Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anya miért csak a rossz...

Anya miért csak a rossz jegyet veszi észre?

Figyelt kérdés
Nyilván értem, hogy szeretné, ha jól tanulnék, és én is szeretném, de egyszerűen egy rossz jegyen kívül nem tud más jegyet figyelembe venni. Biologiából kaptam egy 2-est egy röpdolgozatra. (Egyébként nagyjából tudtam, amit kellett, csak felcseréltem az egészet, szóval annyira mondjuk mégsem, de nem is ez a lényeg.) Nyilván nem szeretnék rossz jegyet belőle, de szinte biztos, hogy nem orvos vagy akármilyen egészségügyi dolgozó leszek. Ma kaptam fizikából egy 4est, amiért itthon nagyon sokat szenvedtem gyakorlással, illetve angolból kaptam egy ötöst. És ugye ezt megemlítettem anyának, és rögtön jött a komment, hogy bioszból miért nem kaptam ilyen jó jegyet? Mintha egy jegy miatt vége lenne a világnak. Egyébként meg már van jobb jegyem is bioszból, szóval végképp nem értem…és értem, hogy fontos neki, mert most vagyok 9.es stb, de pl tavaly le se töltötte a Krétát, hogy megnézze a jegyeim, szülőire se jár, akkor se ha éppen nem dolgozik. És nagyon idegesített, hogy nem érdekelték az eredményeim, de most amikor látja a jegyeimet nem az lenne a lényeg, hogy a jó jegyek miatt támogat? És nem csak leolt, hogyha egyszer rossz jegyet kapok?

okt. 24. 17:24
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Nálunk is ugyanez volt, soha semmi elismerést nem kaptam.

Semmi baj, egy idő után megszoktam, hogy ne mondjak el semmit otthon, mert úgyis csak a lehúzás megy, meg a beszólogatások.

Az egyetemi eredményeimről vagy a munkahelyi dolgokról pontosan nulla infójuk van. Persze, érdeklődtek, meg kérdeztek - de nem az ő dolguk.

Talán ha nem abban növök fel, hogy észre sem veszik ha valamit jól csinálok, nem tartanánk itt. Persze az egész az én hibám ;) :D

okt. 25. 08:56
 12/27 anonim ***** válasza:

Hasonló szituáció volt nálunk is itthon. A szüleim nagyon szigorúan neveltek engem, nívós iskolába irattak, kitűnő jegyek, nyelvvizsga stb. Akkor sokat haragudtam rájuk, mert amíg a barátaim buliztak, nekem otthon kellett tanulnom és ez a szigor még rosszabb lett, mikor barátom lett. Amikor elkerültem egyetemre és kikerültem ebből, akkor jöttem rá arra, hogy egy kis bulika még nem fogja lerontani a jegyeimet, de ha rontok, az sem a világvége. Ugyanis az ég világon senkit sem érdekelt, milyen jegy van a diplomámra ráírva.

Talán egyetlen egy előnye volt ennek az egésznek: hogy mivel mindig erős iskolákból jöttem és sokat tanultam, így a gimit és az egyetemet is sokkal gördülékenyebben vettem, egyetemen se szenvedtem annyit attól, hogy 100+ oldalakat kell megtanulni, mert már korábbról megszoktam.

Szerintem próbáld meg kijavítani azt a jegyet, mutasd meg anyukádnak, hogy érdekel téged az iskola, akkor hátha kicsit megnyugszik.

Ezt a kréta, meg fogadóóra..a szüleim akármennyire voltak szigorúak, a 12 évem alatt egyszer nem nézték meg a jegyeimet, sose voltak fogadóórán, a szülőire is úgy jártak, hogy összebeszéltek több szülővel, hogy akkor ki mikor megy és adják egymásnak az infót. :D Szóval attól, hogy a szülő szigorú, még nem evidens, hogy ezeket figyeli. :D

Sok sikert kívánok Neked a sulihoz! :)

okt. 25. 10:26
 13/27 anonim ***** válasza:
Sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagy. Én is így nőttem fel, a "jó jegyeket" elvárták tőlem, de semmilyen elismerést nem kaptam értük. A négyesekért már húzták a szájukat, hármastól lefelé ment az üvöltözés. Amikor már nem volt kötelező minden egyes jegyet külön-külön aláíratnunk az ellenőrzőnkben (ami az én időmben - hüpp, de öreg vagyok - még papíralapú volt), nemes egyszerűséggel nem tájékoztattam többé a szüleimet az eredményeimről, mert a francnak se hiányzik, hogy rendszeresen kiabáljanak vele. Az ilyen szülőknek nem lehet megfelelni. És tudod mit? Nem is kell. Az a lényeg, hogy a saját képességeidhez mérten megtedd, amit tudsz, anélkül, hogy halálra stresszelnéd magadat. Egyetlen gyerektől sem lehet elvárni, hogy 12 éven át minden egyes tárgyból egyenletesen jól teljesítsen. A továbbtanulásod során pedig senkit sem fog érdekelni, hogy kilencedikes korodban nem sikerült egy röpdolgozat.
okt. 25. 14:04
 14/27 SZTANN ***** válasza:
47%

Amit leírtál, abból pontosan kiderül, hogy NAGYON IS ÉRTED, miért viselkedik így veled, és hogy nem gonoszságból nehezményezi a rosszabb jegyet. Nincs mit tenni, IGYEKEZZ mindig jobbat szerezni. Ne legyen ok az egyébként nagyon is indokolt letolásra. Rajtad áll. Ilyen egyszerű.

