Mikor kell megmondani a gyereknek, hogy örökbefogadták? Egyáltalán meg kell-e mondani vagy maradjon titokban?
A kezdetektől fogva mindig az életkorának megfelelően. Már kicsi gyereknek is meg lehet mondani, hogy más anyuka hordott a pocakjában, a nevelő anyukája pedig a szívében.
Ha később tudja meg a gyerek, akkor az szerintem nagyobb lelki törés lenne, főleg kamaszkorban vagy felnőttként érezné, hogy hazudtak neki.
Szerintem is az első perctől kezdve őszintén kell ezt kezelni, óriási nagy butaságnak tartom a titkolózást.
Ha újszülöttről, csecsemőről van szó, akkor szerintem olyan 2-3 éves kora körül már bele lehet építeni a mesékbe is akár, hogy volt egy kislány/kisfiú, akinek nem voltak szülei, aztán örökbe fogadták és most már boldog családban él stb.
ma 11:26 vagyok
Azt hogy már egészen kicsinek mondogatni hogy más anyuka hasában volt, nagy butaság.. Én is mondtam, és a lányom sírva fakadt. Nem értette, és hiába próbáltuk a gyermek felfogásának szintjén elmagyarázni, csak még jobban összezavartuk. Az orvos szerint nem szabad a kicsi gyermekeknek ilyen dolgokat mondani, mert úgysem értik mi a lényeg. Szegény lányom ha éppen rossz volt, és büntibe ment, sírva fakadt mert azt hitte elviszem a másik anyához.. 13-14 évesen ő kért meg minket hogy beszéljünk a szüleiről. A gyerekek olyan 10-14 éves korukban fogják fel a különbséget és értik meg hogy mi az az örökbe fogadás. Kisebb korban felesleges a vallomás.
ma 11:26 vagyok
Igen , a lányom örökbe fogadott. Mint írtam, a lányom kért meg minket hogy beszélgessünk erről. Tudta hogy örökbe fogadott már előtte is, mert 10 éves kora óta voltak elejtett megjegyzések. Pl: volt egy film amikor örökbe fogadott gyerekről volt szó.. Akkor az apja említette neki amikor a filmről beszélgettek, hogy ő is az,és ha érdekli a története szívesen elmondjuk.. Mondja, hogy majd szólni fog.. Így is lett. 14 évesen őt érdekelte, így ő jött hozzánk információért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!