Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Én lennék a rossz a családban?

Én lennék a rossz a családban?

Figyelt kérdés

17 éves vagyok, tavaly februárban lettem szociális szorongással diagnosztizálva, ekkor anyámmal rengeteget beszélgettünk, mert rájött hogy amikor szükség lett volna rá, akkor nem segített.

Előtte belefolytam nyáron önkárosítástól kezdve nagyon sok rossz dologba, de ezt bővebben most nem szeretném kifejteni.

Azóta sajnos voltak elég sötét gondolataim az iskola miatt, ezt is megosztottam vele, mert lassan már féltem magamtól, de ekkor már ez őt nem izgatta, teljes mértékben arra alapoz hogy nem merem megtenni.

Próbáltam beszélni vele többször is, mivel egy idő után olyan szinten szorongtam az iskola miatt, hogy 3 napokat húztam ki fél órás alvásokkal, tanulni nem tudtam, és nem azért mert lusta voltam, hanem megfolytottak a gondolataim mikor megpróbáltam volna (tavaly jó tanuló voltam, idén a tanárok meg is kérdezték jól érzem-e magamat, mert romlott a teljesítményem).

Elkezdtem tök paranoiás lenni, bár ez nem hinném hogy az iskola miatt volt, de heteken át le volt húzva a redőnyöm, mert meggyőződésem volt hogy figyel valaki, volt hogy éjszaka bepánikoltam, mert hangokat hallottam az udvarról, és azt gondoltam valaki át fog pisztollyal lőni a falamon hogy megöljön, bárhova mentem este a házban, akár világosba, akár sötétbe, menekültem az olyan sarkokba, vagy helységekbe amik szűkebbek, mert olyan volt mintha a hátamban éreztem volna hogy követnek, az éjszaka közepén olyan érzésem támadt fent a galériaágyamon, mintha valaki alulról nyomkodná a matracom, és nem mertem lenézni, mert attól tartottam lesz ott valami, és ledug a torkomon egy kést... Beteg, tudom, de anyám ezekre is azt mondta életkori sajátosság majd kinövöm, szerintem pedig nem normális.

Nem tudtam örülni, vagy boldog lenni, csak nyomasztó ürességet éreztem, egy idő után pedig ha aludtam is, átaludtam az ébresztőket, pedig régebben pont én voltam az, aki még a 3 szobával arrébb szóló beszélgetésre is felébredt.

Ezek után megkaptam, hogy a testvéreim közül én vagyok a legproblémásabb, velem van a legtöbb gond, és mindent csak a feltűnésért teszek, de megengedték hogy kiiratkozzak idén még a suliból (ehhez az is hozzátett, hogy a szakmai érettségit nem tudtam volna letenni, ezzel bukott volna a rendes érettségim is), és jövőre folytassam estibe.

Az volt a megállapodás, hogy tanulok itthon minden nap 4 órát.

Ezt be is tartom, úgy gondolom ha nekem szavazták a bizalmukat, akkor nem játszom el... Na de.

Erre a hónapra még megkaptam a sulimból az ösztöndíjam, 42 ezer forintot.

Rendeltem a kutyámnak egy klikkert, hogy egyszerűbben tudjam tanítani, mert szegény elég kis neveletlen, és most lenne időm rá, valamint egy pórázat, ami nagyon régóta tetszett, neten olcsóbb is volt mint a fressnapfban, és 1 póráza van csak, gondoltam nem baj ha van tartalék.

Ezt a saját ösztöndíjamból fizettem ki, egy forintot nem kértem anyáméktól.

Persze anyám kiakadt, hogy felesleges cuccokat veszek, és eltakarodhatok dolgozni ha betöltöm a 18-at (azaz áprilisban), mert ők nem fognak mindent a seggem alá tolni, úgy hogy nem is teszem meg amiben megállapodtunk, merthogy tegnap sem tanultam (tegnap szombat volt, mindjárt megmagyarázom miért lényeges ez).

Jött hogy kiesik a családi, és még a tb-t is fizetni kell, jött azzal hogy mennyi pénzt adnak ki arra hogy gluténérzékenyként gluténmentes kaját vegyenek nekem, meg még cigizek is (kaján és cigin kívül nagyon rég nem kértem tőle semmit sem).

Megkaptam hogy nekem "büdös a munka", meg hogy nem tudok normálisan kommunikálni emberekkel, és az érettségit sem fogom tudni letenni, mert nem vagyok rá képes.

Megkérdezte azt is, hogy majd 30 évesen is a nyakukon fogok-e ülni.

Nem ódzkodom a munkától, semmi baj nem lenne vele, HA ezt rendesen közölték volna, de kissé igazságtalan a helyzet.

Egyrészt azért, mert tanulok, ahogy megbeszéltük, becsületesen minden nap, kivéve hétvégenként, akkor pihenek, de eddig ez nem volt baja, szorgalmazta is.

