Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan érint titeket az, hogy...

Hogyan érint titeket az, hogy a szüleitek nagy tempóval öregszenek? Olyanok válaszát várom, akiknek a szülei 65 felett vannak.

Figyelt kérdés
Engem nagyon rosszul érint, hogy segítséget kérnek, a legjobb szándékkal segítek, utána meg nekik áll feljebb, kritizálnak, mert ők nem értenek ahhoz pl. hogy hogy kell valamit megnyitni, amit e-mailben kértek tőlem, vagy egy dolgot 40-szer elismételnek.

2023. szept. 13. 11:08
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
85%
Ez nem az öregség miatt van.
2023. szept. 13. 11:14
 2/30 A kérdező kommentje:

Az a tapasztalatom, hogy a 10 évvel fiatalabbaknak nem gond valamit elmenteni, vagy megnyitni. Ügyfelekkel dolgozom, akik között sok az idős. Ők megköszönik, ha segítek, legfeljebb elmondják, hogy ez, vagy az meghaladja a képességeiket, de nem engem szidalmaznak, hanem kérik, hogy nyomtassam ki, vagy egy fiatal rokonuknak küldjem át, aki meg tudja nyitni. Szóval sajnos ez a gond, meg a felejtéssel és rettenetesen sokszori ismétléssel is.

Abból is látom ezeket, hogy korábban nem voltak ilyenek.

2023. szept. 13. 11:18
 3/30 anonim ***** válasza:
87%

Ebből hogyan jön le, hogy az illető "nagy tempóban öregszik"?

Én amúgy személy szerint nem látom a nagy tempót. 65 felett azért nem lesz az ember olyan, mint 20 évesen.

2023. szept. 13. 11:23
 4/30 anonim ***** válasza:
88%

El kell, hogy keserítselek, ennek semmi köze az öregedéshez, annak jelei majd később jönnek.

Vannak olyan emberek, akik kortól függetlenül nem képesek haladni a korral, pl. nem képesek elsajátítani a kor vívmányainak működését, nem akarnak fejlődni, így nem tanulják meg pl. az internet világát, nincs bankszámlájuk se, vagy van, de nem tudnak utalni, fogalmuk sincs róla, mi az a netbank, nem tudják, mi az az ügyfélkapu, nem ismerik az okos eszközök működését, stb, stb.

62 éves vagyok, nekem ezek nem okoznak gondot, sőt én tanítok meg fiatalabbakat, mit hogyan kell intézni, de vannak idős szüleim, akik erre már képtelenek.

Azt tudom tanácsolni, hogy segíts, amiben tudsz, ezek, amiket felsoroltál, nem komoly gondok, mert ezek még messze nem azok a problémák, amik majd pl. a demenciával előjönnek később. Ott kezdődnek majd az igazi problémák, amikor a szüleid nem tudnak visszaemlékzeni, mit beszéltetek 5 perccel korábban.

2023. szept. 13. 11:23
 5/30 anonim ***** válasza:
76%

Ahogy az egyes írja, ez nem az öregségtől van. Vagy ha igen, akkor jövőre kakiban leszek, mert eddig ez nekem nem okozott gondot.

Lehet(ett) tiltakozni ellene, de legkésőbb a kilencvenes évek elején nyilvánvalóvá vált, a számítógép, a vezetékes, sőt, vezeték nélküli adatátvitel, a digitalizáció itt van, elkerülhetetlen része az életnek.

Hol voltak akkor azok a mai hatvanötösök, akik egyetlen évvel idősebbek nálam? Mibe dugták a fejüket, miért nem voltak nyitottak a látványosan érkező újdonság iránt? Mit gondoltak, ők már akkor, harminc-negyven évesen olyan öregek, hogy már nem fognak szövegszerkesztőt használni, nem fognak modemen fájlt küldeni, nem lesz szükségük minimális táblázatkezelési képességekre?

Ők egyszerűen digitális analfabéták.

A környezetüknek kell figyelmesnek lennie, akár a kérés megtagadásával is el kell kerülni, hogy ilyen kínos, frusztráló helyzetbe kerüljenek.

Lehetőleg megoldást kell találni arra, hogy minél többre legyenek képesek a meglévő kevés tudásukkal, ha sikerélményben lesz részük, nagy valószínűséggel megjön a tanulási kedvük is.

Az én szüleim elzárkóztak a számítógép, a mobilkommunikáció minden formájától, jött egy változás az életükben, pár nap múlva tőlem kérdezték, akkor hol is lehet mobiltelefont kapni?

