Szerintetek ha valakinek az apja többször csinált öngyilkosági kísérletet az kihat a gyerekre? Ha igen hogyan? Vagy szerintetek ez nem okoz benne semmit?Mit gondoltok erről?
Volt párom tavaly novemberben megpróbálta,ott volt az akkor 3éves kislányom. Azért szerette volna el venni a saját életét,mert mondtam neki,hogy elhagyom és elmegyek a gyerekkel együtt. (Bántott sajnos,szintén a gyerek előtt). Azóta már nem vagyunk együtt,most lesz egy éve,de a kislányom aki be töltötte a 4-et mai napig emlegeti,hogy mit csinált az apukája és amikor meglát egy kést a kislány akkor mondja nekem,hogy ,,Anya tedd le!”.
Igen mély nyomott hagy. Mindegy mennyi idős vagy,sajnos ezek a dolgok örökre ott maradnak. Járunk mind a ketten orvoshoz,hogy együtt felejtsük el.
Persze, hogy kihathat. A labilitás eleve lehet örökölhető.
Elég, ha csak arra gondolunk, hogy olyan helyeken, ahol van pszichikai alkalmassági vizsgálat (pl. fegyveres testületek), ott a kérdőívben nyilatkozni kell arról, ha közeli családtag követett el ilyesmit.
Az meg szintén tény, hogy ismeretlen ember halála is tudja néha sokkolni az embert, főleg ha végignézi, akkor közeli hozzátartozónál ez hatványozódik.
Szerintem nagyon kihat. Piciként úgy gondolja mindenki, hogy a szülei a legnagyobb Istenkirályok és végtelenül bölcs emberek és ahogy telnek az évek, nagyon lassan rájövünk, hogy ez nincs teljesen így és attól függően, hogy kinek mit osztott az élet elkönyvelheted, hogy apád-anyád is csak egy halandó, aki hozhat rossz döntéseket és van olyan hatalom, ami előtt neki is meg kell hajolnia vagy épp egy szerencsétlen kis féreg, aki kapálózik a túlélésért. Hiába nyerted meg az utóbbit, apránként adagolva ez is feldolgozható.
Mikor a szülőd öngyilkosságot kísérel meg, akkor ez a felismerés szerintem azonnal, hideg zuhanyként ér téged és rájössz, hogy akire támaszkodtál volna az életben mekkora egy senki és szinte összedől az egész világ körülötted.
Én időebb gyerek voltam (14-17), mikor anyunak voltak ilyen gondjai. Nálam nem hagyott nyomot, beteg volt, kezeletlen beteg. Szerencsére nem lett baj belőle, mai napig jó egészségnek örvend, azóta megfelelő kezelést is kapott.
De egy fiatalabb, vagy lelkileg labislisabb gyereknél kihathat később a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!