Ha Magyarországon ilyen sok elhagyott baba van, akkor hogy lehet hogy ennyire lassú az örökbefogadás folyamata?

Figyelt kérdés
Illetve vannak akik megfelelnek a követelményeknek, mégse kapnak babát?

tegnap 21:38
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Mert addig nem fogadható örökbe, amíg nem vizsgálnak ki minden eshetőséget, minden követelményt.
tegnap 21:57
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a kérdést az örökbefogadás kategóriában érdemes feltenni, ott vannak örökbefogadó szülők meg egyszer láttam nevelőszülőt is.

Nekem nincs személyes tapasztalatom, viszont az utóbbi időben utánaolvasgattam a dolgoknak.

Egyrészt borzasztó diszfunkcionális a rendszer, a bürokrácia rendkívül lassan halad. Sokkal több pár és egyedülálló vár gyerekre, mint ahány örökbeadható gyerek van. Viszont ugye a kórházban hagyás után is hónapokig van lehetősége meggondolnia magát az anyának, a köztes időre pedig nincs konkrét szabályozás hogy nevelőszülőnél kell elhelyezni a babákat és túl sok idő van hagyva a "meggondolásra".

Ha egy családból kiemelik a gyerekeket, utána is csak akkor adhatóak örökbe, ha a szülő nem tartja a kapcsolatot és nem szándékozik megteremteni a körülményeket hogy visszakaphassa a gyerekeit. Ha 2 havonta 1x felhívja a gyerekeket az már rendszeres kapcsolattartásnak minősül, a gyereket nem lehet örökbeadni.

Olvastam olyat, hogy egy gyerek már évek óta nevelőszülőnél volt, mire végre örökbeadható státuszba került azt hiszem 4 éves lett. A legtöbb örökbefogadó szülő kisbabát vagy 1-2 éves gyereket keres, ezért egy 4 évesnek már sokkal kisebb esélye van örökbefogadó családot találni. Persze közel nem lehetetlen, de ha 6-7 évesen sem bolint rá senki, már nem lesz sok esélyük. Sok gyerek marad benn így a rendszerben.

A másik hogy sokszor kapnak téves vagy súlyosabb diagnózist, mint ami a valóság. A legtöbb örökbefogadott gyereknek van/lesz enyhe tanulási vagy viselkedési nehézsége, erről vannak kutatások. Viszont itthon amikor kiajánlást kap egy pár először csak a gyerek aktáját fogják látni, sokszor el van túlozva a gyerek állapota. Így sokszor már az akta alapján nemet mondanak.

Hogy mennyi időt kell várni az nagyon függ attól hol laksz vagy mennyire vagy elfogadó betegségekkel vagy rasszjegyekkel szemben. Budapesten rengeteget kell várni pl, vagy ha elfogadod a cigány származású gyerekeket is, akkor az meggyorsíthatja a folyamatot.

Szóval röviden: főként azért mert katasztrófa a rendszer, kisebb részben pedig azért mert nagy átlagban az örökbefogadók fiatal, egészséges gyereket keresnek. Szerintem a rasszjegyekkel szemben egyre elfogadóbbak, de még így is sok kisgyereket megbélyegez a származása.

tegnap 22:01
 3/4 anonim ***** válasza:
79%

És akkor még az etnikai kérdésről nem is beszéltünk, meg a fogyatékosságokról, stb.

Mert valamiért a te kis fejedben is az a kép él láthatóan, hogy makkegészséges fehér csecsemők ezrei várakoznak az intézményekben...

tegnap 22:01
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A kórházban r. babákat hagynak nagyrészt. Az anyjuk lehet ivott,drogozott,patkánymérget,herbált,csavarlazítót lőtt be magának. Rivotrilt szedett, arra ivott, vagy csak azt szedett be,amit épp megkívánt. (Tanítottam roma osztályban,tudnék mesélni, mik voltak...).

Az átlag magyar ember nem ilyen körülmények közül jött babát szeretne,hanem egészséges fehéret,akivel nem lesz tanulási és viselkedési probléma később.

Azért a legtöbb örökbefogadó szülőpár nem hülye. Tudják nagyon jól,mit hoz magával egy kórházban otthagyott .... baba. Mikor az anyjuk terhesen ott cigizik a kórház udvaron.

tegnap 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!