Mi a célod, mekkora vagyont hagysz hátra a gyerekeidnek?
Akkor én mondok egy ellenpéldát, így is lehet;
Megözvegyült nagyapám a 2. feleségével lakik egy ingatlanban úgy, hogy korábban 1/2-1/4-1/4 volt a tulajdoni megoszlás, 1/2 rész volt az övé, a többi a két gyerekéé. Az ingatlan egy része ki lett adva egy neves cégnek, fizették is rendesen a bérleti díjat.
Úgy alakult a megállapodás, hogy nagyapám kapja az összes pénzt, ő pedig szétosztja a gyerekei között. Vagy legalábbis elméletben így kellett volna lennie, gyakorlatban meg egy tetemes részét lenyúlta a pénznek, amikor pedig a gyerekei ezt szóvátteték neki, még ő volt felháborodva, és még azzal is fenyegetőzött, hogy még örökölni sem fognak utána.
A történet lényege, hogy a két gyerek perre ment a pénzért, amire az a megoldás született, hogy megkapták a ház másik felét, cserébe az egész ingatlanra holtig tartó haszonélvezete van nagyapámnak, tehát a bérleti díj teljesen az övé, a gyerekeivel pedig megszakította a kapcsolatot. Gyakorlatilag eladta a gyerekeinek az örökségüket.
Szóval bizonyos esetben nem is az a kérdés, hogy milyen örökséget hagyjon az ember maga után, hanem hogy hogyan b.sszon ki a saját gyerekeivel...
Nincs ilyen célom, nem érdekel, de nem vagyok hedonista, és nem is ülök a forintjaimon.
Eleve igyekszem minőségi termékeket vásárolni, amiket majd az örökösök is használhatnak. A vagyonom közben szépen-lassan gyarapodik, azt majd az övéké lesz, ennyit tudok tenni. Annyi előrelátásom van korábbi örökösödési ügyeimből, hogy rendezetten, átláthatóan tartsam a vagyonomat, így ha meghalok, akkor nem kell hét különböző ingatlanrésszel küszködniük, mint nekem kellett.
17es, mi bajod? Mindenki előtt ott a lehetőség, csak van aki él vele, van, aki nem.
Gondolom téged se zártak pincébe, hogy nem tanulhatsz tovább, és nem építhetsz kapcsolatokat.
Akik ilyen szép vagyonra tettek szert, ők is örökölték?
Arisztokraták leszátmazottai vagy impexes komcsi sarjak?
Semmi hasonló tervem nincs. A gyerekemnek segítek, amit tudok, de a vagyonomból utazgatni tervezek - kiélvezni a nyugdíjas éveimet, nem felhalmozni a pénzt más számára.
Önzőség? Nem érdekel, 26 éven keresztül a gyerek segítéséről szólt az élet - természetesen ezzel semmi baj, viszont 65 évesen hadd éljem már a sajátomat, úgy, ahogyan én szeretném, és amíg egészségben tehetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!