Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hova vezethet elvált szülőknél...

Hova vezethet elvált szülőknél, ha az egyik fél rendszeresen a másikat szidja a gyerekek előtt? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

1 éve váltunk el, én kezdeményeztem a válást. Ezt a volt férjem nem tudja megemészteni, azt meg pláne nem, hogy hamar lett új párom is (nem terveztem, de így alakult), akivel a gyerekek is jóban vannak.

Az exem elég sokat iszik, és ilyenkor gyakran verbálisan bántja akit ér. Amíg házasok voltunk ezt szemtől-szemben tette felém, néha a lányunk felé. A válás óta én és az új párom lettünk a céltábla, és a gyerekeknek mondja a szidalmait.

2 hetente 4 napot vannak vele (13F és 15L). Csak érintőlegesen mesélnek az apás hétvégékről, de előfordult, hogy megkértek ne kérdezzek az apjukról, és ne beszéljek róla, inkább hagyjuk az "apa témát", épp elég nekik ott azt hallgatni, hogy folyton engem szid. Én kezdetektől nagyon odafigyelek, hogy ne beszéljek negatívan róla.

Most már egyáltalán nem kérdezek, ha akarnak beszélnek, de félek mi lesz ennek a következménye később? Lehet, hogy addig tömi a fejüket, amíg megutálnak? Hiszen egyik oldalról azt hallják, hogy gonosz vagyok, én meg nem teszek ez ellen semmit. Az adok-kapokba nem akarok belemenni. Kellene csinálnom valamit, vagy ekkora gyerekek már maguktól is átlátják a helyzetet?

okt. 11. 09:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%
Egyik osztálytársam volt hasonló helyzetben. Elege lett a szüleiből és inkább bentlakásos gimibe bent. 18 évesen pedig albiba. Csak ünnepeken beszél velük.
okt. 11. 09:39
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is van ilyen a családban, apuka szintén alkesz, részben ezért váltak el 20 év után. Ő is ugyanezt csinálja és szintén azóta, hogy anyukának új párja lett. A gyerek nagyon szereti az anyját, ezért az lett a végkifejlet, hogy valahányszor ment az apjához és az elkezdte szapulni anyukát, a gyerek eleinte vitába szállt vele, hogy ne beszéljen így az anyjáról, majd egész egyszerűen elkezdett ritkábban járni az apjához. Szerencsére egy nagyobb, most 17 éves és már tökéletesen látja, hogy mi vezetett a szülei válásához, így apuka már nem tudja őt megvezetni.

Nem gondolnám, hogy bármit tenni kell, bár csendben tűrni sem egyszerű, de szerintem az idő majd téged igazol kérdező.

okt. 11. 09:40
 3/13 anonim ***** válasza:
78%
Nálunk családban az volt, hogy a szidalmazó félt megutálta a gyerek, nálunk is az apa volt az, a másikat meg annál jobban istenítette. Az apával meg is szakadt elég hamar a kapcsolata és soha többet nem beszéltek. Csak sajnos ebben a történetben valóban jogosan szidta az anyát, ami később ki is derült, mert ugyanazzal a toxikus, bántalmazó, manipulatív viselkedéssel az anyuka a fiát is tönkretette mentálisan, anyagilag, és végül felnőtt korában vele is meg kellett szakítania a kapcsolatot. Akkor jött rá, hogy amit az apja próbált mindig mondani az anyjáról, az igaz volt. Csak a nő mártírnak adta elő magát. Ilyen is van.
okt. 11. 09:51
 4/13 A kérdező kommentje:

A gyerekek egyelőre szívesen mennek, szerintem azért, mert minden negatívum ellenére a válás óta több a kapcsolatuk az apjukkal, mint előtte volt. Amíg házasok voltunk, minden, ami a gyerekekkel kapcsolatos az én dolgom volt. Hoztam-vittem őket suliba, külön órákra, kirándulni stb. Szabadidőmben legtöbbször apukával kellett foglalkoznom. A gyerekek be voltak zavarva a szobájukba, hogy ne "zavarjanak".

