Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért zavarja a férjemet, ha...

Miért zavarja a férjemet, ha más nyelven beszélek a gyerekünkkel?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

4 éve vagyok házas. A férjem olasz, Rómában lakunk a közös 2 éves gyermekünkkel. Mivel 3 nyelven beszélek anyanyelvi szinten (olasz, angol és orosz) ezért arra gondoltam, hogy néha-néha tanítgatnám a fiúnkat nem csak az olaszra, hanem mondjuk magyarul illetve angolul is beszélgetnék vele. Szerintem ez csak a hasznára válhatna a jövőben.

A problémám az, hogy a férjem szinte tajtékzik, amikor meghallja, hogy nem olaszul beszélek a gyerekkel. Rákérdeztem már, hogy miért akad ki ennyire, hiszen szerintem ebben semmi rossz nincs. A gyerek teljesen jól beszél olaszul, néhány nyelvtani hibát kivéve (hiszen még csak 2 éves...), de úgy gondolom, hogy ha van lehetősége általam, hogy még a suli előtt talán ismereteket szerezzen más nyelvekből, akkor miért ne?!

Persze, itt most nem arra gondolok, hogy ráömlesztem az egészet, csak 1-2 szót, mondatot.

De iszonyatosan ki szokott borulni a férjem, ha meghallja. Tökéletes példa: valamelyik nap kinn voltunk a játszótéren, és hintázás közben megtanítottam neki a Hinta palintát énekelni.

Mikor este hazaértünk, otthon, játszás közben énekelgette és ebből is hatalmas veszekedés lett, hogy én biztos csúnya szavakra tanítom a gyereket... Nekem az az álláspontom, hogy zavarja, hogy nem érti amit a gyereknek mondok / amit a gyerek mond. Ezt ő szüntelenül tagadja, mindig csak azt mondja, hogy nincs rá szüksége, stb...

Volt már valaki hasonló szituációban? Tudnátok valami tanácsot adni?

Köszönöm!

2013. máj. 17. 18:18
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
97%

Ezt már a gyerek születése előtt tisztázni kellett volna.

Egyébként természetesen igazad van, a gyereknek joga van magyarul is tudnia, hogy beszél majd a nagyszülőkkel, nagybácsikkal, nagynénikkel a te oldaladról, ha nem tud? Meg egyébként is mióta hátrány, hogy több nyelven beszél az ember?!

Nekem is külföldi a férjem, nem is Magyarországon élünk, de mindketten egyetértünk abban, hogy a gyerekeket majd min 2., de ha lehetséges 3 nyelvre tanítjuk, mert otthon mi is gyakran beszélünk angolul (hiába beszéljük egymás nyelvét, angolul sokszor kényelmesebb).

2013. máj. 17. 18:31
 12/37 anonim ***** válasza:
82%

Hát ez baj.. az anyanyelveden jó lenne, ha a kicsi tudna.. (a többit ne erőltesd) Mondd el neki ezeket a gyerekdalokat, fordíts le- ezek kellenek a lelkének!

"én biztos csúnya szavakra tanítom a gyereket" -mondd el, hogy semmi sem károsabb egy beszélni tanuló kisgyereknek, mintha csúnya beszédet hall..hogy gondolhat ilyet? A jó ritmusú, költői képekkel teli művészi versek, egyszerű pentaton dalok jók! (Weöres: Rongyszőnyeg, Kodály Kis emberek dalai- pentaton dalokkal - ezeket ajánlom, neten megleled) ha az anyanyelveden mondod- mélyebb rétegekből szól , mintha más nyelven mondod- és ezt a gyerek érzi - és hogy később a nyelvek szépségeit és mélységeit értse KELL ez! Két nyelvű lehet- és nem keveri ha két anyanyelvű beszél hozzá. Szerintem ismertess meg férjeddel néhány Weöres verset- azok csodaszép ritmusa még úgy is jó, ha nem érti.

2013. máj. 17. 18:33
 13/37 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az zavarja, hogy "kirekesztve" erzi magat - amolyan gyerekes felhaborodas amiatt, mert nem tud mindent ellenorizni es nem o van a figyelem kozeppontjaban. Tipikus olyan ember, akit az angol ugy nevez, hogy "control freak".
2013. máj. 17. 18:34
 14/37 anonim ***** válasza:
100%
Ez elég nagy butaság a férjedtől. beszélj vele, mert ez nem normális viselkedés, és igenis tanítsd magyarra is, mert magyar vagy!
2013. máj. 17. 18:34
 15/37 anonim ***** válasza:
89%

az en exem is ilyen bekepzelt majom volt uvoltott velem ha amgayrul pusmodgtunk a gyerekkel.

