20 év felett ne lakjon egy lány a szüleivel?
Azért írtam huszat, mert max akkor már leérettségiznekn az emberek.
Nem háziasságra, munkára gondolok, hanem az igényre, hogy ne a szüleivel éljen.
Nem egy anya, nagymama mondta, hogy ő már elvi alapon nem lakna együtt a felnőtt lányával. Dolgozzon egyetem mellett, besegít az albérletbe. Sok ismerősöm mondta, hogy ő már nyárra sem menne haza, olyan alapon hogy nem akar.
De lakjon. Baromi nehéz ma olyan egzisztenciát kialakítani 18-20 éves korra, hogy el lehessen menni otthonról, főleg, ha valaki továbbtanul. Nekem az egyetemen olyan órarendem volt, hogy volt délelőtt órám 11ig, utána délután 3tól. Emellett nem nagyon lehetett munkát vállalni, mert a legtöbb helyen elküldtek ilyen órarenddel. A hétvégi munkákra meg nem nagyon volt hely, mert mindenki akkor akart dolgozni. Amit nyaranta összeszedtem az zsebpénzre volt elég.
Egyetem után szereztem munkát utána kellett 1-2 év, hogy legyen annyim, hogy albérletbe tudjak menni egy lakótárssal, majd összeszedtem egy jóravaló fiút, akivel közös albérletbe mentünk. Azóta már a férjem. Viszont egyikőnk se keresi magát halálra (pedig helyi viszonyban "sajnos" jónak számít a érünk) , van 1-2 millió megtakarítás, de az albérlet elvisz a pénz nagy részét. Egy normálisabb lakás itt 18-20 millióról indul, így a hitel se nagyon járható. Pestre menni meg nem akarunk.
Szép és jó lenne, DE sajna a mai világba már nem kivitelezhető ez.
Gazdasági válság van hála a háborúknak és a koronavírusnak. Mindennek drágul az ára. Most Ezek fényében 1 frissen végzett ember(mindegy most hogy férfi vagy nő) szerinted képes egyből felsőoktatás után állást és munkát találni?
Jó ha olyan területen helyezkedik el ahol írták előttem hogy több mint fél milliót keres az más, de ott se lesz azonnal pénz albérlet/házra. Szóval minimum ott is pár év mire oda jut a "gyerek" hogy elváljon a családi fészektől. Ez pedig még mindig a legjobb eset volt ami ritka sajnos.
A kevésbé népszerű/keresett munkáknál kb fele ennyi csak a fizetés. Azt meg a rezsi és a havi élhetőség(ruhák,étel,stb) simán benyeli egybe. Nem hogy még külön albérletre félretegyen.
Ide jutott az ország a túlzásba vitt korrupció miatt. Hamarosan összeomolhat a gazdaság is és akkor jön a cudar világ ránk. De inkább ne menjünk bele a politizállásba mert nem ez volt a kérdés.
A lényeg hogy hiába lenne jó/illene, legjobb esetben is 25-30 éves korig maradnak a "gyerekek" a családi házba. Feltéve ha találnak munkát elég hamar. Ha nem akkor sajnos még tovább. Hiába van diplomája X dologra az illetőnek ha csak Y munkakörbe van álláslehetőség és oda nincs semmije.
Szerintem nincs egy konkrét kor amikor ki kell dobjanak. Szülő ilyet nem is tehet. Akkor költözik el a gyerek amikor lelkileg készen áll rá. Van aki csak 27 evesen kész erre. Unokahúgom 34 eves koráig elt otthon. Mi lett volna vele ha kidobták volna? Elzüllött volna.
Család az nem arról szól , hogy egy adott határidőn belül kidobjuk a gyereket, nagymamát, a macskát. A család felelősség egymas iránt.
Ennek nincsenek megfelelési kényszerre alapozott sztenderdjei.
Ismerek olyan, nem retardált családot, ahol több generáció él egy "birtokon" és senki nem baszogat senkit, mert ők igazi felnőttek, nincsnek megragadva az infantilizmus azon szintjén, hogy ki kinek az akármijével méregesse össze a dolgait. A szülők 70+ az első generáció 40+ azok gyerekei meg általánosba járnak. De mondom, ott senkinek nincs görcse arra, hogy megkeserítse a másik életét.
Tudom, hogy sokan szeretnek vonzódni ilyen "aranyszabály"-okhoz, de higgyétek el, ahány ház, ahány személyiség, annyiféle megoldás.
#4 Milyen szép családi hagyomány...ja nem. Kicsit se szexista, áhhhh.
"Nem egy anya, nagymama mondta, hogy ő már elvi alapon nem lakna együtt a felnőtt lányával." Akkor nem kellett volna gyereket vállalni. Normális szülő a felnőtt gyerekét is szereti, és nem teher neki a jelenléte. Jobb esetben a szülői ház az a hely, ami egyfajta "safe place" az ember életében, ahova megy ha a párja akivel együtt él kidobja, vagy ha kirúgják, és nem tudja fizetni az albérletet. Nyilván a szülők is ugyanúgy támaszkodhatnak rá. Gyereket vállalni életre szóló kötelékkel és felelősséggel jár, nem úgy működik, hogy oké mostmár nagykorú, akkor kib*sszuk itthonról aztán boldoguljon, ahogy akar, csak takarodjon már el innen. Normális, szerető családban akkor költözik el a gyerek, amikor az anyagi biztonságot meg tudja teremteni magának, és készen is áll rá. Közben adhat a közösbe, ha van bevétele és a szülők igénylik, de nem muszáj.
MO.: 2023 X.
Egy kisebb ház/lakás 20.000.000 Ft
Egy átlagos rész munka idős fizetés nettó 120.000 Ft
Egy havi szoba/albérlet 100.000 Ft
Egy havi kötelező élelmiszer kiadás 80.000 Ft
X+Y=???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!