Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Sok szülő (illetve pedagógus...

Sok szülő (illetve pedagógus is) miért igyekszik levágni a gyerekek szárnyát?

Figyelt kérdés

Nekem a szüleim ilyenek voltak.Illetve, több pedagógus is, aki oktatott.

Szüleimre a mai napig neheztelek emiatt a demotiváló magatartásuk miatt.

Gyakran kaptam gyerekkoromban,hogy nem lesz belőlem semmi.Illetve, középiskolás koromban, érettségi előtt az osztályfőnök győzködte anyámat,hogy nehogy egyetemre küldjenek, mert időpocsékolás, pénzkidobás, nem fog menni...stb.

Nyilván anyám, ahogy a boomer korosztály szokta, a tanár szavát szentnek vette, mert hát, a tanár az tévedhetetlen.

De, végül mégis egyetemre mentem.A tanáromnak nem lett igaza, mert lediplomáztam, szívesen az orra alá dörgöltem volna. de inkább nem tettem.

Ekkor fogadtam meg, ha lesz gyerekem, támogatni fogom, motiválni nem vagdosni a szárnyait, hanem engedni neki,hogy szárnyaljon.

P

2023. nov. 1. 18:53
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
90%
5, az írása alapján se túl értelmesnek, se műveltnek nem tűnik... valami pénzért vett Kodolányis.
2023. nov. 1. 20:29
 12/16 anonim ***** válasza:
Aki akar é van fantáziája az úgy is suli után megoldja hogy " meglegyenek a szárnyai ".
2023. nov. 1. 21:31
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

De, pedig ez volt a jellemző.

2023. nov. 2. 10:04
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, nálunk dettó. Anyám kb. a "nem lesz belőled semmi, elvégzel egy szakközepet, beülsz egy irodába azt jóvanaz" kategóira volt. Apu viszont kifejezetten lebeszélt, ha többet akartam (pl. 18 évesen munka mellett nyelvet tanulni).

Munka mellett, ilyen családi "bíztatás" mellett mentem neki az egyetemnek, lediplomáztam, szabadúszó adószakértő vagyok már 30 éve.

Nem tudom, miért voltak ilyenek amúgy. De tanáraink amúgy nem voltak ilyenek, mi a szakközépben nagyon sok bíztatást kaptunk (80-as években volt ez).

Én a lányomat mindig bíztattam, kb. a "kinek sikerülne, ha nem neked", direkt, tudatosan. Mondjuk jó agya volt, intelligens, tervei is voltak, és a szorgalma is megvolt hozzá, úgyhogy sikeres felnőtt lett, és nem volt ilyen izzadságszagú azért az előrejutása, mint nekem.

2023. nov. 2. 10:09
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem saját gyerekem nincs, de férjem gyerekeinél végigasszisztáltam a dolgot. (Fiú-lány, 1 év korkülönbség), 93-ban és 94-ben végezték a nyolcadikat.

Az osztályfőnöknőtől végig azt hallgattuk fogadóórán, hogy a fiú még csak-csak bejuthat egy gyenge szakközépbe, a lányt max szakmunkásba adjuk szerinte. Végül mindkettő szakközépbe ment, a fiú kifejezetten erős suliba (a szakmában neve van), a lány egy átlagosba. Mindketten diplomások lettek, a fiú villamosmérnök, a lány könnyűipari mérnök. (Mai napig nem tudom, mi szüksége volt erre a banyának.)

2023. nov. 2. 10:16
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen szülőtől sajnos nem lehet megszabadítani a gyereket, de ha ilyen tanárt kap, jobb más iskola után nézni, de legalábbis egy pecig sem szabad komolyan venni, elhinni az ilyet!
2023. nov. 2. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!