Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit kellene tennem ilyen...

Mit kellene tennem ilyen helyzetben?

Figyelt kérdés

Elég bonyolult és nehéz a helyzet, kifejteném.

Mióta elváltak a szüleim én és öcsém apával maradtunk, mindig is őt szerettük jobban és ez nem volt kérdés, anyával meg sosem volt jó kapcsolatunk. Időközben apa elvett egy nőt, aki ugye a mostohaanyánk. Nagyon rendes egyébként, szeretjük egymást.

Apáról tudni kell, hogy ha pénzről van szó akkor ő egy nagyon fukar ember, méghozzá ingerlékeny és rossz természetű is.

Az utóbbi időben nem is dolgozott, mostohaanyunk ment el inkább. Én ahogy felnőttem és betöltöttem a 20-at, megvonták a családi támogatásom. Apának ez nagyon nem tetszett és attól kezdve még fukarabb lett velem, sokszor olyan érzésem volt mintha el akarna zavarni amiért már nem kap rám semmit.

Apa már nagyon régóta munkanélküli és mindig inkább valahonnan várja a pénzt, vagy valamilyen eladott dologból pénzt teremt. Így élünk egy pár éve. És ha nekem vagy tesómnak volt valami jövedelme tőlünk is mindig pénzt csikart ki.

Most én elvégeztem a középiskolát, szereztem egy szakmát aztán most lett meg az érettségim is. Egyetemi terveim vannak és előtte szeretnék stabilan állni, úgy kezdeni el az egyetemet. Így most munkahelyet kellett néznem, az lett hogy kijöttem külföldre dolgozni egy Erasmus pályázat keretében.

Nehéz döntés volt, mert így igazából eléggé megnehezítettem a dolgaim, mert otthonról tudtam volna mindent szépen nyugodtan intézni amit kell az egyetem előtt, így meg nincs lehetőségem most kintről. De igazából az vezérelt nagyban, hogy elmeneküljek otthonról, hogy apa ne tudjon csúnyán mondva “lehúzni” mert ő aztán nem megy dolgozni, és minden pénzem neki ment volna hogy én oldjak meg minden pénzügyi dolgot. Tesómmal ez is van, ő otthon dolgozik és nagyon sok pénze elment már arra, hogy segít vele apának. Valamilyen szintig ez talán normális is lehet, de ez már ebben a helyzetben tényleg túlmegy a határon. Hogy nem elég hogy nekünk nincs szülői támogatásunk, még nekünk kell mindent finanszíroznunk csak mert ő nem hajlandó dolgozni így inkább itt vagyunk mi akiktől kaphat pénzt és mi meg nem tudunk haladni pénzügyileg.

Mielőtt kijöttem dolgozni, apával nagyon megromlott a kapcsolatunk. Nagyrészt a pénz téma miatt, meg valahogy mostanában nagyon ocsmányul viselkedett velem. Mindenért veszekedett üvöltözött, mindig zavargatott otthonról hogy mikor takarodok már ki a nyakáról, stb…

Mióta kijöttem szoktam telefonálni mostohaanyummal, de csak vele. Apa egy szót nem szól bele, nem kíváncsi rám egyáltalán. Most pedig az ő hatására mostohaanyum pénzt kért tőlem, hogy utaljak nekik mert pénzügyi gondjaik vannak.

Tudtam hogy ez lesz… Hiába jövök ki, innen is megtalál azzal hogy utaljak. Én nem érdeklem, de a pénzem kell. Mindig beszéltük mostohaanyummal hogy ez lesz majd. Direkt azért jöttem ki hogy haladjak a dolgaimmal és gyűjtsek, de így hogy… Azt írták hogy ők is adtak mikor nekem kellett. De azért nem nagy összegeket, meg nekem diákként nem volt annyi lehetőségem munkát keresni mint neki felnőtt emberként. Meg most akkor majd mindig erre hivatkoznak hogy ők is adtak mikor kellett nekem? Most nyilván segítek mert nem vagyok szívtelen, de ez így hosszútávon nem működhet. Én magam miatt jöttem ki dolgozni, meg szeretném alapozni a jövőm, nem azért hogy az én felelősségem legyen az otthoni problémák finanszírozása kintről, mikor most jelenleg nekem oda semmi közöm (meg ameddig otthon voltam sem nagyon volt, apa azt éreztette velem mintha egy idegen helyen lennék valami albérletbe).

Az esik a legrosszabbul, hogy apa tényleg ennyire tárgyként tekint rám, egy bevétel forrásként. Én nem érdeklem, alig várta hogy kijöjjek és megszabaduljon tőlem, egy szót se beszélt velem azóta, de azért ha pénz kell eszébe jutok. Nagyon sajnálom hogy megromlott vele a kapcsolatom és így bánik velem.

De azt gondolni lehet, hogy ha már most kért és én adtam is, ez biztos nem egyszeri alkalom volt most tőle. Majd mostmár mindig tőlem akar kérni csak én többet nem teszem meg. Én magam miatt dolgozok, neki is így kéne tennie és akkor nem lenne probléma.

Nem mellesleg, az a pénz amit bezsebelt tőlem és tesómtól, természetesen nem jött vissza és nem is fog. Az csak úgy odavan. Mégis miből is kapnánk vissza ha nem dolgozik.

Elég nehéz ez, ki mit tenne ilyenkor?