A válást úgy élték meg, hogy bár szomorúak voltak, de a saját tapasztalataik miatt megértették miért döntöttem így. Akkor sokat beszélgettek velem az érzéseikről. Nem tudom az pozitív vagy negatív ha már nem akarnak erről beszélni.

okt. 11. 09:56
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
A férjem szülei elváltak még kamaszkorában, ő az anyjával élt míg leérettségizett, aztán ment főiskolára, mert nem bírta tovább elviselni. Utána vagy albérletben lakott, vagy az apjával. Náluk az volt, hogy hiába az anyja kezdeményezte a válást (és amúgy nagyon csúnya válás volt), utána folyamatosan szidta a volt férjét, meg kitalált róla mindenfélét. A férjem meg szerette az apját, utálta ezt hallgatni, úgyhogy amint lehetett, lelépett az anyjától. Amint lett az apjának új párja, az anyja megszállottja lett a szidásnak, meg a férjemtől várta volna el, hogy kémkedjen, meg jelentsen, mi van az apjával. Na hát ennek az lett a vége, hogy évente egyszer beszélnek, az utóbbi években azt is telefonon, hogy ha rákezdi az anyja, tehesse is le a telefont. Mi, mint család, csak az apját (és az új feleségét) látogatjuk, anyósom az unokáknak is szidta a papát, úgyhogy azóta nem láthatja őket. Egyébként sem a férjem, sem az unokák nem érdeklik anyósomat, ő sem keres minket, mi sem őt.
okt. 11. 10:42
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Szeresd a gyerekeidet, beszélgess velük, hallgasd meg őket, figyelj rájuk. Többet nem igazán tehetsz. A gyerekek nem hülyék, előbb-utóbb megelégelik az állandó bántást, a mérgező környezetet és elfordulnak, vagy egyszerűen nem vesznek tudomást a mondókájáról, egyik fülükön be, a másikon ki.

Beszélni a volt férjjel, szerintem csak olaj lenne a tűzre.

okt. 11. 12:24
 7/13 anonim ***** válasza:
85%
Nálunk ugyanez volt a helyzet, csak én voltam a gyerek, akinek az apja meg az új nője az anyját szidta. Ugyan én csak 6 éves voltam, de már ekkor is egyértelmű volt a számomra, hogy nincs igazuk. Anyámnak egyszer meséltem róla, láttam, hogy rosszul esett neki, onnantól nem szóltam róla. Számomra az egész eredménye az volt, hogy gyorsan rajottem, milyen ember apám meg a nője és milyen anyám. 18 éves korom óta nem beszélek apammal- 50 vagyok.
okt. 11. 13:07
 8/13 anonim ***** válasza:
37%

Az exem elég sokat iszik, és ilyenkor gyakran verbálisan bántja akit ér.

Azt nem értem, hogy engeheted oda egy piáshoz a gyerekeidet, ha az apja, ha nem.

Bírósági határozat? Támadd meg. Én nem engedném egy alkoholistához őket, akkor sem "ha épp józan".

okt. 12. 08:30
 9/13 anonim ***** válasza:
60%
#8 Azt ugye tudod, hogy ha a határozat ellenére nem adja oda a gyerekeket az apának, akkor maga alatt vágja a fát? Szerinted az aszódi gyilkosnak önszántából adta oda a lányait az édesanya? Minden létező helyen feljentette, de senki nem hitt neki, hogy félni kell "apukától", mert apuci előadta a mártírt és még az orvosszakértőt is megvezette.
okt. 12. 08:56
 10/13 anonim ***** válasza:

9-es, mondjuk rálátok, mert ismerősöm - anyuka - alkoholista, és nem, nem láthatja felügyelet nélkül a gyerekét, sőt, el sem viheti, pedig a határozatban az áll, viheti.

Apuka meg a saját anyja nem adják oda neki, és jól teszik.

Az, hogy a bíróság mit határozott, egy dolog, ha apuka töketlen balfsz lenne, a kisfia valószínűleg már nem lenne életben.

Amúgy meg, majd egy alkolholista nyilván elmegy a bíróságra, hogy a nejem nem engedi hogy "egyedül" lássam a gyerekimet. Igaz, hogy piálok. Hogyne.

okt. 13. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!