Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnál, ha az egyetemista...

Mit szólnál, ha az egyetemista gyereked, aki az anyagi támogatásodra szorul, bejelentené, hogy abbahagy valamit, ami miatt magasabb az ösztöndíja?

Figyelt kérdés

Még mielőtt valaki jönne háborogni a gyerek szón, mint minden kérdés alatt, ahol nem konkrét személy van megnevezve, leszögezném, hogy a gyereket nem úgy kell érteni, hogy nem felnőtt, hanem úgy, hogy fiad/lányod, csak nincs megnevezve, hogy fiú vagy lány, mert általánosságban van feltéve a kérdés.

Nem rólam szól a kérdés, egy munkatársam kért tőlem tanácsot, és elgondolkodtatott az eset. Azért fogalmazok ködösen, mert nem tudom mennyire mehetek bele a részletekbe.

Szóval adott az alaphelyzet, nappalin tanul, nem tud levelezőre átmenni, tanév közben nem igazán tud munkát vállalni az órarendje miatt, ha lát alkalmi melót meghirdetve, elvállalja, nyáron dolgozik, de ez elég kevés, ennyiből nem jön ki a jelentős támogatásotok nélkül. Kiadásokat már nem igazán lehet hová csökkenteni nála, koliban lakik, bejárás nem opció a távolság miatt, szórakozni nem igazán jár, max félévente egyszer, drága hobbi nincs.

A tanulmányai közben adódott úgy a helyzet, hogy a családi körülmények megváltoztak, tudjátok ugyanannyival támogatni, mint előtte, de ez nektek kényelmetlenebb. A gyereketek elvállalt egy lehetőséget, ami miatt kb 35 ezerrel magasabb az ösztöndíja, elsősorban azért, mert releváns tapasztalatot nyújtana neki egy nyári munkához, amire korábban tapasztalat híján nem vették fel, amikor bevállalta, akkor nem állt fenn az, ami miatt megváltozott, hogy mennyivel tudjátok támogatni. Ez egyébként valami szabadon választott tárgy miatt van, ami szakmailag nem előny neki, sok kötelezettséggel jár, sok időt vesz el, stb.

Viszont ő megmondta, hogy következő félévben még felveszi a tárgyat, mert többen számítanak rá, de szeptembertől ki tud szállni úgy, hogy azzal nem okoz kellemetlenséget. Azt mondta, hogy ez neki túl sok időt vesz el a tanulmányaiból, ha szeptemberben folytatná, akkor benne van a pakliban, hogy 2 évre le lenne "kötelezve" megint, ő pedig semmiképp nem akarja összesen három évig csinálni, ő két évre tervezett, amikor elkezdte, de úgy adódott, hogy nem biztos, hogy jól megoldható a két év, és erősen benne van a pakliban, hogy szeptembertől nem tudná úgy folytatni, hogy oké legyen az egy év.

Viszont nektek lehet, hogy probléma lenne az a 35 ezres kiesés, ha abbahagyja.

Mit szólnátok egy ilyen bejelentéshez?

2023. dec. 12. 11:15
1 2 3 4 5
 21/43 babyboom567 ***** válasza:
31%
47 éves vagyok,kicsi 7 éves gyerekkel,de koromból kifolyólag lehetne egyetemista gyerekem.Ha nem betegen fekszem a kórházba,nyakig gipszben,és nem súlyos egészségi probléma okozza a saját anyagi helyzetem mélyrepülését, akkor bizony vállalnék pluszmunkát.Ha nem lennék egy tartósan ,kónikusan beteg kisgyerek miatt(aki csak rám számíthat) kiszolgáltatott helyzetben,bármilyen munkát el lehet vállalni.
2023. dec. 12. 14:15
 22/43 anonim ***** válasza:
43%

"De hogy gondoljátok a hétvégi melót? Láttatok már vidéki nagyvárosban diákmunkahirdetést? A legtöbb nem csak hétvégére keres."

Nem muszáj diákmunkázni, lehet az normális munkahely is. Mondjuk egy étteremben, ők direktbe örülnek, ha van plusz ember hétvégére. Péntek este+szombat+vasárnap, esetleg ebből csak kettő nap... Szar meló, plusz akkor soha nincs szabadnapja az egyetemistának, de ha kell a pénz, akkor kell a pénz.