2023. szept. 21. 20:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Amíg ketten is aszisztálnak ahhoz, hogy így éljen...Majd megoldják, ne vedd a nyakadra más terét a saját károdra. Nekik sem kéne, de ők döntöttek így. mellékesen megjegyzem, hogy az én nagyim is ezt tette, hogy a nyakába vett két semmirekellőt, akik ocsmányul bántak vele, ha nem lettek volna még most is élne. Ja és még pénzük is lesz a halálából. Kész vicc. De sajnos így döntött (mert amúgy lehetősége is lett volna kitenni őket) a saját kárára. Más helyett nem tudunk dönteni, hiába könnyítenénk meg az életét. Tudod te hogy én hányszor beszéltem vele, hogy tegyen valamit? Nem ezt érdemli és a többi. Tudta hogy nem jó, de nem akart tenni ellene, a mai napig nem értem hogy miért nem, de helyette nem tudtam én cselekedni. Te sem tudsz az öcséd és a nevelőayád helyett cselekedni. Ha ők így döntöttek, akkor ez van valószinüleg meg lesz a következménye, hiszen már el is kezdődtek a problémák.
2023. szept. 21. 23:50
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Mi a célod ezzel a kérdéssel? Komolyan kérdezem. Mert "nyilván adsz". Akkor?

Nemet mondani nem tudunk helyetted, változtatni csak te tudsz. Csak felb@szod itt az embert.

2023. szept. 22. 05:45
 13/18 anonim ***** válasza:
75%
Ja és nem bonyolult és nehéz a helyzet. Ezt te csináltad. Te tetted azzá. Nem magától lett ilyen. Felelősségvállalás.
2023. szept. 22. 05:46
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Én azt látom, hogy valójában azt akarod, hogy apád szeressen, ezért teszel meg olyan dolgokat, amiket nem akarsz. Tudatosítsd magadban, hogy apád nem szeret, hanem használ! És a nevelőanyád is hamarabb fordul hozzád, hogy tovább zsigereljen, minthogy elrugdossa a saját párját dolgozni.

Félsz, hogy apád azt mondja rád, hogy hálátlan vagy? Miért, mi lesz akkor, ha ő ezt mondja? Elmondom: semmi. Egy dologtalan ember mondogatja majd a magáét, te meg csak a nevelőanyádon keresztül "hallhatod" majd, amíg rá nem jössz, hogy őt is le lehet ám állítani. Felnőtt emberek, oldják meg az életüket. Ne hagyd magad! Fájdalmas, nehéz dolog nemet mondani, és tartani magad hozzá, de ha nem teszed meg, akkor odaadod nekik az életed és a lehetőségeid, aztán meg ezen fogsz keseregni, hogy egy hálátlan öregember miatt nem tartasz sehol.

2023. szept. 22. 06:36
 15/18 anonim ***** válasza:
52%
Most legalább látod milyen jó döntés volt váláskor apádat választani...
2023. szept. 22. 07:06
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Nemet mondasz és elárod a pénzcsapot. Ennyire egyszerű.
2023. szept. 22. 08:04
 17/18 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem itt a probléma alapvetően veled van, mert nem látod tisztán, hogy apád milyen ember. Mindig adsz neki, "csak még most utoljára," de mindenki tudja, hogy legközelebb és legközelebb is adni fogsz, különben nem lenne értelme a kérdésnek. Valamilyen külső segítség, terápia kellene, ami segít helyretenni benned ezeket a dolgokat.

Ugyanolyan helyzet ez, mint amikor van egy alkesz a családban és mindenki tudja, hogy nem kellene neki inni adni, mégse tesz senki semmit.

Apád felesége meg az öcséd nem a te ügyed, úgy látszik, nem zavarja őket eléggé a helyzet ahhoz, hogy változtassanak. Miért is tennék, főleg apád felesége, amikor te úgyis adsz. Ezen nem segít a fizikai távolság sem, ahogy látod. Ha rákezdi a telefonban, hogy milyen rossz a helyzet, az első mondatnál le kell állítani.

2023. szept. 22. 08:58
 18/18 anonim ***** válasza:
81%

Ennyit írni. Nem rád haragszom. Magamra. Ennyit olvasni, hogy utána 3 szót írjak válaszként...

Nos.. Tanulj nemet mondani.

Mond, hogy nincsenek anyagi gondjaik. Annak van anyagi gondja, aki dolgozik, és több megy ki, mint be ideiglenesen, vagy hosszútávon. Apud nem dolgozik, nem lehet anyagi gondja. Nekem jelenleg 4170 forintom van. Ez az összes pénzem. Nincs munkám. Van egy számlám, ami szinte kereken 4000 forint. Nekem nincs anyagi gondom. Hogyan is lehetne, hisz nem foglalkozom az anyaggal, nem dolgozok. Akkor nem lehet gond sem. Ha lenne melóm, a pénztelenség is megszűnne. A pénztelenség NEM anyagi gond. Anyagi gond, amikor van egy rendszered, amivel az anyagi dolgokat intézed, és ez folyamatosan negatív végeredményben zárul. Ha nincs rendszered, és apudnak nincs, mert nem dolgozik, akkor gond sem lehet a rendszerben.

Ezért kell tudatosan gondolkodni. Ezt te is tudnád, ha 23 év alatt valaki nevelt volna, és tudnál jól gondolkodni. Neked adtak, amikor te voltál "anyagi gondban", ami nem gond, hanem szükség. Nem lehettél gondban, mert nem dolgoztál.

Remélem érted.

Szóval a sok rizsát, amit most írtam leegyszerűsítve..., tanulj meg nemet mondani. 23 vagy..., pontosan a kellős közepébe vagy annak, amikor minden erőforrásodat a saját életed berobbantására, megalapozására, stb, stb kell fordítsd. Ilyenkor kell egy szülőnek leginkább támogatni anyagilag a gyermekét, hogy az semmivel se foglalkozzon, csak az élete mindennemű építésével.

Nos apud nem nagy segítség ebben, az-e?

TANULJ MEG NEMET MONDANI( és akár indokolni is).

Amúgy cuki volt a kiírásod.

2023. szept. 25. 11:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!