Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Aggódom apukám egészségügyi...

Aggódom apukám egészségügyi állapota miatt. Mit tehetnék én?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az utóbbi időben aggódom apukám egészségügyi állapota miatt.

56 éves lesz nyáron, szakács a szakmája, dolgozott is benne sok ideig, azonban kb. 15 éve egy gyárban robotol, 12 órazik, éjszakás és nappalos műszak.

Elmondása szerint a nappalos műszak nem annyira vészes, de az éjszakázás kiborítja.

Fáj a térde, és le sem lehet ülni a munkahelyen.

E mellett amikor éjszakás akkor kb. 5-6 órát alszik (nincs diagnózis, de szerintem alvási apnoéja is van, ami méginkábn veszélyes..) 3:15 órakor kel és 3 óra csak az út a munkahelyig. Tehát 5-6 óra csak az utazás napi szinten.

Mondanom sem kell, hogy éhbérért, de ettől most tekintsünk el..

Régebben nem fogtam fel, csak most látom igazán, hogy mit meg nem tesz értünk. 3-an vagyunk testvérek, voltak nehezebb időszakok, de sosem nélkülöztünk és anyával mindent próbáltak megadni nekünk, amire szükségünk volt. Jól nevelt "gyerekek" voltunk/vagyunk, így nem voltak soha irreális igényeink.

A húgom 16, a nővérem 23, Én pedig 20 éves vagyok.

A húgomra teljesen költenek, hisz nincs keresetük, a nővérem és nekem pedig az étel része az, amit fizetnek, amit én ellenzek, hisz dolgozok, megtudnám venni magamnak a dolgokat, de sok veszekedés volt már ebből és hajthatatlanok olyan tekintetben, hogy én álljak minden olyan dolgot, ami rám tartozik.

Az anyagi részével nincs probléma a családnak, elvagyunk, vannak nálunk sokkal de sokkal rosszabb helyzetben lévő családok. Nyilván lehetne jobb is, de nincs okunk panaszra.

Azonban az egészségügyi állapot szerintem nem játék. Ha így folytatja apukám, nemhogy a nyugdíjat, de szerintem még a 60. évet is alig fogja elérni..

Cigi, energiatal, kávé (különben nem bírná az éjszakázást), 5-6 óra alvás jobb esetben is, térdfájás..

A családban mindenkinek "kényelmes" munkája van. Anyukám 2 órára van otthon legkésőbb, nem végez fizikai munkát, nem éjszakázik, nővérem szintén hasonló.

Én habár 6 órakor kelek és este 7re érek haza, én sem panaszkodhatok, mert irodában dolgozom és egyébként is azért érek haza ilyen késő, mert edzeni járok.

Szóval anyukám és a nővérem nem nagyon fogják fel, hogy milyen nehéz is lehet neki.. Én aggódom csak érte ennyire, és szerintem érthetően..

De azt érzem, hogy apukám sem akar változtatni, hiába "szenved". Attól fél, hogy nem talál munkát, ha pedig igen, akkor azt már ilyen "idős" korban nehezen fogja megszokni..

Nem tudom, tudok-e valamit tenni? Nem nézhetem azt, hogy saját magát viszi konkrétan a sírba.. Már azt is felajánlottam, hogy inkább menjen el közmunkára én pedig segítem őket havi X összeggel (én sem keresek olyan jól, sőt, de nekem belefér, ha az egészségéről van szó..) így majdhogynem ugyanaz lenne a helyzet.

ápr. 4. 18:28
1 2
 11/20 Katona Dius ***** válasza:
100%

Sajnos nem tudsz csinálni semmit, amíg ő nem tér jobb belátásra. Hasonló helyzet volt nálunk is, apu fuvarozó volt, nem volt rakodója, egész nap vezetett és rakodta a több tonna árut, sok helyen nem volt targoncás, aki leszedte volna a raklapokat, kézzel kellett a legtöbb helyen pakolni le a kocsiról. Volt, hogy 2-3 órákat aludt, mert annyi volt a munka. Szét volt menve a dereka, voltak egyéb bajai, évekig rimánkodtam neki, szálljon már le a kocsiról, van több szakmája, keressen azokban valami munkát. Hosszú évekig hiába téptem a számat. Egyszer valahogy megszállta az ihlet, vagy eleget téptük a szánkat én is és a barátja is (aki autóvezetést oktat). Egyszer gondolt egyet, ő kiváltja a vállalkozóit és elmegy ő is oktatni (megvolt a képesítése hozzá). Így az elmúlt 4 évben már oktatóként dolgozik, fizikailag sokkal-sokkal kevésbé megterhelő. Nagyobb rajta a felelősség az igaz, de legalább a testét kevésbé gyilkolja.

