Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anya miért csak a rossz...

Anya miért csak a rossz jegyet veszi észre?

Figyelt kérdés
Nyilván értem, hogy szeretné, ha jól tanulnék, és én is szeretném, de egyszerűen egy rossz jegyen kívül nem tud más jegyet figyelembe venni. Biologiából kaptam egy 2-est egy röpdolgozatra. (Egyébként nagyjából tudtam, amit kellett, csak felcseréltem az egészet, szóval annyira mondjuk mégsem, de nem is ez a lényeg.) Nyilván nem szeretnék rossz jegyet belőle, de szinte biztos, hogy nem orvos vagy akármilyen egészségügyi dolgozó leszek. Ma kaptam fizikából egy 4est, amiért itthon nagyon sokat szenvedtem gyakorlással, illetve angolból kaptam egy ötöst. És ugye ezt megemlítettem anyának, és rögtön jött a komment, hogy bioszból miért nem kaptam ilyen jó jegyet? Mintha egy jegy miatt vége lenne a világnak. Egyébként meg már van jobb jegyem is bioszból, szóval végképp nem értem…és értem, hogy fontos neki, mert most vagyok 9.es stb, de pl tavaly le se töltötte a Krétát, hogy megnézze a jegyeim, szülőire se jár, akkor se ha éppen nem dolgozik. És nagyon idegesített, hogy nem érdekelték az eredményeim, de most amikor látja a jegyeimet nem az lenne a lényeg, hogy a jó jegyek miatt támogat? És nem csak leolt, hogyha egyszer rossz jegyet kapok?

okt. 24. 17:24
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
6%
16+ évesen még csak most lettél 9-es? Akkor ne várd el, hogy a szüleid elnézzenek bármilyen rossz jegyet...
okt. 24. 17:50
 2/23 A kérdező kommentje:
Gondoltam, hogy valakinek egyszerűbb lesz belekötni a kérdésembe, mint valami értelmeset válaszolni. El sem tudom képzelni, milyen reakciót fog kiváltani benned, amikor rájössz, hogy 16-nál fiatalabbak is használják az oldalt…
okt. 24. 17:57
 3/23 anonim ***** válasza:
88%
Annyit tudok mondani hogy ne foglalkozz vele a szülők ilyenek
okt. 24. 18:06
 4/23 Psycho ***** válasza:
78%

Kedves #1, sikerült TOTÁLISAN UGYANAZT a viselkedéses dinamikát felmutatni, mint amit kérdező anyukája is tesz/tett. Van ebben némi keserédes irónia.

Kérdező! Javaslom keress rá guglin a kognitív torzítási folyamatokra, azon belül a negatív szűrésre!

Ott talán hitelesebb, mint a random gyk-s hozzászólók véleménye.

okt. 24. 18:27
 5/23 anonim válasza:
16%

Szia. Sajnos nem vagyok gyógypedagógus sem pszichológus és (még) gyerekem sincs, így lehet, hogy hibás információkat/elméletet írok, ha így van akkor valaki nyugodtan javítson ki. Illetve igyekeztem objektív véleményt írni, de lehet ez nem mindenhol sikerült.

Szerintem az anyukád két csónak között lavírozik: A szigorú határok közé szorított és a megengedőbb önállóságra késztető nevelési módszertan között. (Innentől szigorú és megengedőbb nevelésnek fogom nevezni)

" bioszból miért nem kaptam ilyen jó jegyet" ez a szigorú nevelés egyik hozzáállása, aminek (szerintem) a legfőbb céljai: Testi épség megóvása, jobb iskolai teljesítmény (tudom 9.-es vagy, de a jövőd érdekében egy olyan országban, ahol minden a lexikális tudásra épül, sajnos a tudás a legnagyobb kincs), tudatos önfegyelem és önkritika kialakulása, következmények elfogadása, biztonságérzet. Igazából a szülő és a gyerek alá fölé rendelt viszonyban vannak egymással. Sajnos vannak hátrányai is, amik (nem mindig, de) velejárhatnak: Az Extra stressz hatására összeroppanhatsz, Gyakran törhet ki köztettek veszekedés, önbizalom hiány alakulhat ki. (De ezek a szülő a gyermek/Kamasz és a környezet hozzáállásától függenek.

"tavaly le se töltötte a Krétát, hogy megnézze a jegyeim, szülőire se jár." Ez szerintem a Megengedőbb nevelés nyoma lehet, amelynek célkitűzése: Nagy szabadság, saját tapasztalat alapján történik a tanulás, a gyermeken kicsi a nyomás, életre nevelés, önállóság, bizalmas és tartalmas kommunikációs kézségek kialakulása. Itt mellé rendelt viszony lép fel, vagyis a gyerek egyenlő partner. Hátrányai: kis alkalmazkodóképesség, fokozott agresszió, rossz iskolai teljesítmény, nagy esély a függőségek kialakulására a kontrol hiánya miatt.

Szerintem anyukád próbálja a két nevelési módszertant vegyesen alkalmazni.

okt. 24. 18:28
 6/23 anonim ***** válasza:
0%
Semmiféle irónia nincs.
okt. 24. 18:28
 7/23 anonim ***** válasza:
10%

"... amikor rájössz, hogy 16-nál fiatalabbak is használják az oldalt…"

Kérdező, ugye tudod, hogy a gyakorira 16 éves kortól lehet regisztrálni? Hamarosan törlik a kérdésedet, csak szólok.

okt. 24. 18:52
 8/23 anonim ***** válasza:
0%
Hát az én eredetileg első válaszomat ki a franc töröltette, és vajon miért, miközben semmi szabálytalan nem volt benne? Mellényomtak, mert a mostani 1-est akarták?
okt. 24. 19:07
 9/23 anonim ***** válasza:
32%
Anyuka vagyok,és van veled egykorú,idősebb,és fiatalabb gyerekem is.Van mikor én is azt veszem észre magamon,hogy meg sem dicsértem a gyereket egy jobb jegyért,de az rögtön feltűnik,ha rossz jegy kerül abba az átkozott krétába.Nem direkt csinálom,szoktam is mondani,hogy imádom őket ahogy vannak,ne haragudjanak,érte,tudom,hogy rosszul esik.Azért van ez szerintem,mert a rosszat sokkal nehezebb javítani,mint legalább közepesre megtanulni, illetve ha segítségre, korrepetálásra van szükség, akkor azt szeretném tudni,lehetőleg az előtt,hogy bukásra állna a gyerek.Hidd el nem szándékosan csinálja,de üljetek le,beszéljetek erről.Mond el,hogy rosszul esik,és hogy igyekszem.Biztos,hogy ő is látja,csak jót akar.Egyébként ebben a kréta rendszerben pont ugyanaz a jó,mint a rossz,hogy azonnal látja az ember mi történt,így mire hazaérsz gyakorlatilag nem tudsz újat mondani.Nem tudtok együtt örülni a jó jegynek,és már eleve számokérően várjuk haza a gyereket a rossz jegy,beírás,stb miatt,esélyt sem adva arra,hogy ő magától,a saját szemszögéből adja elő.
okt. 24. 19:27
 10/23 anonim ***** válasza:
18%
Hű de rossz duma ez a "jót akar"! Hát ha jót akar, akkor cselekedjen is jót! Egy ép elméjű ember pontosan azt mondja vagy teszi, amit akar, nem annak az ellenkezőjét. Nem, ez a nő nem jót akar, nem kell védeni csak azért, mert anya: ez a nő le akarja b**ni a gyerekét, mert nem tudja, hogy kell szeretni. Valószínűleg őt se szerették, különben tudná.
okt. 24. 19:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!