Hogyan tudtatok kiszakadni a "mi csak jót akarunk neked" szülői nyomás alól?
Már az is baj, ha jót akarnak a szüleid? Másnak az a "nyomás", ha a szülei semmibe veszik, nem támogatják.
Gondolkodj el ezen. Jah, és érdemes velük megbeszélni, őszintén, nem itt gyakorin.
elköltöztem :D
Azóta pedig minimális kapcsolatot tartok velük.
Nem írod, hány éves vagy. A serdülőkkel épp az a baj, hogy még nem elég bölcsek/tapasztaltak ahhoz, hogy átlássák a dolgokat, de már nem hiszik el, amit a felnőttek mondanak. Van, amikor jobb rájuk hallgatni, de döntés előtt mindig kérdezd meg, MIÉRT gondolják úgy, ahogy.
Ha már annyi idős vagy, hogy el tudod magadat tartani, és még mindig beleavatkoznak az életedbe, akkor először is meg kell próbálni kikommunikálni a dolgot. Ha ez nem segít (ahogy az előző is mondja, van ilyen), leginkább egy dolgot tudsz tenni: minél kevesebb dolgot mondj el nekik, és amennyire lehet, csak az utolsó pillanatban, vagy amikor már minden el van döntve. Kész tények elé állítod őket, hogy ne legyen mozgásterük beleszólni.
Ha lehet, költözz el. Amíg az anyád szállásol, főz, mos, takarít rád, némileg jogos igénye, hogy beleszólása is legyen.
#6 Hát benézted.
Pl. az anyós kitalálta, hogy nekem új bankszámla kellene, mert valahol hallotta, hogy az a bank nem jó, ahol szerinte én vagyok. A bank se stimmelt, mindenesetre keresett nekem egy általa kiválasztott banknál egy ügyintézőt, elmondta, mennnnnyire bankot akarok váltani, majd megadta neki a számom. Felhívott az ügyintéző, hogy na mikor mennék be személyesen, azt se tudtam, miről beszél, azt hittem valami csaló, aztán mondta, hogy YX (anyósom) kereste fel.
Vagy. Valami kedvezőflottás oldalon új előfizetést kötött a férjem nevében online, majd hívta a férjem a Yettel, hogy ez és ez. Ő meg mondta, hogy köszöni, de nem ő kérte ezt. Mivel minden adata meg lett adva, könnyű volt kideríteni, hogy az anyja áll emögött. Hibába lett visszamondva az egész, kiszámláztak 30 ezret, mert az anyja egyedi telefonszámot kért neki. Az se kis meccs volt, hogy ne kelljen kifizetni.
Szóval nem arról van szó, hogy érzelmileg nem vált le, hanem hogy az anyja mindenre feljogosítva érzi magát.
@6 Nem kell ahhoz semmiről beszámolni, hogy valaki családtag intézkedjen a nevedben. Anyám hobbija például, hogy ha hazautazom, akkor foglal nekem időpontot akárhová. Mert menjek már fodrászhoz/kozmetikushoz/fogorvoshoz/akárhová, a Marika annyira jól tud hajat vágni!
Nyilván nem megyek már évek óta oda, ahová ő foglal nekem időpontot, mert 150 kilométerre élek tőle, de akkor is intézkedik, aztán meg megy az érzelmi zsarolás, hogy "de hát én csak jót akartam!" Leszarom, anyu, azt az időpontot te fogod lemondani, nem én.
7,8 Oké, ez főleg helyzettől függ. Mi kitaláltuk, hogy eladjuk a házat, máshol akarunk élni, kiválasztottuk a települést, konkrét ingatlant is. Aztán jelentettük csak be. Ha hamarabb beavatjuk a terveinkbe, nekiállt volna ingatlant keresni nekünk, persze kétgenerációsat, mert nyilván nekünk is jobb, ha vele lakunk...
Ennyi év után már elég jól érezzük, mit nem szabad előre elmondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!