Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnál, ha az egyetemista...

Mit szólnál, ha az egyetemista gyereked, aki az anyagi támogatásodra szorul, bejelentené, hogy abbahagy valamit, ami miatt magasabb az ösztöndíja?

Figyelt kérdés

Még mielőtt valaki jönne háborogni a gyerek szón, mint minden kérdés alatt, ahol nem konkrét személy van megnevezve, leszögezném, hogy a gyereket nem úgy kell érteni, hogy nem felnőtt, hanem úgy, hogy fiad/lányod, csak nincs megnevezve, hogy fiú vagy lány, mert általánosságban van feltéve a kérdés.

Nem rólam szól a kérdés, egy munkatársam kért tőlem tanácsot, és elgondolkodtatott az eset. Azért fogalmazok ködösen, mert nem tudom mennyire mehetek bele a részletekbe.

Szóval adott az alaphelyzet, nappalin tanul, nem tud levelezőre átmenni, tanév közben nem igazán tud munkát vállalni az órarendje miatt, ha lát alkalmi melót meghirdetve, elvállalja, nyáron dolgozik, de ez elég kevés, ennyiből nem jön ki a jelentős támogatásotok nélkül. Kiadásokat már nem igazán lehet hová csökkenteni nála, koliban lakik, bejárás nem opció a távolság miatt, szórakozni nem igazán jár, max félévente egyszer, drága hobbi nincs.

A tanulmányai közben adódott úgy a helyzet, hogy a családi körülmények megváltoztak, tudjátok ugyanannyival támogatni, mint előtte, de ez nektek kényelmetlenebb. A gyereketek elvállalt egy lehetőséget, ami miatt kb 35 ezerrel magasabb az ösztöndíja, elsősorban azért, mert releváns tapasztalatot nyújtana neki egy nyári munkához, amire korábban tapasztalat híján nem vették fel, amikor bevállalta, akkor nem állt fenn az, ami miatt megváltozott, hogy mennyivel tudjátok támogatni. Ez egyébként valami szabadon választott tárgy miatt van, ami szakmailag nem előny neki, sok kötelezettséggel jár, sok időt vesz el, stb.

Viszont ő megmondta, hogy következő félévben még felveszi a tárgyat, mert többen számítanak rá, de szeptembertől ki tud szállni úgy, hogy azzal nem okoz kellemetlenséget. Azt mondta, hogy ez neki túl sok időt vesz el a tanulmányaiból, ha szeptemberben folytatná, akkor benne van a pakliban, hogy 2 évre le lenne "kötelezve" megint, ő pedig semmiképp nem akarja összesen három évig csinálni, ő két évre tervezett, amikor elkezdte, de úgy adódott, hogy nem biztos, hogy jól megoldható a két év, és erősen benne van a pakliban, hogy szeptembertől nem tudná úgy folytatni, hogy oké legyen az egy év.

Viszont nektek lehet, hogy probléma lenne az a 35 ezres kiesés, ha abbahagyja.

Mit szólnátok egy ilyen bejelentéshez?

2023. dec. 12. 11:15
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
79%
Hát 30, a rokonaid valamit nagyon rosszul csináltak. Olyan szakra mentek, amire nincs igény, ami minimálbért fizet és mellé felvették a maximális hitelt, amit csak lehetett. Mit mondjak, diplomajuk lehet hogy van, de eszük az nem sok
2023. dec. 12. 17:58
 32/43 anonim ***** válasza:
13%
Úgy gondolod?
2023. dec. 12. 18:12
 33/43 anonim ***** válasza:
71%
Úgy bizony.
2023. dec. 12. 18:30
 34/43 anonim ***** válasza:
30%
Akkor lehet valamit eltitkoltak, mindenesetre köszönöm. Majd kiderítem ...
2023. dec. 12. 20:44
 35/43 anonim ***** válasza:
23%

Soha a büdös életben nem vettem, nem veszek és nem is fogok semmilyen hitelt felvenni. Párszor kértem kölcsön barátoktól de rövid időn belül vissza is adtam.

A hitel csali a kisembereknek. Horogra akadnak aztán vergődnek mint a hal.

Az éhező voltam.

2023. dec. 12. 23:38
 36/43 anonim ***** válasza:
0%
Ennyit csak elő tudnék valahogy teremteni.
2023. dec. 13. 00:12
 37/43 anonim ***** válasza:
0%
Én is így voltam vele 35
2023. dec. 13. 06:12
 38/43 anonim ***** válasza:
37%
Hát 35, akkor meg is érdemled a sorsodat. Nem ördögtől való q hitel, csak ésszel kell használni.
2023. dec. 13. 06:25
 39/43 anonim ***** válasza:
78%

Aki szerint a hitel csali a kisembernek annak nincs pénzügyi kultúrája.

Okos ember ésszel vesz fel hitelt. Nem mindegy az összeg, az önrész és az egyéb feltételek. Persze ezeknek hiába magyarázod, úgysem értik meg.

2023. dec. 13. 06:28
 40/43 anonim ***** válasza:
16%

A hitel annak van aki nem a maga hanem más számára akar pénzt szerezni. Pl.a bankoknak.

Dolgoztam egyetem közben/után egy évet külföldön és megoldottam a pénz problémát.

Igazi parasztvakítás, meglátod a rengeteg halom pénzt és arra süket az agyad, hogy hányszorosát fogod évek alatt visszanyögni.

Nézzetek körül hány lakást árvereznek, hányan kerülnek az utcára. A babaváró tényleg jó, illetve mikor ekkora az infláció akkor is jó lehet egy hitel viszont a bank bármikor változhat a kamaton.

Szóval a hitel annak való, aki az orráig lát, nem a vállalkozókról, üzletemberekről beszélek.

Amúgy köszönöm a sorsom jól alakult, jobban élek mint anyámék jóval. Anyámnak is vittem haza pénzt.

2023. dec. 13. 07:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!