Aki szerint ez azt jelenti, hogy nem szeret téged, az szégyellheti a mélységes mély butaságát! Ha nem szeretne, nem foglalkozna a jegyeiddel, sem a rosszal, sem a jóval ... Boldog lehetsz, hogy TÖRŐDIK VELED.

okt. 25. 16:51
 15/27 anonim ***** válasza:
0%

Fű de nem szeretnék a környezetedben lenni, te sztann, most már a többedik hozzászólásodhoz kommentálva kis betűvel! Benned annyi empátia nincs, mint egy hangyában! Egy macska empátiája a tiednek a sokszorosa! Márpedig az érzelmi intelligencia, miközben te épp butasággal vádolsz mást, egy embernek kötelező alapkészsége kellene, hogy legyen! Nem leszel jó ember attól, hogy legorombítasz egy elkeseredett tanácskérőt, sőt! Nagyon sőt!

Arra a kérdésre pedig nem tudsz válaszolni, hogy miért is olyan fontos, hogy mindig minden jegy kiváló jegy olyan tárgyakból is, amivel semmi terve nincs!

okt. 25. 17:00
 16/27 anonim ***** válasza:
Már ne is haragudj,de az nem a "nemszeretés" jele,hogy valaki nem örül,ha a gyereke rossz jegyet kap.Nyilván nem minden esetben a világ vége,de sokszor bizony azért kap az a gyerek rossz jegyet,mert nem tanult,vagy nem eleget,sőt van olyan is,hogy simán hanyagságból kap 1-est,pl mert nem ír leckét,vagy rendszeresen otthon hagyja a felszerelését.Na ezért pl mit lehet tenni azon kívül,hogy megszidod a gyereket? Igazából egy középiskolába egy 3-as szintet elérni bármiből azért nehogy már nagy elvárás legyen.Mindettől függetlenül én írtam,hogy bizony észreveszem magamon,hogy a jó jegyért nem dicsérek külön,olyankor elnézést kérek ezért,és megbeszéljük,hogy örülök neki,hogy jól teljesít.Nem arra kell itt gondolni egyébként,hogy csak az 5-ös az elfogadható.A rosszat viszont azért látja meg hamarabb az ember,mert azt baromi nehéz javítani,pláne,ha rendszeresen "becsúszik".Ez nem empátia hiány,ez törődés,és nevelés.Jó,hogy azt nem mondod,hogy nem szabad meg sem említeni ha nem jó jegyet hoz,mert az gonoszság.Később(nem olyan sokára)a felnőtt életben,nem fog senki cirógatni,egyszerűen kirúgnak egy elégséges teljesítménnyel,és felvesznek helyetted egy legalább közepesen teljesítőt.Azért te túlzásokba esel a másik oldalról kedves 15-ös.
okt. 25. 18:21
 17/27 anonim ***** válasza:
Nagyon jól kapaszkodj meg, 16-os, mert le fogsz esni: De, pont azt mondom! Soha egyetlen becsúszott rossz jegyért nem szidtam meg a gyerekemet, igaz, hogy a jóért se dicsértem agyon: nem a jegy teszi a gyereket! Teljesen mindegy. Egyszerűen totálisan lényegtelenek az iskolai jegyek, egyetlen kritérium, hogy ne akadályozzák a továbbtanulásban. Mondom ezt mesterdiplomás, munkájában egyértelműen sikeres felnőtt gyerek anyjaként. Semmilyen összefüggés a munkavégzés színvonalassága és az iskolai osztályzatok között nincs, mert a munkáját ő maga választja a tehetsége és érdeklődése szerint, szemben a rendkívül dilettáns módon összeállított, túlterhelt iskolai tananyaggal, és pont a biológia erre igen jó példa. De te szándékosan csúsztatsz, mert érzed, hogy nincs igazad: "egy közepes szintet elérni bármiből" (képzeld, az én "neveletlen" lányom is elért), meg néha bekapni egy-egy rosszabb alkalmi jegyet nagyon nem ugyanaz! Nyilván nem azt pártolom, hogy a gyerek bukjon meg, de ez nem azt jelenti, hogy további kellemetlen órákat kell szerezni neki, mikor a rossz osztályzat megkapásától már önmagában rossz érzése lesz. Pont elég az az érzés, amit ő generál magának, nem kell még a szülőnek is rádupláznia. Ha te valamit elrontasz a munkahelyeden, mert mondjuk olykor előfordulhat ilyen, és ezt elpanaszolod a házastársadnak, nem azt várod tőle, hogy még ő is jól legorombítson, hogy "Micsoda felelőtlen, gondatlan alak vagy, hogy tehettél ilyet, nem fogod semmire se vinni", hanem hogy támogatóan mellédálljon, elfogadjon a tökéletlenségeddel együtt. Nem feledve, hogy ő sem tökéletes, mint ahogy a kérdező anyja és mások sem.
okt. 25. 18:40
 18/27 anonim ***** válasza:
Én pedig nem órák hosszáig tartó példabeszédről írtam,hanem hogy igenis rákérdezek a rosszjegyre.Meg arról,hogy mikor 5x jön a kréta értesítés,hogy megint nem volt angol füzet,vagy nem volt házifeladat, akkor igenis rákérdezek,mert ez hanyagság, nemtörődömség.Én nem bizonylatok semmit,nekem már van felnőtt gyerekem is,soha nem volt sem megalázva,sem órákig szidva,de pontosan azért,mert figyeltünk rá,mert érdekelt,igenis szóltunk,mikor úgy éreztük,hogy többre képes annál amit éppen csinál.Mindemellett igen,sajnos vagyok én is olyan "tökéletlen" hogy a tesi 5-ösért,vagy a töri felelés 5-ösért külön nem dícsérem meg.Hidd el,hogy boldog,őszinte gyerekeink vannak, egyáltalán nem félnek elmondani bármit,mert te valami egészen másra asszociálsz mikor arra gondolsz mi történik nálunk egy egy ilyen beszélgetésnél.De itt én be is fejeztem.Úgy gondolom,hogy azért nem az a két véglet van amiben te gondolkozol,hogy vagy le se sz@rom milyen jegyet hoz,mert ráfogom,hogy úgysem érdekes,meg az hogy igenis rákérdezek,ha kell segítek,vagy kérek segítséget (korrepetálás).
okt. 25. 19:13
 19/27 anonim ***** válasza:

