Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Csak én látom úgy, hogy a...

Csak én látom úgy, hogy a modern családi életstílus a romokban hever? Ti hogy gondoljátok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

"Hivatásomból" kifolyólag nagyon sok fiatallal beszélgetek és kerülök kapcsolatba.

A meglátásom az, hogy nagyon sokszor nagy háttérbeli gondjaik vannak.

Az egyik legnagyobb bánatom, hogy gyakran a szülők a gyerekükkel félreértelmezik a kapcsolatot és szélsőségekbe menekülnek. Ennek két módjával találkoztam sokszor:

1.) háziállat-szindróma: sajnos sok szülő annyira ragaszkodik a gyermekéhez és annyira pici babájának kezeli, hogy nem neveli, hanem sokszor túlszabályozza őt. Azt tapasztaltam, hogy ilyenkor ellenőrizgetések, olykor nevetséges szintű féltések figyelhetőek meg, avagy sehova nem mehet az illető, de a szülő nem igazán tudja érdemben megindokolni, miért. Ebben az esetben a gyermek sokkal inkább egy kedves beszélő háziállatként funkcionál, akit szoros pórázon kell tartani, semmint valódi növekvő, önállósodó emberkeként.

2.) A szabadság elve: amikor a másik végletbe megy át a nevelés és a szülő (leginkább ez akkor érvényes, ha az egyik szülő hiányzik, vagy mostoha van a képben) kb semmilyen VALÓDI figyelmet nem fordít sarjára. Sajnos sokszor szembesültem azzal, hogy ennek az az oka, hogy a szülő a 30-40es éveiben éli második kamaszkorát és ennek a gyermeke látja kárát. Ezek a családok teljesen összezuhannak, a tagok eltávolodnak.

Amit én látok, ezeknek a következményei. A fenti jelenségeket leginkább a kamaszok és a későkamaszok sínylik (kb 14-22 év) meg. Ami egyértelműen látszik, hogy a látszólag tökéletes családi berkek sem mindig gondmentesek. Eddigi tapasztalataim során a mostani családi élet alappillére nem a szeretet, hanem a szorongás. Nyilván megvan ennek a maga oka, de a következménye is.

Ezek között lehet látni, hogy miért kallódik el annyi kamasz az életben... vagy hány olyan kérdés van itt a GYK-n, amiben a fenti korosztály leírja, hogy nem szeretne róla beszélni senkinek és fél a család/doki reakciójától. Inkább itt éli a félelem miatt az életét, névtelenül....

A kérdéseim:

Ti mennyire tudjátok igazolni a fent leírtakat?

Fiatalok, ti rátok is igaz, amit fentebb írtam? Ha mélyen magatokba néztek, azért is írtok ki sok kérdést, mert féltek uezt megkérdezni szülőtől, vagy élő-kapcsolattól?

Kedves szülők, ti hogy látjátok, nálatok milyen szerepet tölt be a gyerek? Nincs túl- vagy alulszabályozva?

Szerintetek is az összeomlás szélén áll a modern családmodell?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Kort és nemet legyetek szívesek írni, ha nem nagy kérés...

Üdv

2012. aug. 16. 08:31
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
"...de ha konkrétan erre kérdeznék rá amiről most itt beszélünk azt mondanák hogy buta vagyok és később be fogom látni hogy igazuk van.." Ez nem őszinte kapcsolat, és nem beszélgetés. Egy 29 éves nőt azért már illene felnőttként kezelni még akkor is, ha otthon lakik, nem pedig lebutázni... Ez akkor lesz probléma, ha neked is lesz gyereked, és előjön belőled a szorongás, hogy jaj, nem engedem el, mert engem se engedtek és lám, nem is lett semmi bajom... És akkor majd bólogat anyukád, hogy igen, ezt így kell csinálni. Mert nincsen más mintád, hogy hogyan kell elengedni a gyereket, hogy bízzatok meg egymásban, vagyis hogy oda megy, ahova mondja, hogy hazaér időben, és ha baj van, felhív, és nem próbálja meg megoldani egyedül, ha belátja, hogy nem megy csak azért, mert fél, hogy megharagszol, amiért hibázott... Az pedig, hogy anyukád a mai napig gyerekként kezel, és te is leírod, hogy 29/L, az egy elég komoly probléma. Nagyon vigyázz arra, hogy ha lesz gyereked, anyukád nehogy "elszedje" tőled azzal a szöveggel, hogy te úgyse értesz hozzá, ő meg milyen szépen felnevelt téged, majd ő megmondja mit hogyan kell... Mert ilyen családokban sajnos elég gyakran előfordul, hogy a nagymama egyszerűen figyelmen kívül hagyja, hogy nem ő az unokájának az anyja, és a saját szájíze szerint neveli, gondozza, és a tényleges anya be is szokott hódolni, mert úgy lett nevelve, hogy ő buta, semmihez se ért, majd anya megmondja a tutit!... 26N
2012. szept. 10. 10:02
 22/29 anonim ***** válasza:

Ha a két kategóriát nézzük inkább az 1-esbe tartozok de nem teljesen. Gyerekkoromban kinyalták seggem tényleg mindent megcsináltak helyettem mindent elintéztek de cserébe nem korlátoztak a legtöbb dologban (nem kényszerítették hogy dolgozzak , nem erőltettek rám az iskolával kapcsolatos elképzeléseiket , elengedtek mindenhova sőt noszogattak is).

