a haz eladasanal es masik vasarlasanal voltam jelen. Na, az macera volt! Amugy a felugyeloket semmi nem erdekli, cak az elszamolas. Mi nekunk rengeteg penzunkben volt (millios nagysagrendrol beszelunk), mert nekik kulon ugyced kellett, viszont az elado is ragaszkodott a sajatjahoz, amit szinten nekunk kellett fizetni, neg az utolso csavarrol is, amit vettunk, afas szamlat kellett felmutatni. Iszonyat macera volt az egesz. Plusz asszem velemenyeztetni is kellett a lakast mielott megvettuk, de igazabol ezt az ugyved lerendezte, mert bennfentes volt.
Ha nincs ilyen extra az eletetekben, akkor elmeletileg nincs gon. Anyu amugy vele elt ugye, de hajnaltol keso estig dolgozott, igy napkozben gondozok mentek apuhoz. Ebbe nem szoltak bele.
Igazabol csak az eves elszamolas volt, amit csinalni kellett, ezt viszont egesz evben, mint egy konyvelest, vezetni kell es melle minden blokkot eltenni.
és a gondnok vásárol be a gondnokoltnak?
mert az kizárt, mivel nekem pici babám van, és máshol lakunk.
tul. képpen most is gondnok vagyok, csak nem hivatalos, egy gáz van, hogy nélküle semmit nem tudok elintézni.
nagyon nagyon kétségbeejtő a helyzet.
Szerintem a gondnokolt is bevásárolhat magának, de a blokkot el kell tennie, mert évvégén téged fognak elővenni, ha nem tudsz elszámolni a nyugdíjával.
Ügyintézést egy egyszerű meghatalmazással is eintézhetsz. Ezért nem kell a gondnokává válnod. Amúgy ha önellátásra képes ilyen szinten, hogy bevásárol magának és tud napközben is gondoskodni magáról, akkor nem is hiszem, hogy gyámság alá lehet vetetni. Ahhoz azért kell egy komoly pszichológiai szakvélemény is.
legutóbb el akartam intézni neki valamit és nem írta alá a meghatalmazást.
szerencsém volt, mert elintézte ő. de teljesen kiszámíthatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!