Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért van szüksége a gyermek...

Miért van szüksége a gyermek adataira?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Volt férjemmel évekkel ezelőtt elváltunk, egy közös kisfiunk van, őt én nevelem. Volt férj a szülői jogairól is lemondott, enyém a kizárólagos felügyelet. Jár kéthetente látogatni, de nem viszi magával. Elköltözött másik városba, nem is jártunk azóta nála, nem is akarja, még a címét se mondja meg. Nekem ez így is jó, most viszont legutóbb kérte, hogy adjam meg a gyermek igazolványszámait és egyéb ilyen adatait, mert szüksége van ezekre a munkahelyének. Kérdeztem, hogy miért, de azt mondta nincs hozzá közöm. Persze felírtam ezeket, de azóta is ezen gondolkodom: miért volt rá szüksége? Semmilyen kedvezményt nem igényelhet, pótszabadságot vagy adókedvezményt se, hiszen nem ő neveli, felügyeleti joga sincs. Szerintetek miért van rá szükség, mihez lehet még használni?

#igazolvány #kapcsolattartás #láthatás #különélő szülő #gyermek adatai
nov. 11. 13:02
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

9-es válaszoló: nem erre vonatkozott a kérdés, de amúgy nem jól tudod. Nézz utána nyugodtan a Ptk. 4:175. § (2)-ban, kizárólagos szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy az egyik szülő gyakorolja a felügyeleti jogot 100%-ban, de amíg nincs a másik szülő ellen eltiltó határozat, addig ő is beleszólhat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekbe, ilyen a névviselés, útlevél csináltatás, továbbtanulás, letelepedés meg hasonlók. Nálunk a volt férjem nincsen a bíróság által eltiltva, csak átadta a felügyeleti jogot teljes egészében.

8 és 10 válaszoló köszönöm, ezek valóban reális lehetőségek!

nov. 11. 15:00
 12/28 anonim ***** válasza:
51%
9. vagyok. Kizárólagos szülői felügyeleti jogom van, emiatt pl simán külföldre költözhettem a gyerekkel. SEMMIHEZ nem kellett az apa beleegyezése. Megegyszer, nekem KIZÁRÓLAGOS SZÜLŐI FELUGYELETI jogom van
nov. 11. 15:22
 13/28 anonim ***** válasza:
78%

12, a kizárólagos nem azonos azzal, hogy a másik felügyeleti jogát megvonták.

Még egy iskolai beiarkozáshoz is kell a másik fél aláírása, akkor is, ha tiéd a kizárólagos felügyeleti jog, ha az övét nem vonták meg vagy nem korlátozták.

nov. 11. 15:44
 14/28 anonim ***** válasza:
66%

13

Ha kizárólagos, akkor a másiknak nincs semennyire joga. Ha lemondott róla, akkor nem kell se megszuntetni, se felfüggeszteni. Bakker tisztában vagyok vele, hogy mit jelent, ezt ítélte anno a bíróság. A bírónő kiemelte, hogy onnantól semmi köze a másiknak a gyerekhez, semmihez nem kell a beleegyezése vagy aláírása mert KIZÁRÓLAG én vagyok a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő.

nov. 11. 16:21
 15/28 anonim ***** válasza:
25%
14, olvass törvényt. Attól, hogy megegyezés alapján kizárólag egyikük gyakorolja, attól még a másiknak bizony van felügyeleti joga, azt a bíróság szüntetheti meg vagy korlátozhatja. A bírónő meg hülye...
nov. 11. 16:41
 16/28 anonim ***** válasza:
26%

14-es, a Ptk nem ismeri a kizárólagos felügyelet fogalmát, csak a felügyelet korlátozását, ami kivételes esetben rendelhető el. Még ha le is írtátok, hogy megegyezés alapján te gyakorlod a felügyeleti jogot, akkor is van neki felügyeleti joga, csak nem gyakorolja. Majd akkor nem lesz, ha a bíróság azt kifejezetten elvonja.

A fent említett iskolai beiratkozás szokott pont felmerülni, szokták verni anyukák az azstalt, hogy de papír van arról, hogy kizárólag ők gyakorolják. A kulcsszó a gyakorolják. De attól még van a másik félnek is, és ott nem is fogadnak el mást, mint a bírósági végzést arról, hogy a felügyeleti joga a másik félnek megvonásra vagy ebben a kérdésben korlátozásra került. Ha ilyen nincs, akkor vagy megszerzed az aláírását vagy belép a képbe a gyámhivatal.

nov. 11. 17:01
 17/28 anonim ***** válasza:
19%

15, 16

Leirom megegyszer. Kizárólagos szülői felügyeleti jogom volt - a gyerek már nagykorú- és semmihez, szó szerint SEMMIHEZ nem kellett a másik szülő engedélye, beleegyezése vagy hozzájárulása. A jogerős bírósági iteletben is az szerepel, kizárólagos felügyeleti jog, a gyermekkel kapcsolatos lényeges kérdésekben IS egyedül dönthet. A gyerek járt bolcsodebe, óvodába, iskolába, középiskolába és külföldre költöztem vele. Semmihez nem kellett a másik szülő engedélye. De nyilván te vagy ti, nem tudom ugyanaz a válaszoló e, jobban tudod, mi történet.

De vigyük le józan paraszti ész szintre. Ha van egy ház és annak van egy kizárólagos tulajdonosa, akkor hány tulaja van az ingatlannak és ki dönthet arról, hogy eladja e?

nov. 11. 17:20
 18/28 anonim ***** válasza:
58%

Mégis, hogy ne volna közöd hozzá???

Ilyen tapló hozzáállás után tőlem nem adatokat kapna, hanem egy jó nagy pofont!

nov. 11. 18:50
 19/28 Socorro ***** válasza:
100%

Ősszel iskolakezdési támogatás címszó alatt a férjem munkahelyén vásárlási utalványokat (16.000 Ft/gyerek értékben) adnak az iskolás gyereket nevelő szülőknek. A kiskorúaknak decemberben Mikulás-csomagot is küldenek.

Gondolom, van, ahol egyéb hasonló lehetőségek is adódnak...

nov. 11. 21:00
 20/28 anonim ***** válasza:
64%

17, akkor újra: nincs a ptk-ban kizárólagos felügyeleti jog. HA van, hozd, mutasd.

ÉS tessék, OH tájékoztató: A másik szülő aláírása csak abban az esetben hagyható el a felvételi lapokról,

- ha a szülői felügyeletet a bíróság megszüntette (például abból az okból, mert 1. a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sértette vagy veszélyeztette VAGY

2. a gyermeket más személynél helyezték el vagy nevelésbe vették, és az a szülő, akinek szülői felügyeleti joga szünetel, a gyermek elhelyezésére vagy a nevelésbe vételre okot adó magatartásán, életvitelén, körülményein

önhibájából nem változtatott VAGY 3. a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte), vagy korlátozta (a bírósági határozat egyértelmű rendelkezést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a másik szülő a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben – ideértve a

továbbtanulást – a szülői felügyeleti jogait nem gyakorolhatja)

- ha a szülői felügyeleti joga szünetel a cselekvőképtelensége vagy korlátozott cselekvőképessége okán

Írhatnak a te végzésedbe bármit, ha nem tudod felmutatni azt a papírt, hogy az ő felügyeleti joga mi korlátozva van. Mert amit te kizárólagosnak nevezel, az nem jogszabályon nyugszik, hanem megállapodáson, és csak a mindennapi gyakorlásra vonatkozik, és továbbra is: ettől az ő felügyeleti joga is fennáll.

nov. 12. 07:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!