Ez jó is volt amíg gyerek voltam de amikor már most a saját lábamra kéne állni intézni az ügyeim stb... tanácstalanul állok és várnám a segítséget. A szüleim meg már úgy gondolják felnőttem önállósodjak nem gondolnak bele hogy is neveltek az elmúlt 20 évben.

20/F

2012. szept. 10. 11:43
 23/29 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, igen, szerintem fél az ember ilyet kérdezni élőben. Ugyanis, ha valamiről, a saját nevelési elvei helyességéről, illetve arról, hogy mindezt h ülteti át a gyakorlatba, mindenki meg van győződve. Magyarul, ki szereti, ha belepofáznak a nevelésébe. Erre mindenki érzékeny. (ahogy a szexre, politikára, vallásra, magyarul mindenre, amibe a másik ember esetleg bele akar szólni.) Márpedig ezt nemigen lehet úgy megkérdezni, hogy az ne támadás v kritika legyen. Én 12 éve ugyanabban a házasságban élek, egy tízéves gyerekkel, természetesen azok közé tartozom, aki jól neveli a gyerekét stb. Na, komolyan: azt gondolom, sokat beszélgetek a gyerekemmel, ebben nincs hiba. Sokszor túlságosan is befolyásolom szerintem, egyszerűen csak azért, mert az alaptermészete egy jó, szabálykövető gyerek, és még abban a korban van, amikor meg akar nekem felelni. Tehát bármiről elmondom a véleményemet, pölö h valakinek a viselkedését helytelenítem, akkor általában ő azzal egyetért. Egyelőre tehát nem megy ellenem, nincsenek viták, vagy olyan dolgok, amikben tiltanom v veszekedni kellene. Pl. az osztálytársainál azt látom, hogy mindenki rettentően önző, és kettős mércét alkamaznak, ha engem bánt vki, csúfol v kihagynak a játékból, az nekem fáj, és akkor "olyan izé vagy...", de ő ezt gond nélkül megengedi magának, tekintettel mások érzelmeire. Azt se tudják, hogy hiába csak 10évesek, az adott szónak súlya kellene hogy legyen. Ezek az ismerős gyerekek pillanatnyi gondolkozás nélkül másítják meg a szavukat.

Nyilván az a legegészségesebb, ha a szülő szavai és tettei összhangban vannak. Engem mindig úgy neveltek, hogy ne vitázzak senkivel, ne erőszakoskodjak, ne legyek más, mint a többi, egyáltalán éljek békében. Ne harcoljak, ne veszekedjek. Holmi érdekérvényesítésről otthon nem esett szó, a szüleim így látták jónak. Jó szar is vagyok benne. Szeretnék más lenni, a gyerekemnek így is tanítom. Szavakkal. Miközben meg ugye a tetteim... Egyelőre galamblelkű és sokszor hagyja magát kihasználni, szóval nem egyszerű. De nem tudom, a többi gyereknek a szülője szavakkal és tettekkel mit tanított eddig a gyerekének, ha az én gyerekemnek a saját szülinapi buliján az ajándék valamijéből, amit jószívűen fölkínált a meghívottaknak, mondjuk 6 darab volt, na, kinek nem jutott, na kinek...? Szóval nehéz ez. 36 n

2012. okt. 18. 13:05
 24/29 anonim ***** válasza:
na mégegyszer, előző vok: tekintet nélkül mások érzelmeire.
2012. okt. 18. 13:06
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

Utolsónak: Hidd el Te csinálod jól, nem kell könyöklősre, hanem másokat tisztelőre és önállóra nevelni. Szerintem ez a két legfontosabb készség a felnőtt életre. A kis tülekedőknek legkésőbb nagykamaszként az orrukra koppint az élet, és ők meg a szüleik lesznek a legjobban meglepve.

Mi nem bántuk meg, bár voltak hasonló élményeink a gyerekeinkkel. (20,19,15)

Sok sikert!

2012. okt. 18. 13:34
 26/29 anonim ***** válasza:
Előzőelőző vok: na, most meg úgy érzem magam, mintha megerősítést és fényezést vártam volna. Köszi a szavaid. Tudom, persze, csak ugye nekem az a mostani, felnőtt életemben az már gondot okoz, hogy nem neveltek arra, hogy kiálljak magamért, de nem is teszem. És ezt nem tartom helyesnek.
2012. okt. 18. 13:36
 27/29 anonim ***** válasza:
ja, és bírom az ilyet, hogy a kérdező aug. 16án föltette a kérdést, azóta semmi válasz. Pszichológus hallgató ezt egy nem reprezentatív kérdőívnek szánja a diplomamunkájához v mi? Egy köszönöm akkor is jól esne.
2012. okt. 18. 13:44
 28/29 anonim ***** válasza:
érdekes ,a felvetés is és a válaszok is.. -érdemben most többet nem tudok szólni. Talán később..
2012. okt. 18. 14:14
 29/29 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nagyon sokszor gondolkodtam, hogy egy ilyen oldal milyen kvalitatív és kvantitatív kutatási potenciállal rendelkezne... gyönyörű....

De a kérdéssel nem ez volt a célom, hanem az, amit kiírtam, hogy megerősítést nyerjen a meglátásom, s úgy látom, nagyátlagban meg is történt.

Amikor időm engedi válaszolok emberkéknek.

Üdv

2012. okt. 18. 14:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!