Van olyan aki felnőttként se tud erzelmileg leválni a
szüleiről? És mindig uralkodni akarnak?
Figyelt kérdés
Nálunk ez abban merül ki fiatal felnőtt (18-20) éves korom óta, hogy az anyagi támogatásuk miatt (pl lakás) elvárják hogy azt csináljak amit ők mondanak. Akár tanulás, akár párkapcsolat terén. Ha pedig elmondom az önálló véleményem, vagy saját magam belátása szerint cselekszem, ami nem azonos az övékével, akkor hálátlan vagyok, stb... azt erzem hogy hiába vagyok felnőtt, saját különálló élettel, úgy gondolják hogy azt kell tennem amit ők jónak gondolnak. Tudom hogy gyerekesen hangzik, de kíváncsi vagyok hogy vannak-e így mások is.
jan. 15. 15:06
1/9 anonim válasza:
Sajnos rengetegen igy jartak es jarnak. Narcisztikus, kontrollmanias szulokkel szemben nehez hatarokat huzni, egyetlen megoldas a no contact, de annak ara van am! ;-)
jan. 15. 15:10
2/9 anonim válasza:
Én ezt megoldottam annyival, hogy habár az ő lakásukba lakom, így a no contact nem jöhet szóba, azonban felszínes kapcsolatot tartok fenn velük, nem osztok meg velük sok részletet az életemből, csak olyanokat amikbe tudom hogy nem fognak beleszólni. Szintén mindketten nárcisztikusak és kontrollmániásak (Anyám titokban a Lokátoron is követett mindenhova, volt is nagy cirkusz amikor rájöttem és kikapcsoltam). Ha már nem függsz tőlük anyagilag, akkor a no contact jó megoldás, ha pedig igen (mint én), akkor próbálj meg minél kevesebb dolgot elmondani / ferdíts a tényeken.
jan. 15. 15:15
3/9 anonim válasza:
Szülőként rendkívül károsnak tartom az ilyen hozzáállást. Csak arra jó, hogy késleltesse a gyerek felnőtté választ, önállóságának kialakulását.
jan. 15. 17:31
4/9 anonim válasza:
#3, az a cél.
Nem tudja elhordozni, hogy a szülőszerepnek vége.
Az elég jó anya fokozatosan húzódik a háttérbe, teret adva az önállóságnak. A domináns/kontrolláló anya nem akarja az anyai szerepet elveszíteni, mert a többi szerepében megbukott, vagy neki sem állt azokat megvalósítani.
Óriási érdeke fűződik az anyaszerep megtartásához. Tudatosan és tudat alatt.
jan. 15. 18:41
5/9 anonim válasza:
Férjem emiatt jár 37 évesen pszichológushoz, hogy végre rendbe tegye magában a dolgokat, mert habár jó ideje nem lakik otthon, már nem is tudnak beleszólni a dolgába (elhunytak) mégis a mai napig kihatással van rá ez a toxikus elnyomó légkör meg idomítás sajnos.
Te annyival előrébb vagy, hogy már felismerted a problémát hamar. Én elkezdeném a terápiát mielőbb, de van sok könyv is a témában. Mérgező szülők, Sémáink fogságában, Ellopott gyermekkor, Ellopott felnőttkor, Örökölt sors, Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei stb.
jan. 15. 18:48
6/9 Katona Dius válasza:
Én ezt úgy oldottam meg, hogy csakolyan mértékben fogadok el segítséget tőlük, amit viszonozni is tudok. Külön házban élünk férjemmel egy városon belül, de anyu az a mindent jobban tudó fajta. Mondjuk én elég határozott és majd én tudom, hogy akarok élni mentalitással vagyok már tini korom óta, így az évek alatt sikerült valamelyest leszokatnom róla. De még így is, hogy külön élünk, saját jövedelemből évek óta, még így is próbálkozik. Ilyenkor kinevetem, közlöm vele, hogy szeretlek anya, de majd megoldom saját belátásom szerint. Ilyenkor (hála az évek óta tartó "nevelésemnek") általában visszább vesz a dolgokból.
Apa hálistennek egyáltalán nemkontroláló, és ha nagyon túl szalad anyu, akkor ő is próbálja visszább fogni.
jan. 15. 19:38
7/9 anonim válasza:
Exemnél ez volt - 33 éves volt, mikor beleuntam és szakítottam vele - öcsémnél (30) ez van.
Nálam azért nem, mert felfogtam, milyen toxic szüleim vannak, akik uralkodnának, ha engedném, és amint tehettem leléptem tőlük a f.ba.
Olyan szinten, hogy egy időben teljes kapcsolatmegszakítás volt, de anyámmal már tízéve nem beszélek, mert ő még mindig beleugatna az életembe.
Nem lehet másképp, mint elköltözni, minimalizálni a kontaktot, és csak addig nyitni feléjük, amíg nem kezdik megint a leuralást és mindenbe beleszólást.
jan. 16. 10:15
8/9 anonim válasza:
Ja, igen, és a pszichológus az vszeg elkerülhetetlen lesz, mert ezt a mintát, amit hordozol, beleviszed a kapcsolataidba, és ha esetleg lesz gyereked, te is könnyn válhatsz olyan szülővé, mint a tieid, mert nem láttál normális mintát.
jan. 16. 10:16
9/9 anonim válasza:
Az ilyen szülők mentálisan betegek(nárcisztikusok),azt akarják hogy a gyerekük soha az életben ne önálósodjon mert úgy mindig velük fognak maradni és zsarnokoskodhatnak felettük.Nagyon sok ilyen emberről tudok és ismerek is személyesen.Mai huszas/harmincasok között halmozottan jellemző.Iszonyat beteg,áldatlan állapot,de kétélű a dolog mert azt látom hogy a "gyerekek" meg beleszoknak ebbe és onnantól a nárci anya/apa kezére játszanak és örök életre valóban gyerekek maradnak.Nem akarnak változtatni meg kiálni magukért de az ilyeneket bizonyos kor felett nem tudom sajnálni,onnantól saját kreténségük áldozatai.Ja és persze hogy mindenfajta emberi kapcsolatot leakarnak építeni a gyerek körül ezek a szörnyek, mert mint írtam betegek nincs józan erkölcsük,birtokolni akarnak minden áron.Én is azon a véleményen vagyok hogy a legjárhatóbb út az hogy megszakítani a kapcsolatot mert változni sosem fognak mivel nem képesek a szeretetre,csak elvenni tudnak. Ehhez viszont baromi önnálónak és határozottnak kell lenni és bátorság is kell nem kevés.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!