Ha betöltöm a 18at akkor kérelmezhetem hogy ki legyen a gondviselő és kinél lakjak a szüleim beleegyezése nélkül?
"Hihetetlen, hogy valaki nincs tisztában a nagykorúság jogi mibenlétével."
Többek között azért, mert a szülők nem arra nevelik őket, hogy nőjenek fel, hanem arra, hogy akár még 4o évesen is otthon lébecolhatnak majd, ha akarnak, mert ők nem fogják kirakni otthonról a saját gyereküket. :D
Szerintem a kérdező a legkevésbé arra volt kíváncsi, hogy a 18. születésnapja 0. órájától, vagy csak másnap csinálhat azt, amit akar az életével, hanem sokkal inkább arra lenne kíváncsi, ha még pl középiskolában tanul (nagy valószínűséggel így lesz), vagy esetleg tovább szeretne tanulni és nem akar a továbbiakban az anyjával élni, akkor mik a lehetőségei?
Persze, el lehet költözni nagy dirrel-durral, meg el is tarthatja magát már másnaptól, de azért nem ártana életszerű, használható tanácsokat is adni.
Kérdező, ha még iskolába jársz és ha tovább szeretnél tanulni, mindenképpen tisztázd a szüleiddel, kérdezd meg pl apukádat, ha hozzá szeretnél költözni, ebben támogat-e, tudja-e finanszírozni az oktatásodat?
Lehet, eddig ő fizette a gyerektartást anyukádnak, de 18 éves kor föltött már rokontartásnak nevezzük és mások a szabályok is. Ha hozzá költöznél, mik a jövőbeni terveid?
31-es, én is ezt gondolom. Manapság egyre tovább tekintenek gyereknek valakit. Ez abban is megnyilvánul, hogy sokan nem hiszik el, hogy 18 évesen teljessé válik az önrendelkezésük. Az önállótlanságra nevelés okozza ezt.
Kérdező, ha akarsz, akár külföldre is költözhetsz az engedélyük nélkül.
#32 Szerintem meg mindenki úgy próbál meg segíteni a válaszával, ahogy érti a kérdést, mert nyilván maga a kérdés sem egzakt, rengeteg féle variációban el lehet képzelni, milyen jövőbeli kimenetelek lehetnek.
A pontosan mikortól problémaköre váltott ki vitát, amit - szerintem - nem habosítottunk túl. Számonkéred az életszerű tanácsok hiányát rajtunk - pedig volt ilyen - miközben te is csak találgatsz, és további pontosító kérdéseket teszel fel.
Akkor?
34 szerintem ebben a szituációban teljesen lényegtelen, hogy a 18. születésnapján, vagy másnap húzhat el otthonról bejelentés nélkül, az sokkal fontosabb kérdés, hogy ki fogja eltartani, amíg pl. be nem fejezi a középiskolát? Miből fog megélni, ha összerúgja a port a szüleivel? Szeretne-e pl továbbtanulni, ha igen, azt ki fogja finanszírozni, főleg, ha az anyjától szó nélkül lelép és esetleg anyuka érdemtelenségre hivatkozva megtagadja a nagykorú gyereke eltartását?
Eleve nem lehet túl tájékozott a kérdező, ha 18 év fölött "kérelmezni szeretné, ki legyen a gonviselője", tehát neki kifejezetten nem jó tanács az, hogy menjen bátran világgá, hiszen megteheti, mert már nagykorú lesz. Igen, de csak papíron...
#35 És ki állított mást? Nem az volt a tanács, hogy menjen világgá, hanem hogy ha ezt szeretné, és gondol a többi körülményre is, akkor megteheti.
Az pedig lehet fontos, hogy mikortól, ha előtte van még, és a lehető leghamarabb szeretne menni.
De ez nem a kérdező számára tanácsként hangzott el, íródott le, hanem feltételesen, mint lehetőség, ha rá ez igaz. Mert ahogy korábban is írtam, teoretikusan beszélünk erről, mivel a pontos körülményeket nem ismerjük. Mindannyian információhiányban mondjuk, amit mondunk.
"Ez abban is megnyilvánul, hogy sokan nem hiszik el, hogy 18 évesen teljessé válik az önrendelkezésük."
És ennek kapcsán az sem jut el a tudatukig, hogy ha addig szar életük volt is, 18 éves koruktól szabad emberek lesznek, akikkel csak akkor szúrhat majd ki bárki, ha ők maguk beleegyeznek. Abban a tudatban felnőve, hogy sose lesz szabadulásuk az addigi szar életüktől, sokkal rosszabb hatással van rájuk a szülők válása is, meg minden egyéb trauma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!