Miért van az, hogy azt hiszem, hogy valami jót kell tennem azért, hogy elengedjenek valahova?
23/L vagyok, itthon élek még. Már dolgozom, illetve most szereztem meg a diplomám, és még mindig azt érzem, hogy ha el szeretnék valahova menni, vagy szeretnék valamit csinálni, akkor pl. el kell mosogatnom, vagy segítenem kell a szüleimnek valamiben, hogy "elengedjenek". Pedig nem kell engedélyt kérnem, és nem is kérek, de úgy érzem, hogy a kedvükben kell járnom, hogy ne érezzem azt, hogy rossz ember vagyok, amiért csinálni akarok valamit.
Például, jovoheten a barátaimmal tervezünk egy kiruccanást a Balatonra, ma pedig az apám azt akarta, hogy segítsek neki a kertben, de éppen nem értem rá. Azóta lelkiismeret furdalásom van, és úgy érzem, hogy majd biztos rosszul reagálnak arra, ha elmondom, hogy nem leszek itthon egy néhány napig.
Hogy lehetne ezt az érzést csökkenteni? Vagy érzi még ezt valaki? Hogy tennie kell azért, hogy a szülei jó passzban legyenek, amikor valamit elmond nekik?
23 évesen jogilag felnőtt vagy. Gyakorlatilag meg ha eltartod magad (illetve szüleiddel élve anyagilag hozzájárulsz a háztartás fenntartásához), plusz meglátod a munkát magadtól (tehát nem megkérnek mindig, hogy mosogass el, söpörj fel..., hanem minden felhajtás nélkül magadtól megcsinálod), akkor ahhoz is felnőtt vagy, hogy a saját szabadidődet azzal és ott töltsd el, ahol és akivel akarod.
Apáddal is leülhetsz beszélni, elmondhatod neki ugyanezt, hogy dolgozó felnőtt emberként vannak terveid, és természetesen szívesen segítesz bármiben, de ami tervezhető, abban lehetőleg szóljanak előre, mert neked is rossz érzés, ha nemet kell mondanod.
Természetesen kiveszem a részem a házimunkában, nem arról van szó, hogy semmit nem csinálok. Hanem egzakt módon, ha valamit akarok, akkor úgy érzem, mint az #5 írta, hogy kompenzálnom kell ezt, hogy megérdemeljem, annak ellenére, hogy soha nem kérek engedélyt arra, hogy elmehessek.
Bár mondjuk egész életemben úgy neveltek, főleg kiskoromban, hogy csak akkot ehetek csokit, akkor mehetek a játszótérre, ha ezt meg ezt megcsinálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!