Hogy viselnéd, ha folyton hazudik a családod neked?
A konkrét családi helyzet átlátásához, hogy ne ismételjem magam, belinkelem egy korábbi kérdésem: (hosszú, unalmas, mazochistáknak ajánlom!)
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__testveri..
Az este jöttem rá, hogy a szüleim tudatosan, többször is a képembe hazudva elhallgatták azt, hogy a húgom és az aktuális pasija beköltözött a mamám üresen álló lakásába, ami kvázi egyenlő azzal, hogy az az övé lesz.
Anyám a lakás tulajdonosa régóta, a mamám (aki enyhén demens és a szüleimnél él) haszonélvező.
Tudom, hogy jogilag megteheti anyám, ezt annak idején meg is megmondtam neki. De azt is, ha a húgom rendszeres pénzelése mellett még meglépik azt is, hogy ő csak úgy kap egy lakást tőlük (konkrétan a mamáméra gondoltam), akkor én ezt az igazságtalan húzást sosem bocsátom meg nekik. Anyám kb. úgy reagált erre, hogy én milyen paranoid vagyok, mit gondolok ilyenre, ezt sosem tennék meg, nem lenne fair, amúgy is utálja a húgom aktuális pasiját, dehogy költözhetnek oda.
Ehhez képest most este vált biztossá a számomra, hogy a hátam mögött ezt meglépték, már ott is lakhatnak hetek óta. Ők nem tudják, hogy tudom ezt.
Ha a dühömet félreteszem, mérhetetlen csalódást érzek, legjobban amiatt, hogy így a pofámba hazudtak egy csomószor. És tudom, arra számítanak, ha majd megtudnám x hónap múlva, hogy ott laknak, majd kicsit morgok, aztán kész, lenyelem a békát. Nem is értenék, mi a bajom az egésszel.
Ha egy érzékletes példát kéne írnom: képzeljétek el, hogy gyerekként azt kapjátok a szüleitektől, hogy "fiam/lányom, itt az akadálypálya, amin kínlódva végig kell menned, ez az élet rendje, és mi végignézzük, hogy horzsolod le a térded, de nem segítünk! Ellenben azt kiabáljuk, hogy úgysem tudod megcsinálni!" Aztán mikor igenis teljesítitek a kihívásokat egyedül, azt látjátok, hogy a testvéretek elsétál az akadálypálya mellett a szüleitekbe karolva.
Mikor pedig szóvá teszitek, hogy ez nem fair, lehordanak mindennek, miért vagytok ilyen rosszindulatúak a tesótokkal meg velük szemben? Hogy aztán ti érezzétek magatokat szar embernek...
Igazad van! Bizonyára azért nem aludtam ma éjjel még egy percet sem, mert eddig még nem jöttem rá, valójában örömet kellene éreznem.
Teljesen rendben van, hogy az egész családom átvert, a szemembe hazudott és hülyének nézett. Ez mind meg kell értenem, hisz legalább a húgom ingyen lakik valahol. Köszönöm, megvilágosodtam!
Kérdező, a múltkori kérdésedben leortad, hogy a kapcsolat megszakításán gondolkodsz. Miert nem teszed meg?
Láthatóan nem szeretnek, nem érdekled őkez, hülyének is nèznek. Akkor?
Én megszakítottam a kapcsolatot a sajátommal, hidd el, felemelő megszabadulni attól egy rossz családtól.
Én sem értem az ilyen nőket, mint te.
Felnőtt, férjezett, így akar élni, így akar majd gyereket nevelni, hogy házhozegy a pofonért. Semmi önbizalom, önbecsülés, határok.
Csak pszichológus segíthet rálátni, hogy nem kell és nem is lehet erőltetni érzést. Mindennek van létjogosultsága. De amíg a "mégiscsak a család,eg a szeretni kell őket" fut a fejedben, nem lesz megoldásod SOHA.
Miért nem szakítod meg a kapcsolatot. Tudsz erre válaszolni?
A húgommal már egy ideje nem beszélek.
Anyámék esetén a mamám a legnagyobb okom, hogy jártunk oda. Imádja a dédunokáját, és mindig elmondja, mennyire örül, ha jövünk. Míg a mamám a lakásában lakott, mindig én jártam hozzá segíteni. Én segítettem fürdésben (máig így van), takarítottam. Szegény már sok mindent kever, elfelejt a demencia miatt, ezt mindig elmondja.
Igazad van. A mamám az egyetlen ok. Másrészt van olyan feladat (fürdetés, a mama mozgáskorlátozott), amit eddig egyedül én tudtam csinálni a családban. Csak én tudom ki- és beemelni a kádba. Sajnos anyámékból kinézem, hogy teljesen el fogják hanyagolni, eddig is csak én ügyeltem rá, hogy a mama személyi higiéniája rendben legyen.
Folyamatban van az idős otthonba kerülés, azt is én intéztem, itt lenne 2 utcára tőlem. Csak hát várólistán van. Anyám egy putris szociba akarta berakni szegényt.
"Azért nem szakítja meg a kapcsolatot, mert ő is anyagi hasznot vár a családtól. Meg javarészt a féltékenység a mózgatóereje, azt akarja őt is úgy kezeljék, mint a tesóját"
Ha azt vártam volna, nem lemondásokkal töltöttem volna a huszas éveim, hanem wellnessezni, nyarani járok, 400 ezres telefon, személyi edző, és a mának élek, mint a húgom.
Egyszerűen alapjaiban megdőlt az igazságba vetett hitem. Azt mindig elfogadtam, hogy minden ember más élethelyzetből jön. Nem irigyeltem senkit, mert a szülei segítették, mert én is azt tenném, ha tehetem.
De azt hittem, testvérként ugyanonnan indulunk, ugyanolyan szülői hátszéllel. Nem ez van.
A tücsök és a hangya módosult meséje. A tücsök dőzsölt, a hangya gürizett, aztán télen a tücsök kiröhögi a hangyát, látod, te lúzer, minek güriztél, nekem lébecolás mellett is meglett ugyanaz, és ehhez semmiről sem mondtam le.
Egyébként mivel megerősítettetek benne ti is, hogy minden okom megvan megszakítani a kapcsolatot, így is teszek. És innentől a jogosan járó esetleges örökségből sem fogok kérni. Ezt is megmondtam annak idején előre. Mert ha morálisan nem tudok velük azonosulni, a pénz sem kéne, mivel igenis azt vallom, a pénznek van szaga.
Engem az egész történetben most jelenleg a sorozatos hazudozás fáj a legjobban. Utána a többi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!