2023. dec. 12. 15:15
 23/43 anonim ***** válasza:
79%

#22 Próbáltál már ilyet a valóságban, vagy ezt csak így leírtad? Szintén vidéki nagyvárosból indulok ki, nem Budapestből, ott ilyet nem találtam annak idején, ahol normális munkahely felvett volna csak hétvégére. Ott azért az ilyen helyeknek van kapcsolata valami diákszövetkezettel, és csak azon keresztül vesznek fel ennyi időre. Azt a helyet pedig elkapkodják, kb mindenki hétvégén akár dolgozni, aki dolgozik suli mellett. Vagy még bejuthatsz protekcióval.

Egyszer volt ilyen éttermi melóm suli mellett anno, nem az egyetem városában, 1 órányira lévő faluban. Műszak előtt 1 órát kellett várnom, meg műszak után is 1 órát a buszra. Hát kösz... 12 órát voltam melóba, de alsó hangon 16 órám ment rá a munkanapokon utazással együtt. És még nekem volt mázlim, hogy találtam akkor ezt a melót, ISMERETSÉGEN KERESZTÜL. De ennek köszönhetően legalább romlott annyit az átlagom, hogy kiestem a tanulmányi ösztöndíj sávból, kövi évbe meg koliba se kerültem be, szóval passziválnom kellett. Hát nagyon megérte. Ja, nem.

Miközben a szüleimnek belefért volna, ha mondjuk fele annyit költenek a hamarabbi elhalálozás valószínűségének növelésére (=cigire).

2023. dec. 12. 15:28
 24/43 anonim ***** válasza:
10%
Diák hitelre ösztönző válaszadó! Minek, hogy felnőtt család apa/anya ként is fizetgesse?! A saját gyereke szájából kivegye a pénzt érte? Ennyire nehéz megérteni hogy senki (aki normálisan gondolkodik) nem támogatja ezt az ötletet?
2023. dec. 12. 16:33
 25/43 anonim ***** válasza:
89%

24!

Hát ha jobb éhezni, szerinted....

2023. dec. 12. 16:36
 26/43 anonim ***** válasza:
62%
Inkább mint a saját családom szájából vegyem ki az ételt velem..
2023. dec. 12. 16:40
 27/43 anonim ***** válasza:
70%
Vele*
2023. dec. 12. 16:40
 28/43 anonim ***** válasza:
89%

26!

Mivel, bakker? Olyat kell tanulni, ami fizet, máris nem lesz gond vissza fizetni a hitelt. Meg nem kell minden félévre felvenni. A valaszado azt írta, ehezett. Felvehette volna a hitelt, máris nem ehezett volna. Nem havi másfél millát kell felvenni hozza

2023. dec. 12. 16:43
 29/43 anonim ***** válasza:
78%

"Diák hitelre ösztönző válaszadó! Minek, hogy felnőtt család apa/anya ként is fizetgesse?!"

Miért, nálatok a fán terem a pénz? Azért a pénzért, amit most ki kell fizetni, azért vagy most dolgozol, vagy később. Mivel dolgozni most az órarend miatt nem tud a kérdező barátja, erre jó a hitel.

Az is benne volt a kérdésben, hogy a szülőknek már nehézséget okoz annak az összegnek az előteremtése, amire a kérdezőnek szüksége van. A családi körülmények megváltoztak, ez akár azt is jelentheti, hogy apu tartósan beteg lett. Szóval őket se nagyon lehet tovább fejni.

Mi egyéb megoldás van még? (Mármint legális megoldás, mert mondjuk egy bankot kirabolni nem épp jó ötlet...)

2023. dec. 12. 17:16
 30/43 anonim ***** válasza:
13%
Rokonaim által tapasztaltam akik szintén nem hlyék, és még mai napig fizetik hasonlóan kemény életet tudva maguk mögött. Szóval mielőtt okoskodol szerintem a másik helyzetet is értsd meg.
2023. dec. 12. 17:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!