Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért zavarja a férjemet, ha...

Miért zavarja a férjemet, ha más nyelven beszélek a gyerekünkkel?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

4 éve vagyok házas. A férjem olasz, Rómában lakunk a közös 2 éves gyermekünkkel. Mivel 3 nyelven beszélek anyanyelvi szinten (olasz, angol és orosz) ezért arra gondoltam, hogy néha-néha tanítgatnám a fiúnkat nem csak az olaszra, hanem mondjuk magyarul illetve angolul is beszélgetnék vele. Szerintem ez csak a hasznára válhatna a jövőben.

A problémám az, hogy a férjem szinte tajtékzik, amikor meghallja, hogy nem olaszul beszélek a gyerekkel. Rákérdeztem már, hogy miért akad ki ennyire, hiszen szerintem ebben semmi rossz nincs. A gyerek teljesen jól beszél olaszul, néhány nyelvtani hibát kivéve (hiszen még csak 2 éves...), de úgy gondolom, hogy ha van lehetősége általam, hogy még a suli előtt talán ismereteket szerezzen más nyelvekből, akkor miért ne?!

Persze, itt most nem arra gondolok, hogy ráömlesztem az egészet, csak 1-2 szót, mondatot.

De iszonyatosan ki szokott borulni a férjem, ha meghallja. Tökéletes példa: valamelyik nap kinn voltunk a játszótéren, és hintázás közben megtanítottam neki a Hinta palintát énekelni.

Mikor este hazaértünk, otthon, játszás közben énekelgette és ebből is hatalmas veszekedés lett, hogy én biztos csúnya szavakra tanítom a gyereket... Nekem az az álláspontom, hogy zavarja, hogy nem érti amit a gyereknek mondok / amit a gyerek mond. Ezt ő szüntelenül tagadja, mindig csak azt mondja, hogy nincs rá szüksége, stb...

Volt már valaki hasonló szituációban? Tudnátok valami tanácsot adni?

Köszönöm!

2013. máj. 17. 18:18
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
88%
Én egy csomó szlovákot ismerek főleg szlovák magyarok részéről, de egyáltalán nem igaz, amit a média áraszt róluk.
2013. máj. 17. 18:59
 22/37 anonim ***** válasza:
42%
68&-os, ez zseniálisan okos válasz, de tényleg.....
2013. máj. 17. 19:01
 23/37 anonim ***** válasza:
89%
Én sem értem a férjed viselkedését, nekem az egyetemen van egy szaktársam, aki félig orosz, és a szak mellett amit végzünk elvégezte az oroszt is, mert neki marha könnyű, így két diplomája is lesz. Biztos nem hátrány. Meg miért hiszi azt, hogy káromkodni tanítod? Nem értem. Talán szégyelli hogy magyar vagy.
2013. máj. 17. 19:59
 24/37 anonim ***** válasza:
100%

Szeptemberben lesz 5 éves a kislányunk,Párizsban élünk,én magyar,ő francia.Az első perctől kezdve az volt a természetes,hogy én magyarul beszélek a gyerekhez,ő franciául,ha együtt vagyunk marad a francia,mert én perfekt vagyok franciából,itt jártam egyetemre,ő meg alig beszél magyarul.A kislányunk,-mint az ilyen párok gyerekeinél általában-kétnyelvű,abszolút profin beszél magyarul is és franciául is,tudja,hogyha velem van vagy itthon a nagyszüleivel,esetleg anyumék nálunk magyarul beszél,az apjával meg franciául.Sőt,az oviban egy kis barátnőjének tanítgatja a magyart:DD

Szerintem ez nagyon előnyös a gyereknek,hogy két nyelvbe csöppen bele,és én mindenképp kiállnék amellett,hogyha egy ilyen nem mindennapi lehetőség adva van,akkor a gyerek két nyelvvel éljen,a párodnak meg mond meg,hogy ezt így szeretnéd,kész punktum.Ha ellenkezik továbbra is,akkor csak arra tudok gondolni,hogy vagy szégyelli,hogy magyar vagy,vagy olyan,mint egy kb. 4 éves,aki nem akar kimaradni semmiből.

2013. máj. 17. 20:02
 25/37 anonim ***** válasza:
93%
A mi lányunk is két nyelvet fog tanulni, megmondtam páromnak, hogy ehhez ragaszkodom, magyar vér is folyik az ereiben, nem csak svájci! Tojd le, mint mond az embered, tanítgasd csak magyarul, hadd beszélje eggyel több ember ezt a szép nyelvet!;)
2013. máj. 17. 20:22
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem hihetetlen nagy előny, ha két nyelvet tud folyékonyan, ilyenkor még nagyon fogékonyak a kicsik! Ne hagyd magad!
2013. máj. 17. 20:35
 27/37 anonim ***** válasza:
88%
Barátnőm orosz anyanyelvű, Mo-n él. Gyerekeivel magyarul beszél. Párja egy szót sem tud oroszul, a nyelv és kultúra vadidegen neki. A gyerekeknek kettős identitásúaknak kellen lenni. Mindenkinek meg kellene tanulnia párja anyanyelvét. Ismerőseim az USA-ban élnek. A kanadai francia férj 4 év alatt alapfokon beszél magyarul és érdekli Mo.
2013. máj. 17. 20:43
 28/37 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem simán mondj nemet a férjednek. A megbeszélés akkor működik, ha hajlandó a felnőtt beszélgetésre. Amit említettél, hogy "nincs rá szükség", ez terelés.

Nekem úgy hangzik, hogy a férjed nem tisztel téged. Mond meg neki, hogy a gyerek másik anyanyelve a magyar lesz, és hacsak el nem pereli a gyereket, nem tehet semmit, és PONT.

Ebbe azok után, hogy előre megbeszéltétek, ő nem szólhat bele.

2013. máj. 17. 21:08
 29/37 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Apukám olasz, Anyukám magyar. Apa nem beszél magyarul. A férjedet valószínűleg csak azért zavarja ez az egész, bármit is mond, mert Ő nem érti azt, amit beszéltek. Azt hiszem bizalmatlan és nem ez az igazi probléma, amiről most szó van. Apa sem bírja elviselni, ha magyarul beszélünk és tudom, hogy azért, mert attól tart, hogy kibeszéljük a háta mögött, vagy éppen ebben a helyzetben akár szemtől szemben is. Kommunikáció, csak ez segíthet. Amikor beszélsz a gyereknek magyarul, fordítsd a férjednek, hogy miről van szó. Segíts neki, mert hidd el, hogy neki is nehéz. Tudom, hogy az olasz emberek nem nagyon, sőt szinte egyáltalán nem akarnak megtanulni más nyelvet, nyelveket, de, ha rá tudod venni, akkor tanítgasd Őt is. Sok szerencsét és türelmet kívánok.
2013. máj. 17. 21:27
 30/37 anonim ***** válasza:
5%
a magyar semmirekellő nyelv. tanuljon angolt vagy németet inkább.
2013. máj. 17. 22:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!