Az öreg agy is képes tanulásra, csak motiválni kell!

2023. szept. 13. 11:32
 6/30 anonim ***** válasza:
84%

Szüleink 64 évesek, mindkettő rokkantnyugdíjas.

Bár még nem olyan idősek még is olyanok mint akik már 80 felé mennének.

Fizikailag megértem, hisz nem hiába rokkantak, na de mentálisan? Borzalmasan elkezdett mindkettő leépülni és ez számomra rosszabb valahol. ☹️

Egyik sem hajlandó orvoshoz menni, nem tudunk egyikre se hatni semmivel, főleg édesanyám aki teljesen hajthatatlan. Pedig érezzük, látjuk nővéremmel, hogy valami komoly baja van. Édesapámmal már túl vagyunk egy hátsófali szívinfarktuson, egy rák kezelésen. Cukorbeteg.

A szar pandémia hisztéria óta nem volt sehol csak a cukor miatt megy. Most kellene megint másik inzulin , de nem hajlandó be feküdni pár napra míg beállítják.

Van 3 kisgyerekek, és komolyan mondom szüleim rosszabbak náluk. ☹️

2023. szept. 13. 11:43
 7/30 anonim ***** válasza:
84%
3 kisgyerekem *
2023. szept. 13. 11:45
 8/30 anonim ***** válasza:
84%

Hát én örülnék, ha ennyi gond lenne az en idős rokonommal. Anyám most lesz 65, ő sincs jól, nem is ért a kütyükhöz, de ez van.

Viszont a nagynéném, akit anyamkent szeretek, ő nevelt 15 éven keresztül, ő már 77 éves. Okostelefonja van, youtubozik rajta, recepteket ír ki, viberen írogat. Bármikor szívesen elmagyarazok neki bármit. Nemrég mutattam meg neki hogy lehet a bonprix alkalmazást használni , e-maileket megnézni.

Viszont az utóbbi években rettenetesen sokat romlott az egészsége , a lába is eltört nyáron, lelkileg borzasztóan megviselte, nagyon lefogyott, sápadt, be van esve az arca. Pedig ő egy élettel teli vidám nő volt mindig. Én viszonylag messze lakom tőle, itthon vagyok a kislanyommal, de napi másfél órát (amíg alszik a kicsi) mindig beszélünk, olyankor mindig mondja, hogy de jó, hogy hívtam, olyan maga alatt van. 2-3 hetente szoktam hozzá menni, és borzasztóan megijeszt az állapota, persze nem mutatom. Remélem még sokáig mutogathatom neki mit hogy kell csinálni a telefonján .

2023. szept. 13. 11:47
 9/30 anonim ***** válasza:
72%

Ezt nem értem én sem. Nagymamám 79 éves, de már is használt számítógépet S munkahelyen míg dolgozott.

2023. szept. 13. 11:50
 10/30 A kérdező kommentje:

A szüleim 69 évesek, de 65 fölött kezdtek jelentkezni bizonyos tünetek, amik korábban soha nem voltak jellemzőek rájuk. Nem soroltam fel mindent, de leírom, mert itt azt írjátok, hogy ezek nem az öregséggel vannak összefüggésben.

Pl. Sértődés, ha őszintén megmondom, hogy milyen a süti, amit sütött, miből kellett volna bele több, vagy kevesebb és 4-en mondjuk ugyanazt, akkor nem az van, hogy elfogadja, mint régebben, hanem vérig sértődik, azt vonja le belőle, hogy nem becsüljük. Én is sütök, ha valam,it mondanak többen is hogy változtassak, akkor változtatok, eszembe nem jut róla az, hogy nem becsülnek., korábban anyu ugyanígy látta ezt, ahogyan én. Kb 65-66 éves korában kezdődött, de most felgyorsult az, hogy egyre többször sértődik meg ok nélkül, egyre többször értékeli negatívan a jó szándékot, pl,. ha segítek felvenni a kabátját, az szerinte azért van, mert én lenézem őt és tehetetlennek gondolom. Ha megbeszéljük, hogy találkozunk pl egy hipermarket előtt, hogy bevásároljunk és haza vigyem kocsival a cuccait, akkor várok rá 10 percig hiába, ha felhívom, közli, hogy ő vett már kenyeret, akármit, ő meggondolta magát, ő nincs erre rászorulva, korábban örömmel fogadta.

2023. szept. 13. 12:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!