Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mikor kell megmondani a...

Mikor kell megmondani a gyereknek, hogy örökbefogadták? Egyáltalán meg kell-e mondani vagy maradjon titokban?

Figyelt kérdés
Általánosságban kérdezem az itt olvasók véleményét a kérdésről.
2013. máj. 16. 11:21
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem nem durva azt mondani, hogy egy másik néni hasában volt. Hisz minden gyerek lát terheseket maga körül. Természetes, hogy ezután is érdeklődnek.
2013. máj. 16. 11:42
 12/25 anonim ***** válasza:
56%

Egy ismerősöm 14 éves korában tudta meg. Én már jóval előbb tudtam róla, de nem mondtam el neki. Nem mondanám, hogy lesokkolta a hír, de eléggé meglepődött, mert soha sem sejtette. Arra a kérdésre, hogy érdeklik-e az eredeti a szülei, azt válaszolta, hogy nem és reméli felfordulnak ott ahol vannak. A testvéreit sem akarja felkutatni, hiszen ők sem mutatnak érdeklődést. Születési neve is rég feledésbe merült, és nem is akarja emlegetni, mert arra emlékezteti, hogy honnan jött (intézetbe adták őket a 6 testvérével együtt).

Én 13-14 éves kor alatt nem mondanám el neki és a családnak is kikötném, hogy ez legyen titok. Sajátjaként neveli az ember, nem kell belecsöpögtetni, hogy máshonnan jött. Ha rendesen fel tudja dolgozni és el tud róla gondolkodni, akkor elmondanám az ő történetét is.

2013. máj. 16. 12:38
 13/25 anonim ***** válasza:
86%

egyik vendégem (fodrász vagyok)

Mikor kérdezte a kisfiú, hogy hogy születik a baba az anyukája elmondta, hogy Ő, hogy született.

Szóról szóra már nem emlékszem de a lényeg:

Hogy egy másik néni pocakjában nőtt, mert neki nem lehetett babája és ezért szomorúak voltak apával és mikor Ő megszületett nagyon boldogok voltak, hogy Ő velük lehet már és nem sírtak többé... a lényeg ez volt, de biztos sokáig készült az "elmondására"...

Ő addig nem emlegette, csak mikor a kicsi kérdezte...

2013. máj. 16. 13:27
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Barátnőmék örökbefogadott fia 5 éves és tudja,hogy örökbefogadták! Illetve azt tudja,hogy őt anya nem a hasában, hanem a szívében hordta ki! Szerintem ez jó megközelítés!
2013. máj. 16. 14:34
 15/25 anonim ***** válasza:
91%
Nekem az a vleményem erről, hogy őt már a kezdetektől gy kell nevelni, hogy örökbefogadott de mégis sajátként.
2013. máj. 16. 15:12
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Engem örökbe fogadtak, ezzel a tudattal nőttem fel. Nem okozott problémát, teljesen meg tudtam emészteni. Persze volt, hogy picit zavart, vagy nem értettem dolgokat, de a szüleimmel mindent meg tudtam beszélni, mindig normális válaszokat adtak, ha volt kérdésem. Ezekre a beszélgetésekre tisztán emlékszem máig.

Biztos nem örültem volna, ha 14-15 évesen egyszer csak elém állnak, hogy ja amúgy eddig picit vetítettünk.. Pont akkor éreztem volna úgy, hogy ez nem normális, természetes dolog, ha eddig titkolni kellett.

2013. máj. 16. 15:17
 17/25 anonim ***** válasza:
89%

Csak és kizárólag a kezdetektől!! Amint tud beszélni a gyermek. 3-4 évesen már simán. Nekem jónak tűnik, mint egy mesét elmesélni, nyugodt körülmények közt, hogy legyen idő utána beszélgetni. A történetnek legyen bevezetése (Apa és én szerettünk volna egy kisbabát és nagyon sokat vártunk, míg a dr bácsi közölte, hogy beteg a pocakom és benne nem lehet baba...)

lényegi része, (de egy másik kedves néni segített nekünk, és az ő hasában növekedhetett a kisbabánk)

és legyen egy feloldó rész, ami a lényeg feszültségét levezeti (és így élhetünk mi 3-an boldogan, mert örökké együtt leszünk...)

A lényeg, hogy lássa a gyerek, hogy most nyugodt, biztos állapotban van a nevelőszüleivel. A részletekre ráértek később.

Szerintem az kegyetlen, hogy x év múlva tudja meg...

2013. máj. 16. 16:31
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Az elejétől mert ugyis hallani fogja a szomszédoktól egy pletykás rokkontól, feltünek a külömbségek és ha ti nem beszéltek róla nyiltan nem fogja tudni hova rakja a dolgot és ez kihat a személyiség fejlödésére.
2013. máj. 16. 22:17
 19/25 anonim ***** válasza:
Hány éves most?
2013. máj. 18. 13:01
 20/25 omba ***** válasza:

Én az "első percben" megoldás híve vagyok, már csak azért is, mert csak kell valami magyarázatot adni, hogy mától miért itt alszik, nem ott, ahol szokott.

Amúgy meg: hazudni a legfontosabb embernek?

Továbbá: a titok mérgez, akkor is, ha senki nem szólja el magát (de hát: szomszéd, boltos, jegyellenőr, ovónéni....)

2013. máj. 18. 13:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!