Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tovább ilyen családdal?

Hogyan tovább ilyen családdal?

Figyelt kérdés

Több mint tíz éven át gondoztam a nagyszülőm, idén meghalt közel a 100-hoz. 32 éves vagyok, érettségi után költöztem külföldre a nagyszülőmhöz mert az otthoni légkör annyira rossz volt hogy esélyem se lett volna Budapesten továbbtanulni vagy élni velük. Kifejtették a szüleim már érettségi előtt hogy nem tudnak támogatni ha elvégzem a középiskolát és menjek dolgozni (vagy házasodjak meg egy gazdag férfival) továbbá állandóak voltak a veszekedések otthon gyerekkoromba. Gyerekként anyám rendszeresen ordított mert koszos volt a lakás, miután apám délutáni műszakba járt dolgozni. 8-10 évesen nem tehettem erről aztán amikor már tudtam, 12 évesen elkezdtem takarítani iskola után hogy ne legyen este az a lelki terror amit anyám rendezett a koszos lakás miatt.

Nem volt könnyű külföldön se, de legalább sikerült lediplomáznom (ingyenes az állami felsőoktatás) és közben ápoltam a 90 év feletti nagyszülőm. Az utóbbi 2-3 év volt a legkeményebb amikor valójában 0-24 órás otthoni felügyeletre szorult és a végén már felállni se tudott. Erre mentek rá a fiatal éveim: utazni, dolgozni, karriert építeni, családot alapítani esélyem se volt. Miután meghalt mindent utána apám örökölt, mivel nem volt szerződésem vele. Most itt vagyok újra Budapesten, együtt a szüleimmel egy lakásban. A szüleimmel nagyon nehéz: anyukám mindent kontrollálni akar. Nem moshatok a mosógéppel nehogy elrontsam, így csak kézzel mosok ha nincs otthon. Nem főzhetek ha anyám otthon, nem tudok vasalni, átnézi a dolgaim kíváncsiságból, ha már este 19.00 után nem vagyok otthon azonnal felhív hol vagyok és mikor megyek haza mivel estefelé jár és a pénz felett is maximális a kontroll. (Ehhez jönnek olyan gondolatai hogy ha elmennék külföldre dolgozni akkor jön ő is velem lakni időszakosan mint nyugdíjas és mellette majd dolgozik ott, hogy ne béreljen lakást.) Mindezt egy kis méretű társasházi lakásban ahol helyem sincs. Ezek után közölték velem hogy a külföldi lakásban a nyugdíjas apám költözik utána pedig anyukám “időszakosan” miután nyugdíjas lesz (mint nyaralóként fogja használni persze soha nem jött egy napra se segíteni amikor szükség lett volna rá). Én pedig keresek munkát itt (vagy bárhol a világban) és ezzel együtt albérletet is kellene keresnem (bár nem tudom hogy tudnék-e annyit keresni hogy megéljek a képzettségem alapján) mert anyámmal nem tudok élni így. Egy vacsorát nem főzhetek este 8 óta után, hiába nem ettem semmit aznap. Tudom hogy elszúrtam az életem, azzal hogy gondoztam maximális erővel a saját életem tettem tönkre. Miután a szüleimnek nincs rám szükségük, mehetek utamra. Gondolkoztam rajta, hogy ha egyszer egyenesbe tudok kerülni a “soha viszontlátásra” velük. Az hogy 32 évesen esélyem nincs élni az életem miattuk így hogy semmit nem kaptam tőlük, mindennek a teteje.