Másrészt, a nővérem 20 évesen, 3 évig ült itthon munka nélkül, és egy szót sem szóltak neki, mindent egy szó nélkül megkapott, és bíztatták is, hogy addig várnak hogy találjon munkát ameddig csak kell.

Nem mellesleg pedig ők is jártak abba az estibe ahova én menni akarok és ők sem tudták munka mellett csinálni, akkor nekem hogy menne?

Elmondtam neki, hogy számomra most az a legfontosabb hogy le tudjak érettségizni, mert azzal több helyen is el tudnék helyezkedni, és szeretnék olyan szakmát ami érdekel is, 2 van, és mindkettőhöz kellene.

Lehet hogy tényleg én vagyok a nyomorék, lehet hogy tényleg én vagyok selejtes, de nagyon belefáradtam, hogy bármit is teszek, sosem felel meg senkinek.

Teljesen tanácstalan vagyok, elbizonytalanodtam az iskolával kapcsolatban is, jelenleg semmi jövőképem, mert csak az jár a fejemben hogy mi van ha tényleg nem vagyok rá képes?

ma 15:43
 1/6 anonim ***** válasza:
92%
Ha diagnosztizáltak, akkor feltehetöen terápiában vagy - ezeket a kérdéseket ott kell tisztázni, anyád egyszerüen nem képzett ilyen irányban, ahogy az emberek 99 %-a sem
ma 16:04
 2/6 A kérdező kommentje:
egyszer voltam csak, azóta nem akar többet elvinni
ma 16:35
 3/6 anonim ***** válasza:
56%

Elég hosszúra nyúlt a kisregényed. Egy ilyen betegség nem múlik el egyik napról a másikra. Szerintem itt arról van szó, hogy Anyud jobban szereti a Tesódat, mint Téged.

(A megfojt pontos j-vel írandó. A folyik ly-vel.)

ma 17:11
 4/6 anonim ***** válasza:
55%

Nagyon sok helyen úgy vannak, hogy a normálist támogatják, az elmebeteget pedig nem. Nem én mondom így, mind így tartják, hogy elmebeteg vagy, ne legyenek illúzióid, max nem mondták (még) ki.

Miért van ez így? Azért, mert a 20 éves, normális tesódnak vam reménye, hogy egy idő után elmegy dolgozni, kiteljesedik az élete, sínre kerül, csak átmenetileg van sz@rban, és addig persze, hogy segítik.

Nálad ez a remény nincs meg, mert (elme)beteg vagy, és tartanak tőle, hogy nem átmeneti segítséget kell adniuk, hanem életed végéig tartani kell a dilijeid miatt.

Ez felbőszíti őket, anyukádat is ez idegesíti.

Ne idegesítsd tovább, tanulj hétvégén is, szokj le a cigiről, ez a minimum, ha már többet kell elviselniük tőled. Hadd lássák, hogy nem életük végéig leszel a nyakukon, meg nem életük végéig kell elviselniük az elmebetegséged igencsak kellemetlen megnyilvánulásait.

ma 17:55
 5/6 anonim ***** válasza:
55%

Négyes vagyok. Elmondok még egy példát. Ugyanez történt az egyik ismerősömmel is. Az anyja akkor utálta meg, amikor pont ilyen idősen, 17 éves korban diagnosztizálták skizofréniával.

Nem mai gyerek már, apád lehetne, de már akkor is így mentek a dolgok.

Az anyja jelenleg közel van a nyolcvanhoz, de a mai napig üvöltözik vele, kioktatja, neveli, mert szerinte a skizókkal így kell bánni, ez a gyerek félresikeredett.

Persze, hogy nem lett családja, és nemcsak a betegsége miatt.

Az anyja élete kudarcának tartja, és mivel közel ötvenévesen is kénytelen otthon lakni (önálló életvitelre MÁR nem alkalmas), elég súlyos feltételei vannak az otthonlakásnak, konkrétan az van, amit az anyja mond, és még a többi, ordítós cirkusz nap mint nap.

ma 18:01
 6/6 anonim ***** válasza:

Még annyi, hogyha pedig nem visz el, akkor az a teljes tagadás, hogy az ő lánya nem lehet ilyen. Nem akarja hallani, amit ott mondanának, hogy márpedig ilyen.

Nem akarja, hogy nagyon beleéld magad, hogy legyen esélyed még kinőni.

Reménykedik, hogy az ilyen pszichés dolgokat eltolhatjuk magunktól, ha nem gondolunk rá, ezért nem építteti beléd ezekkel a szakemberekkel ezt a tudatot, hanem azt akarja, hogy ne is gondolj rá, hátha kinövöd idővel.

Nem azt mondom ezzel, hogy mennyire reális ez a gondolatmenet vagy mennyire nem! Hanem csak magyarázni próbálom, hogy mi játszódhat le szegény anyukádban! Neki sem könnyű most! Ő téged is szépre, egészségesre akart, neked is jó életet akart, és úgy látszik, hogy most ez nem sikerül neki.

ma 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!