Olyanról érvelsz, 18-as, aminek köze nincs se a kérdéshez, se az én válaszomhoz!

- Nem vádoltam senkit órákig tartó példabeszéddel.

- Nem témája a kérdésnek a hanyagság, de egyébként ez ha nálunk előfordulna, nem szidnám a gyerekemet, hanem figyelmeztetném előre.

- Tőled nem félnek a gyerekeid, de te nem is vagy kötözködő, mint a kérdező anyja, és azt én nem is állítottam.

- Nem tárgya a kérdésnek a szükség esetén való segítség, a kérdés egész másról szól, de az igény szerinti segítséget nyilván én se tagadnám meg.

okt. 25. 20:26
 20/27 anonim ***** válasza:

Az én anyám is ezt csinálta... Illetve mindig azokkal a barátnőimmel "versenyeztetett", akik valamiből jobbak voltak. Amikor 4-esnél rosszabb jegyet vittem haza, mindig megkérdezte, hogy "és az XY-nak hányas lett", hogy aztán még jobban leb@szhasson, hogy ha ő is meg tudta írni, akkor én miért vagyok ilyen lusta nyomorék... Amikor a barátnőim is rossz jegyet kaptak rá, akkor csak még idegesebb lett, és annyit mondott, hogy "nem érdekel másnak hányas lett, attól még neked ugyanúgy 2-es/3-as...".

Olyan szintre emelkedett nála ez az agybaj, hogy általános iskola kb. 3. osztályában kitalálta, hogy a barátnőm kézírása sokkal szebb, mint az enyém, és folyamatosan gyakoroltatott, hogy hasonlóan írjak, mint ő, végül 8. végéig minden füzetemből 2 volt, egy amiben órán írtam és egy amibe az egészet átmásoltam az ő által szépnek tartott írással.

Dicséret sosem volt, akkor sem, ha valamilyen tantárgyból csak 5-ösöm volt. Mindig csak azt látta meg, amiből nem voltam jó.

Az egyetlen amit csinálni tudsz, hogy nem veszed magadra. Ne neki tanulj, hanem magadnak. Ha rossz jegyet kapsz, majd kijavítod... a saját érdeked, hogy jó jegyeid legyenek. Egy normális szülő pedig nem viselkedik így, főleg ha alapból egy jó tanuló vagy... kíváncsi lennék, neki milyen jegyei voltak annak idején. Biztos nem csak jók. Az enyém bejátszotta azt is, hogy ő végig kitűnő volt mindenből. Aztán egyszercsak a kezembe akadtak a bizonyítványai, amiből kiderült, hogy nagyon máshogy volt, mint ahogy nekem előadta.

okt. 26. 16:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!