Anya miért csak a rossz jegyet veszi észre?
Kedves #1, sikerült TOTÁLISAN UGYANAZT a viselkedéses dinamikát felmutatni, mint amit kérdező anyukája is tesz/tett. Van ebben némi keserédes irónia.
Kérdező! Javaslom keress rá guglin a kognitív torzítási folyamatokra, azon belül a negatív szűrésre!
Ott talán hitelesebb, mint a random gyk-s hozzászólók véleménye.
Szia. Sajnos nem vagyok gyógypedagógus sem pszichológus és (még) gyerekem sincs, így lehet, hogy hibás információkat/elméletet írok, ha így van akkor valaki nyugodtan javítson ki. Illetve igyekeztem objektív véleményt írni, de lehet ez nem mindenhol sikerült.
Szerintem az anyukád két csónak között lavírozik: A szigorú határok közé szorított és a megengedőbb önállóságra késztető nevelési módszertan között. (Innentől szigorú és megengedőbb nevelésnek fogom nevezni)
" bioszból miért nem kaptam ilyen jó jegyet" ez a szigorú nevelés egyik hozzáállása, aminek (szerintem) a legfőbb céljai: Testi épség megóvása, jobb iskolai teljesítmény (tudom 9.-es vagy, de a jövőd érdekében egy olyan országban, ahol minden a lexikális tudásra épül, sajnos a tudás a legnagyobb kincs), tudatos önfegyelem és önkritika kialakulása, következmények elfogadása, biztonságérzet. Igazából a szülő és a gyerek alá fölé rendelt viszonyban vannak egymással. Sajnos vannak hátrányai is, amik (nem mindig, de) velejárhatnak: Az Extra stressz hatására összeroppanhatsz, Gyakran törhet ki köztettek veszekedés, önbizalom hiány alakulhat ki. (De ezek a szülő a gyermek/Kamasz és a környezet hozzáállásától függenek.
"tavaly le se töltötte a Krétát, hogy megnézze a jegyeim, szülőire se jár." Ez szerintem a Megengedőbb nevelés nyoma lehet, amelynek célkitűzése: Nagy szabadság, saját tapasztalat alapján történik a tanulás, a gyermeken kicsi a nyomás, életre nevelés, önállóság, bizalmas és tartalmas kommunikációs kézségek kialakulása. Itt mellé rendelt viszony lép fel, vagyis a gyerek egyenlő partner. Hátrányai: kis alkalmazkodóképesség, fokozott agresszió, rossz iskolai teljesítmény, nagy esély a függőségek kialakulására a kontrol hiánya miatt.
Szerintem anyukád próbálja a két nevelési módszertant vegyesen alkalmazni.
"... amikor rájössz, hogy 16-nál fiatalabbak is használják az oldalt…"
Kérdező, ugye tudod, hogy a gyakorira 16 éves kortól lehet regisztrálni? Hamarosan törlik a kérdésedet, csak szólok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!