Amíg apud nem jut el arra a pontra, hogy ő maga akar változtatni, addig hiába csinálsz sajnos bármit.

ápr. 4. 20:40
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Három óra alatt Zalából Budapesten vagyok... Hol laktok, hogy semmi munka normális távolságon belül?

Ma a. 12 óra húzós, én ápolónőként csinálom, de azért az se mindegy, hogy egyik héten csak három, másik héten négy napon kell bemmenni.

ápr. 4. 21:02
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, nekem is felüdülés olvasni egy normális, nem mérgező családról, akik nem vágják egymás alatt a fát teljes gőzzel!

Esetleg egy kisebb kifőzde nincs a közelben? Szakácsokat oda is szoktak keresni, ott lehet, egy picit normálisabb lenne a helyzet, mint egy hagyományos étteremben. Esetleg nincs szakács kolléga, akivel jobb viszonyban maradt. Még lehetne tőle is kérdezni, tud-e valami lehetőségről.

ápr. 4. 21:33
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Hát az a baj, hogy nem vagyok biztos benne, hogy a szakácskodással előrébb lenne, ha testileg rottyon van már. A konyhán is legtöbbször alap a 12 óra, de olykor még több is, gyakran nem jelentenek be vagy nem annyira, amennyire kéne, aztán nem fizetnek ki, apukádnak pedig 56 évesen ez a nyugdíja miatt sem mindegy na és persze a szakács is egy kőkemény fizikai meló. Max annyi az előnye, hogy nincs éjszakázás, de ha cserébe mondjuk rendszeresen kell 12 órán felül maradni, mert nem jött be a kolléga meg túl sok a vendég meg blablabla, akkor nem biztos, hogy megéri.

Mindenesetre első körben legalább a dohányzásról leszokhatna apukád. Az rendszeres energiaitalozás helyett is igyon inkább kávét, annál a cukros, rengeteg loffeint tartalmazó löttynél bármi jobb.

ápr. 4. 23:29
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Az ő életvitele ellen semmit nem tehetsz. Ennyi idősen már nem kapkodnak az emberekért, max ha valamiben nagyon profi és hírhedt is róla a szakmában, de az ritka. Mondhatod neki, hogy te nem sértődsz meg azon, ha kevesebbet segít nektek, már elég nagyok vagytok, hogy gondoskodjatok magatokról korosztályotok szerinti szinten. Már én se engedem apámat, anyámat a nagy melókhoz, max tanácsot kérek tőlük, de isten ments, hogy pl faterom felássa a kertet helyettem. Régen meg is csinálta volna, nem normalis.
ápr. 5. 07:31
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Elsőre kellemetlen gondolat, de mi lenne, ha kiszámolnád, hogy hová vezet anyagilag, ha holnapután lebetegszik: kórház, rehab hónapokig. Ugye akkor nem csak az a mínusz, amivel a táppénz kevesebb a keresetnél, hanem amit a család pluszba kiad a naponkénti látogatás, és ellátmány finanszírozására. Ha ezt fixen mínusznal veszed , lehet 100 -150 mínusz is akár, de ha a munkából eljövő látogató mínusz óráit és utazásait is kiszámolod, akár a duplája.

Nem hiszem, hogy ennyivel kevesebbért, ne lenne a közelben valami hely. Egy barátunk, a két pörgős állását, egy óvodai udvaros bácsi állásra cserélte le, amikor félig kirepültek a gyerekei . Nem kell egy férfinek a halálig hajszolnia magát. Egy jó apa , reménybeli nagyapa, sokkal többet ér ennél.

ápr. 5. 09:55
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Egy portás állást is el lehetne csípni valahogy.
ápr. 6. 07:52
 18/20 anonim válasza:
100%
van jogosítványa apukádnak?
ápr. 6. 19:12
 19/20 A kérdező kommentje:

Igen, több, mint 35 éve vezet rendszeresen.

ápr. 6. 19:29
 20/20 anonim válasza:
68%

nem tudom melyik városba éltek,

de b jogsival lehetne futárkodni pl:wolt vagy foodora,vagy ami a legjobb ilyen korba és ilyen vezetési rutinnal az a taxizás lenne szerintem,összedobni taxis tanfolyamra,meg bérelni autót,

ápr. 6. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!