Miért nem bírnak elválni a szüleim, mikor jobb lenne mindkettejüknek külön?
99%-ban megszokás és anyagi indok.
Ennyi a nagy helyzet. Amit ti tehettek: elköltözni, amint lehet és akkor ez a fajta állandó stresszhelyzet megszűnik.
Nálunk is ment a vita, ordibálás és sorolhatnám, nagyszerű volt így felnőni, de amint tudtam el is húztam.
Társbérlet, viszont ott legalább nyugtom volna.
Az én szüleim elváltak, apám csak minimálisan fizetett anyámnak, ha nem tudunk a nagyszülőkhöz költözni nem tartom kizártnak, hogy nevelőotthonba kerültünk volna. Így is nehéz volt. Nálunk nem volt olyan, mint egy előző válaszolónál, hogy vajas kenyéren éltünk egy hétig, mert nagyapám mindig észrevette, ha anyám éppen nem tudott elég ételt vásárolni, és akkor jött hogy menjünk enni. Szóval lehet ezért nem váltak el eddig.
Van a családban olyan házaspár, akik szintén idegesítették egymást (még a férj meg nem halt), mégsem váltak el. Most hogy meghalt, meg hiányzi ka feleségnek. Ilyen ez.
A szüleim szétköltöztek, majd elváltak. Apám eltűnt, semmi gyerektartást nem fizetett. Anyám állandóan túlórázott, én meg ezalatt gondoskodtam a testvéremről. Akkor azt hittem, hogy anyám karrierista, annyit dicsérte a munkahelyét, de már tudom, hogy inkább önvédelmi szöveg volt, kenyérre kellett a plusz pénz.
Megoldottuk, de a családi kapcsolatok nem álltak helyre. Az üvöltözős időszakban a testvéremmel egymásba kapaszkodtunk, utána meg túlélni próbáltunk, végül elhidegültünk a furcsa felállás miatt. Nekem anyjaként kellett foglalkoznom vele, anyámat meg alig láttuk, akkor is ideges volt. Most mindenki külön békében elvan. Nem mindig fáklyás menet a válás.
Beszélgess velük. Mondd el nekik, hogy nyugodtan elválhatnak, miattad nem kell együtt maradniuk, sőt szerinted jobb is lenne, ha elválnának.
Sokan egyébként anyagi okok miatt maradnak együtt. Nem tudom, nálatok mi a helyzet.
50 évesen még nem idősek, még sok boldog év állhat előttük mással, vagy akár egyedül is. Mert sokszor még egyedül is jobb, mint egy rossz kapcsolatban.
Igen, elvált szülők gyermekeinek javarésze nehezen viseli a dolgot és lelkileg is viselik nyomát.
Az, hogy a problémájukat, érzelmeiket nem tudják megfelelően kezelni, azt jelenti, hogy lenne mit tanulniuk még a koruk ellenére.
Az együttmaradásnak sok oka lehet, de a legtöbb esetben:
van gyermekük és azzal is tisgtában vannak, hogy egyedül nem élnének meg.
Nekem pl 340 ezer az albi, rezsi és egyéb fizetni valók, kaja, alap tisztálkodási szerek stb.
Ez a totál alap megélhetés. Ami pluszt fizetek az a 3 havonta feltöltött teló kártyám, meg internet itthonra. Semmi extra.
A hobbik más téma, mert lényegében a munkám is, így az a keret teljesen külön van tartva és elszámolva.
Vagy már annyira idős, hogy finoman elkezdj ezen dolgokról beszélgetni szüleiddel.
Kezdj beszélgetést velük kettesben, s ha látod rajtuk, hogy nyugisabbak merj kérdezni tőlük.
Pl milyen egyedül lakni?
Milyen kiadások vannak.
Szerinte mi a legnehezebb dolog az életben?
Meg hasonlók.
Anyum is sokáig elzárta ezeket a témákat, de fokozatosan anno egnyitottam, azóta pedig beszédesebb, főleg hogy már felnőttünk.
Legyél megértőbb és empatikusabb.
Pl ha vacak napja van nézd el a stikkjüket. Persze finoman lehet mondani nekik, hogy beszéljenek, viselkedjenek.
Mert ha pl miattatok vannak együtt, akkor a vitát se előttetek kellene paraszt módra nyomni.
Anyám és jelenlegi párja pl mai napig leülnek, elkortyolnak valami innit és megbeszélik a dolgokat normális hangnemben.
Fatherommal ez nem ment a mindennapokban, de a válást békésen, barátságosan zárták.
Mai napig ha valami help kell segítenek egymásnak, annak ellenére, hogy marták egymást anno.
Egyszerűen nem passzoltak egymáshoz.
Sokan vannak hasonló cipőben.
köszi a válaszokat, az otthonról elköltözés nem rég valósult meg. Amellett hogy egymásra rossz hatással vannak, a mi életünket is őrült módjára próbálják befolyásolni a testvéremmel. Amit valahol megértek, de tényleg sok amit művelnek.
Az anyagi gondok nem lehet kizáró ok a válásra, régebben sem volt, mert apám igen jól keresett, és anyám sem keresett rosszul. Nem tudom pontosan mik a jogszabályok, de az apám simán ki tudta volna fizetni a gyerektartást.
Én egyetemre járok jelenleg nappalisra, de valszeg azt is ott kell hagynom mert főállásban kell dolgoznom ha fizetni akarom az albit. Bár ezt annyira nem bánom. Az egyetemet is ők erőltették, főleg egy olyan szakot amihez semmi érzékem sincs.
De ha elköltöztetek már otthonról mit zavar, hogy ők marják egymást?
Csinálják, ha nekik ez jó, de megjegyzem, miután végre elköltöztem otthonról, nem nézek haza.
Tudják, hol lakok, de nem jöhetnek be a kapun, ha hívnak, nem veszem fel... amikor ÉN úgy döntök van félórám a szokásos műsorhoz, akkor hazamegyek, meghallgatom mindenki mekkora szr, foglalkozom a macskákkal meg a kutyával, aztán húzok is el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!