Eredmeny nagyfiam egy kukkot sem tud magyarul es nagyon rossz neki ha magyarban vagyunk nyaralni

Az exetol elvaltam az uj ferjem magyar es otthon kizarolag magyarul beszelnuk a legkisebbel aki 5 eves es kivalloan tud 3 nyelven. Tudod utolag hulye voltam hallgattam az exre es nem leptem fol akkor erenyessen.

2013. máj. 17. 18:35
 16/37 A kérdező kommentje:
Természetesen nem hagyom annyiban a dolgot. Mindenképp fogok még vele beszélni, csak egyelőre zárt falakba ütközöm.... De mindenesetre köszönöm a válaszokat! :)
2013. máj. 17. 18:39
 17/37 anonim ***** válasza:
96%

Fejbe is verném. Egyik barátnőm egy dél-afrikai (fehér) pasashoz ment hozzá, ugye angolul beszéltek és az első gyereket bäszott magyarul tanítani. Na volt nagy sírás-rívás, hogy nem érti a nagyszülőket, és volt vagy három éves, mikor leesett a csajnak, hogy magyarul is kéne tudjon a gyerek... A kicsivel már eleve magyarul beszél.

A férjednek meg ne hagyd magad, elmenet a fenébe. Nem is értem miért nem magától értetődő, hogy magyarul beszélsz a gyerekkel?

Másik barátnőm szlovákhoz ment, nekik magától értetődik, hogy az apa szlovákul, az anya magyarul beszél a gyerekkel. Az apának eszében sincs korlátozni ezt, pedig állítólag a szlovákok hogy utálnak minket.

2013. máj. 17. 18:50
 18/37 anonim ***** válasza:
100%

Ha szegyenli a magyarsagot akkor mi a helyzet veled? Vagy kiment a fejebol hogy te is magyar vagy?

El kell magyarazni neki hogy a gyerek nem az o tulajdona es a nyelvtudas soha nem hatrany, barmikor szuksege lehet ra illetve hasznat veheti. Csodalkozom azon is hogy a ferj egy picit sem beszel a feleseg anyanyelven, ha meg beszel akkor nem ertem a gondjat.

2013. máj. 17. 18:55
 19/37 anonim ***** válasza:
66%

Nézd, a jelek szeritn hozzámentél egy hímsoviniszta, buta, agresszív és korlátolt emberhez. Tudtad ezt akkor is, amikor hozzámentél - vagy nem került egyáltalán szóba az, hogy a leendő gyermekeid milyen nyelven beszéljenek?

Természetes, hogy a gyereked alapból kétnyelvű lesz, mert a két szülője más-más nemzet polgára. Abból lesz az igazi gond, ahogy a férjed kezeli ezt a helyzet, mert ezek a dühkitörések, megfélemlítések, ordítozások nagyon rosszat tesznek a gyereknek és neked is.

Talán magyarázd meg a férjed, hogy te magyar vagy és tessék tudomásul venni. Énekeld csak neki nyugodtan a hinta-palintát, meg a többit. Hasznára válik egy másik nyelv. Soha nem tudhatod: lehet, hogy szuper tolmács vagy műfordító lesz belőle és ő fogja a legszebb magyar verseket olaszra fordítani és viszont.

A gyereknek az lesz az anyanyelve, amilyen nyelvű környezetben nő fel - ezt mondd meg a férjednek. Éppen elég baja lesz azzal, hogy kétnyelvű, mert az az identitásba nagyon keményen beleszól (ki is vagyok? olasz vagy magyar?). Ha emellé még a férjed féltékenységében és korlátoltságában játssza a buta, agresszív macsót, akkor tutira tönkrevágja a gyereket.

Ps: Ugye, nem arról van szó, hogy meguntad az olasz-létet, anyuka rángatna hazafelé gyerekestül, és most csak ürügyet keresel a válásra, és bennünket használsz erre fegyverként? Mert ha igen (nem azt mondtam, hogy te biztosan ezt teszed, de láttam már ilyet, nem is egyet), akkor viszont nagyon szégyelld magad!

2013. máj. 17. 18:55
 20/37 anonim ***** válasza:
100%

A szomszédomban az egyik családnál az apuka magyar, az anyuka orosz. A gyereke előtt a születésüktől kezdve az anyuka oroszul, az apuka magyarul beszél. (Igaz, az apuka is tud oroszul). A gyerek előtt viszont egymás között is csak magyarul beszélnek, mert itt laknak Magyarországon.

Mindkét gyerek tökéletesen beszéli mind a két nyelvet.a gyerekkel. Legfeljebb a férjed előtt ne.

Te is beszélj mindent magyarul a

2013. máj. 17. 18:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!