Milyen idegrendszeri betegsége lehet édesanyámnak?
Egyelőre nem akar orvoshoz menni, semmiképp. 70 évet betöltött.
Az a helyzet, hogy kb 1 éve észrevettem, hogy nem tud már figyelni beszélgetés közbe, azaz, a 4 ik es 5 ik mondat után kikapcsol, es csak hallgat. Kb szerintem addig tudja követni. Utana mar ha kérdem, ertette e, mondja hogy persze. De nagyok a gyanús csendek.
Meg folyton témát vált, beszelek egy dologról, neki arról beugrik egy masik tema es arról még egy.
Mondtam hogy zavaró, hogy eltávolodunk a beszelgetes fonalától folyton, de azt mondja hogy ő csak “asszociál” más témákra, pont azert mert neki így vág az agya.
Ami legaggasztóbb, ez, hogy par mondat utan kimerül, es erzem, hogy mar nem tud követni. Ha megis folytatom a beszelgetest, szól elhaló hangon, hogy rettenetesen kifarasztotta a beszelgetés és nem tud mar koncentralni es felfogni amit mondok, tehát teljes stopp van es csak néz maga elé, néz kétfelé ahogy mondják.
Tehat mindössze 1-2 mondat megy jól, utana mar a komplexebb törtenesek elmesélése felejtős.
Rengeteget kerdez vissza, elmondok egy dolgot 4 szer, utana megkerdi, mondom 4 szer mondtam mar, adtam valaszt, azt mondja nem emlekszik.
Az egesz beszelgetesunk magyarazkodasból áll, azaz mondok 1 mondatot es 50 mondatot magyarazkodom, azaz magyarazom az elsőt. Es utana kovetkezik, az elhaló hang, hogy ok, kimerült.
Utóbbi hetekben keresi a szavakat is, nem jutnak eszebe szavak.
Ez alzheimer lenne? Vagy vaszkularis demencia? Tudom, hogy orvoshoz kell menni, de ha valakinek volna valami idevágó tapasztalata es megosztaná, hálás lennék. Tudni akarom, hogy ti mire tippeltek?
Köszönöm 30 as!
Igazan meghatóan reszletes valaszt adtál, idöt fektettél ebbe.
Valóban nagyon nehéz hozzatartozóként is mert en nagyon szerettem beszelni anyukámmal, es mindig, maig alig varom, hogy jót beszeljunk es nagyon frusztraló latni, hogy mar nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!