2023. aug. 10. 11:55
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha van rá lehetőséged, vissza külföld, de ne mond meg hova mész. Ilyen szülőktől szabadulni kell. Amúgy miért jöttél haza?
2023. aug. 10. 12:01
 2/10 anonim ***** válasza:
97%
Azzal b@sztad el az életedet, hogy nem kötöttél szerződést a nagyszülővel és most nincs semmid. mindegy, túl kell ezen lépni. De ha élni akarsz, hagyd ott a szülőket és menj külön, akár külföldre is, mert ha így folytatod, nem lesz életed. Arra ne várj, hogy elpatkolnak, az még sokára lesz.
2023. aug. 10. 12:02
 3/10 A kérdező kommentje:
A végén már apám is ott volt mert egyedül nem bírtam volna mert egyedül nem bírtunk vele (fürdetése is 2 emberes munka volt) és 0-24 órában felügyeltük. Másképp kellett volna fizetnem ápolót amit nem tudtam volna a nyugdíjàból és érthetően apámék erre nem adtak volna pénzt. Nem volt szerződésem, nem irt velem nagyszülőm. A szüleim úgy ítélkeznek az életem felett mintha csak 5 éves lennék. Miután meghalt visszajöttünk apámmal, ki lett adva a “parancs” anyàm által. Meg akarok “szökni” tőlük, másképp esélyem se lesz saját életre.
2023. aug. 10. 12:11
 4/10 anonim ***** válasza:
97%
Már gyakorlatod van benne, eltartási szerződést kellene kötni valami idős, tehetős, szeretetreméltó emberrel, bentlakással.
2023. aug. 10. 12:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha jól értem, van egy diplomád, azzal el tudsz helyezkedni, nem? Illetve beszélsz valamilyen külföldi nyelvet is, ez is plusz. Nem mondom, hogy könnyű, de azért mások is élnek így. Keress társbérletet, egy szobát ki tudsz venni szerintem, ha normálisak a lakótársak, még társaságod is lesz. Elkezdhetsz randizni is, nem vagy még elkésve, sok facér harmincas van, ha szeretnél gyereket, arról sem vagy lekésve és karriert építeni, utazni is tudsz még.

2023. aug. 10. 13:09
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok: a családoddal meg építsd le a kapcsolatot, nem normálisak.
2023. aug. 10. 13:10
 7/10 anonim ***** válasza:
20%

*Az hogy 32 évesen esélyem nincs élni az életem miattuk így hogy semmit nem kaptam tőlük"

Az a baj, hogy te még mindig másokat okolsz az elszúrt életedért, nem vállalod a felelősséget 32 évesen sem. Más sem kap támogatást a szüleitől, én pl. 19 évesen léptem le, még az a lehetőségem sem volt, hogy menjen valakihez, egy albérleti szobát béreltem sokáig. És még vagyunk így páran.

De ezt te b*sztad el, ahogy írtad, te döntöttél úgy, hogy feláldozod a családalapítást a nagymamád gondozása miatt. Ezen miért nem gondolkodtál el 23-27-29 évesen, hogy mi lesz veled, hogyan tovább, miképpen lesz így családod, otthonod, miért most jut csak eszedbe?

Azt se értem, ha dolgoztál és karriert építettél, és még a lakhatásod se kellett megoldanod, mert nagyanyádnál laktál, miért nem tettél félre annyi pénzt az elmúlt 8-10 évben, hogy ne any@dékkal kelljen lakni?

A másokra mutogatás helyett nézz magadba, hol rontottad el az életed, és írd fel egy papírra, mit kell tenned, hogy változtass. Menj, keressük munkát és költözz el valahova, ismerkedj, ennyi.

2023. aug. 10. 13:22
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Menj vissza oda, ahol 10 évig éltél, már amennyiben a külföld nem Románia, Albánia, vagy hasonló, hanem valami nyugateurópai állam és vállalj ott idősgondozást vagy hasznosítsd a diplomád!

Ha viszont nem egy nívós országról beszélünk, akkor maradj itthon és tedd azt, amit az 5-6 válaszoló javasolt!

2023. aug. 10. 13:31
 9/10 A kérdező kommentje:
#7: köszi Kriszti
2023. aug. 10. 13:45
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Nézd a jó oldalát még nincs veszve semmi, tudsz változtatni.
2023. aug. 11. 03:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!