Mit lehet tenni apámmal ha mindent összehalmoz, ez lehet valami időskori pszicho betegség?
Én is ilyenné válok lassan a 70 évemmel, pedig még 5 éve sem voltam ilyen.
Biztos, hogy kezdődő demencia, mert sokszor tapasztalok magamon egyéb tüneteket is. Mondjuk még jobb napjaimon erőt veszek magamon és kidobálok sok mindent, de van amiket megtartok. Pl. kimosott tejfölös poharak palántázni (évek óta nem palántázok, piacon készen veszem) kiürült, de szerintem szép parfümös üvegek, szép italos üvegek (jó lesz paradicsomfőzéskor, de vagy 5 éve nem főzök paradicsomot) és hasonló marhaságok. Na, ezeket szoktam kidobni, amikor éppen megjön az eszem.
A férjem dettó, ő 74 éves. Ő a vécépapír gurigákat gyűjti, azon a címen, hogy alágyújtósokat csinál a kályhához. Teletömködi őket használt papírtörlővel és használat előtt meglocsolja valami gyúlékony löttyel.
Ezzel nem lenne gond, ha tényleg csinálná, de évek óta nem csinálja, vesszük az alágyújtóst.
Ezeket is kidobom, amikor éppen nincs itthon, vagy meggyújtom a kertben.
(A milliós nejlonzacskó és szatyor gyűjteményéről már szót sem ejtek.)
Szóval, még kezelem az agybajainkat, de rémülettel gondolok a jövőre, mert láthatóan a tendencia elindult.
Egyszer nekem azt mondta egy 40 év körüli ember, hogy azért tanul idegen nyelvet, mert az csökkenti az idős kori demencia kockázatát vagy intenzitását.
Ez igaz lehet szerintetek?
Van más módja is? Mondjuk ha portás vagy és nem nagyon kell csinálnod semmit, akkor pl. programozás ugyanúgy segíthet, mint a nyelvtanulás?
Vagy vannak esetleg élvezetes játék programok, amik gondolkodósak?
Akik rendszeresen sakkoznak és nem unják, azok védettebbek? (mondjuk itt talán az lehet a gond, hogy évtizedek óta ugyanazokat a megoldási stratégiákat használhatja az ember)
Az BNO-10 vagy a DSM-IV nem tartalmazza a kényszeres gyűjtögetést, így nincs ilyen diagnózis, ami után a terapeuták orientálódhatnak.
Különböző pszichikai zavarok állhatnak mögötte, amelyek az önszabályozást vagy a végrehajtó képességet gyengítik. Lehet személyiségzavar, depresszió, kényszerbetegség vagy más pszichiátriai betegség is.
Egyes szakértők szerint, hogyha nincsen más pszichés zavar a háttérben, akkor a Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egy változatáról van szó. Ennek vizsgálata a szakorvosi vagy pszichiátriai diagnózis része.[3]
Azonban van tanulmány, ami rámutat arra, hogy a kényszeres gyűjtögetés önálló kórkép is lehe
Ez mentális betegség. Nálunk is ez volt, a minden SZR felhalmozva, kidobni persze nem lehetett.
Amikor nagyapám otthonba került, végre megszabadulhattunk a lomoktól. 4 teli konténer értéktelen, vagy már elhasználódott vackot vitettünk el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!