Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet feldolgozni...

Hogyan lehet feldolgozni édesanyám várható halálát?

Figyelt kérdés
Édesanyám daganattal küzd és már nincs sok vissza neki. Minden nap olyan érzés, mintha egy gombóc lenne a torkomban vagy a mellkasomban. Többször gondoltam már arra, hogy hogyan lehet ezt majd feldolgozni, de egyszerűen nem látom a módját. 25 éves vagyok és most fejeztem be az egyetemet. A diplomaátadó ünnepségre sajnos már nem fog tudni eljönni.

jún. 16. 21:49
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
87%
Sajnalom. De mi lenne, ha ezzel akkor foglalkoznal, amikor megtortenik. Amig itt van, addig legyel vele, csak ez szamit most.
jún. 16. 21:53
 2/19 anonim ***** válasza:
98%

Felkészülni nem tudsz, utána pedig adj időt magadnak. Sírj amennyit akarsz, ne fogd vissza az érzéseid.

De addig légy anyukáddal minél többet! ❤️

jún. 16. 22:13
 3/19 anonim ***** válasza:
96%
Én sokat voltam vele....és beszélgettem vele amiről azt gondoltam hogy csak ő tud rá válaszolni,és amiről nem beszéltünk még.és persze arról amiről ő szeretett volna .
jún. 16. 23:18
 4/19 anonim válasza:
96%
Nagyon sajnalom, hogy ezt at kell elned. 20 eve ugyanebben a cipoben voltam... erre sajnos nem lehet soha felkeszulni. Legyel mellette, amig lehet.
jún. 16. 23:31
 5/19 anonim ***** válasza:
96%

Én is azt tudom tanácsolni, hogy próbálj a jelenben maradni, és mindig azt megélni, azokkal az élethelyzetekkel, azokkal a megoldanivaló feladatokkal és azokkal az érzésekkel megküzdeni, amiket aznap hoz az élet.

Szerintem a legtöbb, amit tehetsz, hogy annyi időt töltesz Anyukáddal, amennyit tudsz, és amennyit ő igényel - beszélgess vele, amiről szeretnél és amiről ő szeretne.

És érdemes arra is figyelned, hogy amennyire lehet, pihenj eleget, és próbálj egy kicsit töltődni, erőt meríteni ehhez a nehéz időszakhoz. És ha úgy érzed, merj nyugodtan segítséget, lelki támogatást kérni családtagoktól, barátoktól, barátnőktől - bárkitől, akire számíthatsz - akiknek te is segítenél fordított helyzetben, akár csak azzal, hogy meghallgatod őket.

Sajnálom nagyon, hogy ilyen fiatalon kell elbúcsúznod anyukádtól. Sok lelkierőt kívánok neked!

6/19 A kérdező kommentje:

Kórházban fekszik már egy hete és néhány napja nincs ereje beszélni, enni és inni sem tud, infúzión keresztül kap mindent. A szemét próbálja mozgatni a szemhéja alatt, mintha keresné a hang forrását, de nincs ereje kinyitni. Minden nap ott vagyok mellette, csak nagyon nehéz ilyen állapotban látni. Ha szólok neki és megkérem, hogy emelje meg kétszer a lábát vagy próbáljon meg pislogni, akkor néha megcsinálja. Nem tudom mennyit érzékelhet a környezetéből..

Köszönöm az eddigi válaszokat!

7/19 anonim ***** válasza:
95%
Én nem tudok sajnos adni tanácsot, haszontalan dolgokat írni pedig nem akarok, de nagyon sok erőt és kitartást kívánok ahhoz, ami lesz a továbbiakban!
jún. 17. 00:00
 8/19 anonim ***** válasza:
96%

Azt egészen biztosan érzékeli, hogy ott vagy mellette ha beszélsz hozzá, ha simogatod, ha fogod a kezét.

Apukámat két éve veszítettük el. Amikor az utolsó pár napban már nem tudunk bele beszélni, akkor is lehetett érezni, hogy érzékeli, ha vele vagyunk - akár csak abból, hogy ha fogtam a kezét, akkor picit megszorította az enyémet, vagy valahogy máshogy reagált rá.

Nagyon valószínű, hogy Anyukádnak is szüksége van komolyabb fájdalomcsillapításra az állapota miatt. Nekünk akkor nem mondták az orvosok és a nővérek, de utólag nagyon valószínűnek tartom, hogy Apu az utolsó napokban valamilyen morfiumszármazékot kapott intravénásan, hogy megkíméljék a fájdalmaktól, és ezért nem volt már öntudatánál, vagy néha épp csak egy kicsit. Így valahogy sokkal békésebb volt az egész, mint amire fel voltak készülve lelkileg - már amennyire erre fel lehet készülni, és segített az elfogadásban az a tudat, hogy humánusabb volt így, hogy mindent megtettek azért, hogy ne szenvedjen.

jún. 17. 00:03
 9/19 anonim ***** válasza:
95%
A gyászfolyamatod már megkezdődött, anticipációs gyásznak hívják, ez a gyász első szakasza. Magától értetődő, hogy nem tudsz a jelenben maradni, nem is kell, ez az előgyász pont arra való, hogy simábbá tegye az átmenetet a haláleset utáni gyászhoz. Már készül rá a lelked. Ez egy szinte elviselhetetlenül rossz időszak, de mégis elviseled, mert muszáj. Van, ami fölött, bármennyire szeretnénk, nincs hatalmunk, nem marad más, mint mély fájdalommal tudomásul venni. Ha bekövetkezik, ne siettesd a felépülést, meg kell adni annyi időt neki, amennyit te igényelsz, és a gyászban bármilyen érzés megengedett. Beszélj róla sokat a bizalmasaiddal, ne akarj mások iránt tapintattal lenni, bizonyára van olyan rokon, barát, aki ezt be tudja fogadni.
jún. 17. 00:05
 10/19 A kérdező kommentje:

Sajnos az éjszaka édesanyám végleg feladta a harcot 😭

Nagyon szépen köszönöm az összes választ a kérdésemre!

jún. 23. 05:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!