Miért van szüksége a gyermek adataira?
"ha a szülői felügyeletet a bíróság megszüntette "
Ha apuka lemondott róla, akkor a bíróság meg is szüntette. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Szeretném itt felhívni a figyelmet arra, hogy a ma már hatályon kívül helyezett jogszabályi megfogalmazás alapján a laikusok általában tévesen „KIZÁRÓLAGOS” szülői felügyeleti jogokat említenek, a jelenlegi jogszabályban ilyen azonban nem létezik.
Hát én nem adtam volna meg, ha ennyire nem kétirányú a bizalom.
Nálunk is csak nekem ítélte meg szülői felügyeleti jogot a bíróság, de pl. a felvételikhez, iskolaváltáshoz kellett apjuk aláírása és tudtommal, ha külföldre költöznénk is kellene. Belföldi lakcímváltáshoz nem kellett viszont. Úgy tudom, csak ha megvonják - pl. bűncselekmény miatt - akkor veszik el tőle ezen jogait is. Illetve még úgy mondhat le, ha más örökbe fogadja a gyereket vagy annyira alkalmatlan mindkét szülő, hogy a gyerek gyámság alá kerül. De egyébként nincs ilyen, hogy lemondás a szülőségről, hiszen így a gyerektartást is le lehetne mondani, a többi pedig mivel "csak" joga, vagy él vele vagy nem.
25
A szülői felügyeleti jogról való lemondás létezik, és köze nincs a tartasdijhoz. A gyermektartasdijat akkor nem kell fizetni, ha q gyermeket valaki orokbefogadja.
Köszönöm azoknak, akik a kérdésre reagáltak!
Azóta sem derült ki, hogy mire kellhetett, de nagyon jó ötleteket adtatok, remélem ilyesmikről van szó.
Olyat nem lehet, hogy nem adom meg a gyermek adatait, mert joga van hozzá, ha mondjuk láthatáskor elvinné valahova magával, akkor vinnie is kéne az igazolványokat magával, ami az én felelősségem lenne, hogy átadjam. Csak ugye nem viszi el, ezért nem voltak még nála sose az igazolványok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!