Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen idegrendszeri betegsége...

Milyen idegrendszeri betegsége lehet édesanyámnak?

Figyelt kérdés

Egyelőre nem akar orvoshoz menni, semmiképp. 70 évet betöltött.

Az a helyzet, hogy kb 1 éve észrevettem, hogy nem tud már figyelni beszélgetés közbe, azaz, a 4 ik es 5 ik mondat után kikapcsol, es csak hallgat. Kb szerintem addig tudja követni. Utana mar ha kérdem, ertette e, mondja hogy persze. De nagyok a gyanús csendek.

Meg folyton témát vált, beszelek egy dologról, neki arról beugrik egy masik tema es arról még egy.

Mondtam hogy zavaró, hogy eltávolodunk a beszelgetes fonalától folyton, de azt mondja hogy ő csak “asszociál” más témákra, pont azert mert neki így vág az agya.

Ami legaggasztóbb, ez, hogy par mondat utan kimerül, es erzem, hogy mar nem tud követni. Ha megis folytatom a beszelgetest, szól elhaló hangon, hogy rettenetesen kifarasztotta a beszelgetés és nem tud mar koncentralni es felfogni amit mondok, tehát teljes stopp van es csak néz maga elé, néz kétfelé ahogy mondják.

Tehat mindössze 1-2 mondat megy jól, utana mar a komplexebb törtenesek elmesélése felejtős.

Rengeteget kerdez vissza, elmondok egy dolgot 4 szer, utana megkerdi, mondom 4 szer mondtam mar, adtam valaszt, azt mondja nem emlekszik.

Az egesz beszelgetesunk magyarazkodasból áll, azaz mondok 1 mondatot es 50 mondatot magyarazkodom, azaz magyarazom az elsőt. Es utana kovetkezik, az elhaló hang, hogy ok, kimerült.

Utóbbi hetekben keresi a szavakat is, nem jutnak eszebe szavak.

Ez alzheimer lenne? Vagy vaszkularis demencia? Tudom, hogy orvoshoz kell menni, de ha valakinek volna valami idevágó tapasztalata es megosztaná, hálás lennék. Tudni akarom, hogy ti mire tippeltek?

márc. 10. 11:44
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
47%
Anyám már 40 évesen is ilyen volt, pánikbeteg, kapkodós, gyenge idegzetű.
márc. 10. 15:54
 22/33 anonim ***** válasza:
56%
Szerintem se demencia ez, de ha ezt sugallod neki, nagyon rossz hatással leszel rá, összezavarod, és már nem fog bízni magában. Inkább dicsérd meg, vagy ismerd el ha te sem tudsz valamikre figyelni, ne fogd arra hogy mert ő idős. Hihetetlen jól tud esni ez bárkinek, pláne időseknek akiket a demenciával nyaggatnak folyamatosan és gyanakodnak. Szerintem a gyanakvás és félrediagnosztizálás konkrétan hozzátesz a szellemi leépüléshez.
márc. 10. 18:30
 23/33 A kérdező kommentje:
Ezt mondta is, 9 es. Pont amit mondasz
márc. 10. 18:43
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, semmit nem veszít anyukád, ha elviszed szakorvoshoz, kivizsgálják, ha nincs semmi baja, mindenki örül, ha mégis gondja van, legalább el tudják kezdeni a kezelését.

Ha én lennék a helyedben, mindenképp elvinném, veszíteni valód nincsen. A vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, memória teszt, beszélgetés.

márc. 10. 18:43
 25/33 A kérdező kommentje:
Jól van, de nem akar menni. Mit lehet tenni. En is tudom mi a legegyszerűbb
márc. 10. 18:45
 26/33 anonim ***** válasza:
64%

Látatlanban kezdődő demenciának tűnik, de nem vagyok szakorvos. Lehet vinni erre-arra orvoshoz, de ez igazából visszafordíthatatlan folyamat, max azért van értelme elmenni vele dokihoz, hogy mondjon valami tippet arra vonatkozólag, hogy hány évig tudja még ellátni magát.

Ha tényleg demenciáról van szó, akkor kb. most kellene már legalább tájékozódni idősotthonok tekintetében, feltéve ha nem akarsz/tudsz állandóan vele foglalkozni és figyelni rá.

márc. 10. 23:56
 27/33 A kérdező kommentje:
Kösz
márc. 11. 00:15
 28/33 anonim válasza:

Szerintem tipikus nagyszülő... Bocsánat, nem szeretnék poénkodni, de az én nagyim is ilyen 🥰 de elfogadom, mert tudom, hogy nem érdekli sokszor, amit mondok 😄 ilyenkor hagyom beszélni. Ennek ellenére 80 elmúlt és nyuggerklubbal jár táncolni, kvízestekre, felolvasásokra, minden nap program, túra, szóval jól van.

Édesanyád kimozdul? Jár társaságba? Úgy a magánélete pezseg valamelyest?

márc. 11. 07:31
 29/33 A kérdező kommentje:
Nem jár sehova es korábban se járt es most mar ezen nem akar valtoztatni
márc. 11. 09:59
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is ez a legnagyobb valószínűséggel demencia. A másik lehetőség depresszió, mert a kezeletlen depresszió is okozhat figyelem-és memóriazavarokat. Ezt nevezik pszeudodemenciának, mert ez reverzibilis lehet kezelésre. A valódi demencia sajnos nem visszafordítható, de lassítható a lefolyása, valamint ebben az esetben a beteg még az enyhébb fázisban el tudja rendezni, mi történjen vele. Pl. ki legyen a gondnoka, ki gondozza, ha súlyos állapotba kerül.

Tudom, iszonyú nehéz lehet valakinek ezzel szembesülni. Különösen egy művelt, értelmiségi típusú embernek, de bárkinek. Annak is, aki nagyon önálló volt korábban. A családtag, barát ilyenkor csak annyit tehet, hogy felhívja erre a figyelmet, mert egy felnőtt embert ebben az állapotban még nem lehet erővel vinni orvoshoz. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az időben felismert demencia tünetei egy ideig mérsékelhetőek, az életminőség valamennyire javítható. A lényeg, hogy nem szégyen ez a betegség, nem von le senki értékéből. Tilos a beteget megalázni, ledegradálni. A legokosabb ember is áldozatul eshet ennek. Ráadásul egyre több beteg van világszerte, egy ma fiatal vagy középkorú ember már nagy eséllyel számíthat arra, hogy demens lesz, ha megéri az öregkort.

Együttérzésem a kérdezőnek, mert ez a hozzátartozóknak is nagyon nehéz.

Amíg nincs diagnózis és nincs orvosi ellenjavallat, lehet gingko biloba készítményeket szedni, mérsékelten koffeint fogyasztani. A szellemi dolgokkal való foglalkozás is lassíthatja a lefolyást. Olvasson pl., vagy tanuljon nyelvet, rejtvényezzen, stb., a lényeg, hogy ne csak kétkezi elfoglaltságai legyenek.

márc. 12. 20:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!